Voňavý zeler - pomôže schudnúť a zásobí vitamínmi

Ak ste doteraz zeler obchádzali alebo využívali len minimálne, mali by ste to zvážiť. Táto zelenina má veľmi vysoký obsah vitamínov a vyrába sa z nej olej, ktorý má veľa využití.
Poznáme tri druhy zeleru – stopkový, ktorý je populárnejší v USA, Francúzsku a Španielsku, listový, ktorý je menej rozšírený a buľvový, ktorý dobre poznáme aj u nás.
Čo obsahuje
Zeler obsahuje väčšie množstvo vitamínu A, ktorý blahodárne pôsobí na zrak. Okrem toho má zastúpenú celú skupinu vitamínu B a rovnako má vysoké hladiny vitamínu C, ktorý si zachová aj po tepelnom spracovaní. Nájdeme v ňom ale aj vitamín E a K.
Čítajte: Vitamín K – málo známy a pritom dôležitý
Z minerálov a stopových prvkov má veľký podiel draslík, horčík, zinok, železo, jód a chróm.
Takto nám pomáha
- Pre vysoký obsah vitamínov je vhodný ako doplnok pri prechladnutí a chrípke, ale aj ako prevencia voči týmto ochoreniam
- Pôsobí upokojujúco na tráviaci trakt, pomôže pri zápche ale aj pri vredoch
- Má protizápalové účinky a pôsobí ako silný antioxidant, je teda vhodnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi a rakovinovými ochoreniami
- Protizápalové účinky sa dajú zúžitkovať aj pri problémoch s močovými cestami
Zelerový olej
Už v starovekom Ríme sa odporúčalo konzumovať semiačka zo zeleru. Práve z nich sa vyrába zelerový olej. Dá sa užívať vnútorne, na podporu dobrého trávenia, fungovania pečene, pri ochoreniach močového ústrojenstva a detoxikácii. Pri vonkajšom použití ho môžete vmasírovať do pokožky, ktorú osvieži. Naviac má príjemnú, stimulujúcu vôňu.
Využitie v kuchyni
Zvyčajne používame jeho lístky na dochutenie jedál, buľvu zase pridávame do zeleninových polievok. Má však omnoho širšie využitie. Môžete ho v surovom stave konzumovať v šalátoch, výborne chutí zapečený alebo dusený, či vyprážaný.
Čítajte: Domáce džúsy, ktoré vás zbavia bolesti
Skvelou alternatívou je aj zelerová šťava alebo olej. Nech budete zeler konzumovať akokoľvek, vždy vášmu zdraviu poslúži. Keďže obsahuje iba 20 kcal na 100 gramov, je teda vhodným doplnkom pre všetkých, ktorí chcú zhodiť zopár kilogramov.
Pozor ale na zelerové diéty – keďže obsahuje vysoké hladiny draslíka, môžete si jeho nadmernou konzumáciou privodiť zvýšenie tlaku.
Varovanie na záver
Hoci je zeler veľmi zdravý, je aj silný alergén. Ak sa u vás pri konzumácii vyskytnú prejavy alergie, vylúčte ho zo stravy.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.