Melón kantalup: Svieža a zdravá letná pochúťka

Kantalup, alebo ananásový melón, je skvelá zdravá alternatíva k sladkým dezertom. Tento druh melóna má aj úžasné zdravotné výhody.
Chutí výborne sám o sebe, alebo dopĺňa chuť mnohých iných jedál. Dá sa kombinovať s cottage cheese alebo jogurtom ako proteínová desiata s nízkym obsahom tuku. Hodí sa aj do zeleninových zmesí a aj na kurča ako hlavná prísada do salsy.
Výber správneho melóna:
Zrelé plody by mali byť ťažšie, než si možno myslíte na základe ich veľkosti. Ak poklopete na na melón, tón by mal byť hlboký a pevný. Ak znie duto, môže byť ešte nezrelý. Kôrka by mala byť krémová alebo zlatá. Zelené alebo sivé melóny nie sú ešte zrelé.
Tipy na prípravu melónu:
Vonkajšok melónu pred rezaním umyte, aby ste zabránili bakteriálnej kontaminácii. Po nakrájaní ovocia odrežte šupku a vydlabte semienka. Nenechávajte melón v izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. Ak ho do tej doby nebudete jesť, skladujte ho v chladničke.
Pozrite si: Ako jesť a servírovať melón - zaujímavý tip
Návrhy na podávanie:
- Odšťavte melón do perlivej vody pre ľahký, čistý, hydratačný nápoj.
- Urobte si chutnú studenú polievku z melónového a broskyňového pyré s trochou medu a citrónovej šťavy.
- Nakrájajte ho s inými druhmi melóna a bobuľami pre vynikajúci ovocný šalát.
Čítajte: Melón by sme mali jesť každý deň!
Živiny a vitamíny v kantalupe:
Vitamín A
Ananásové melóny obsahujú beta-karotén, ktorý im dáva farbu a je výborným zdrojom vitamínu A. Dobré úrovne vitamínu A udržujú zdravé tkanivo, pomáhajú udržiavať silné kosti, zlepšujú zdravotný stav sietnice, a posilňujú imunitný systém. Beta-karotén môže u niektorých ľudí pomôcť zabrániť astme. Niektoré štúdie tiež ukazujú, že beta-karotén môže pomôcť pri prevencii rôznych druhov rakoviny.
Vitamín C
Tieto melóny majú vysoký obsah kyseliny askorbovej, alebo vitamínu C. Je to antioxidant, ktorý chráni pred poškodením DNA. Vitamín C tiež pomáha vášmu telu udržiavať zdravé kosti a kožu. Vláknina a vitamín C v melóne môže pomôcť znížiť krvný tlak, čo môže znížiť riziko mŕtvice.
Čítajte: Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč
Draslík
Aj draslík, ktorý podporuje látkovú výmenu, možno tiež nájsť v kantalupe.
Elektrolyty
Ananásové melóny spolu s ďalšími melónmi majú vysoký obsah vody s prírodnými elektrolytmi, čo z nich robí skvelé občerstvenie počas horúcich letných mesiacov.
Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré vás hydratujú
Vláknina
Vláknina v melónoch v kombinácii s vlhkosťou pomáha udržiavať zdravé trávenie.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.