• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Týmito zlozvykmi najviac škodíte srdcu

  • 12:20 01.10.2015
  • Bratislava
Týmito zlozvykmi najviac škodíte srdcu

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako maličkosť, no ak tieto zlozvyky pravidelne opakujete, môžete tým zbytočne škodiť vášmu srdcu.

Každý chce mať zdravé srdce. Pritom srdcovocievne choroby postihujú každého tretieho Slováka a medzi najčastejšou príčinou úmrtia stále figuruje infarkt. Čo teda robiť, aby sme sa takýmto problémom vyhli? Naše každodenné zvyky na to majú väčší podiel, než by ste čakali.

Strava

Pravidelná a častá konzumácia červeného mäsa, jedál s prázdnymi kalóriami a nadmerného množstva soli zvyšujú riziko kôrnatenia ciev, hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Celkovo takýmto životným štýlom zvyšujete šance na zástavu srdca. To samozrejme neznamená, že si občas nemôžete dopriať, no základom vášho jedálnička by malo byť chudé mäso, ovocie, zelenina a zdravé tuky a sacharidy.

  • Prejedanie
    Ak sa pravidelne prejedáte, zrejme budete mať nejaké to kilo navyše. Lenže obézni ľudia majú až 72% pravdepodobnosť, že im zlyhá srdce. Zvyčajne je to v dôsledku upchatia ciev tukom.
  • Alkohol
    Menšie množstvá srdcu nevadia, no ak to s alkoholom pravidelne preháňate, môžete si nenápadne zvyšovať krvný tlak a hladiny tuku v krvi.

Pohyb

  • Časté sedenie
    Sedavé zamestnanie, následne sedenie na pive s priateľmi a následne sedenie pred televízorom alebo za počítačom má veľký vplyv na hladinu cukru a tuku v krvi. A podľa všetkého ani občasné cvičenie nedokáže presedený čas dostatočne kompenzovať. Skúste preto vždy stáť alebo kráčať, keď sa dá. Zaujímavým riešením môže byť aj sledovanie televízie počas toho, ako budete cvičiť na stacionárnom bicykli.
  • Nesprávne cvičenie
    Veľa ľudí sa do cvičenia vrhne naraz a bez dostatočných znalostí. Zvyčajne rýchlo skončia, znechutení a často aj so zranením. Alebo pokračujú v cvičení a neprispôsobia ho svojmu veku a zdravotnému stavu. Najlepšia voľba je poradiť sa s odborníkom alebo si poriadne naštudovať dostupné zdroje o cvičení, ktorému sa chcete venovať. Pre vaše srdce nemá zmysel prepínať sily no ani úplným zavrhnutím cvičenia mu nespravíte dobrú službu.

Choroby

  • Ignorujete ťažkosti
    Ľahko sa zadýchate, často vás pichá v hrudi alebo na sebe pozorujete iné problémy. Mávnuť nad nimi rukou alebo ich pripísať veku je ale nebezpečné. Ak sa choroba objaví včas a začne sa liečiť, kvalita vášho života sa značne zlepší.
  • Neberiete lieky
    Akékoľvek lieky (napríklad na vysoký tlak) dostanete, užívajte ich, pokiaľ vám to lekár odporučí. To, že sa dnes cítite lepšie nie je dôvod, aby ste tabletky nebrali. Zrejme sa cítite lepšie práve vďaka ich užívaniu. Ak sa vám naopak stav zhoršuje, konzultujte tento problém so svojim lekárom, než potichu zahodíte lieky do koša.
  • Fajčíte
    Rovnako rýchlo ako fastfood dokáže cievy upchávať aj fajčenie. Riziko sa ale týka aj nefajčiarov, ktorí s fajčiarmi zdieľajú domácnosť.
  • Vyhýbate sa prehliadkam
    Nemusíte si ísť každý mesiac dať brať krv na testy. Komplexná prehliadka raz za rok je ale veľmi dôležitá. Môže odhaliť začínajúce choroby v skoršom štádiu, kedy sa dajú ešte pomerne ľahko liečiť. Nezabúdajte na to, že prvotné príznaky niektorých chorôb, napríklad vysoký tlak, sa nemusia dlhodobo prejaviť vážnymi komplikáciami. Pri dôkladnej prehliadke sa ale dajú odhaliť.
  • Chrápete
    Chrápanie je prejavom zúženia horných dýchacích ciest. Príčiny jeho vzniku sú rôzne, no následky rovnaké. Orgány nie sú dostatočne zásobené kyslíkom pretože krv nie je okysličená. Toto pocíti najmä mozog a srdce, u ktorého sa takto zvyšuje riziko infarktu.
Zdroj: Info.sk, DK, health.com, webmd.com, care2.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.