• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 22.1.2021Meniny má Zora
11°Bratislava

Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

  • 13:30 12.06.2015
  • Bratislava
Guava –  exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

Tropické ovocie guava je u nás pomerne málo známe. Tvarom pripomína hrušku, chuť má sladkú a vôňu veľmi prenikavú. Guava okrem toho, že výborne chutí, má aj veľa výhod pre naše zdravie.

Predpokladá sa, že guava pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila do Karibiku a iných teplých oblastí. Momentálne sa jej plody pestujú na Bahamách, Floride, Bermundách, ale aj v Strednej Amerike alebo Západnej Indii. V menšom množstve sa pestuje aj v Afrike a Ázii. Celý plod guavy je jedlý – zelená šupka, sladká dužina i tvrdé semiačka, v ktorých sa skrýva najviac vitamínu C. Môžete ju jesť so šupkou i bez nej, jednoducho sa zahryznúť ako do jablka, alebo si ju nakrájať na kúsky.

Čím nám prospieva

V guave je malé množstvo tuku a proteínov, ale až zo 70% ju tvorí voda. Sto gramov tohto ovocia obsahuje okolo 50 kalórií, 6 gramov cukru, menej ako gram tuku a okolo 200 miligramov vitamínu C na 100 gramov. Väčším množstvom sa môžu pochváliť už len šípky. Ďalšími výživnými látkami sú vápnik, draslík (obsahujú ho viac, než banány), fosfor, horčík a zinok. Takisto obsahuje vitamíny A, B a pomerne veľké množstvo vlákniny vo forme pektínu – viac ako 6 gramov vlákniny na 100 gramov.

Čítajte: Melón - zdravá letná pochúťka

Guava je teda výborný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a postará sa o správne fungovanie tráviaceho traktu. Takisto môže pomôcť fajčiarom prekonať ich závislosť na nikotíne. Výborne hydratuje a vďaka lykopénu ochraňuje pokožku pred slnkom a obnovuje jej pružnosť. Lykopén podobne funguje aj ako prevencia pred rakovinou prostaty u mužov. Guava s ružovou dužinou obsahuje viac lykopénu, než paradajky.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Pochutnať si môžete na surovom plode guavy, ale takisto ju môžete tepelne upravovať – môže nahradiť ovocie v koláčoch, dá sa použiť ako prísada do nátierok, omáčok ale môžete ňou dochutiť aj vločky, pridať ju do jogurtov, nápojov alebo zmrzliny.

Čítajte: Marhule - sladké vitamínové bomby

Plody uchovávajte v suchu v izbovej teplote, ak sú prezreté – uskladnite ich v chladničke. Najlepšie sú tvrdé plody so zeleno-žltou šupkou. Farba dužiny závisí na tom, kde sa plody pestovali. Môže byť biela až tmavoružová.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, nutrition-and-you.com, organicfacts.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je najzdravší spôsob chôdze

Toto je najzdravší spôsob chôdze

DNES - 11:50Zdravie

Aj dôvod, pre ktorý kráčate, dokáže odhaliť stav vášho zdravia.

Deti, ktoré toto robili v detstve, majú nižšie riziko depresie

Deti, ktoré toto robili v detstve, majú nižšie riziko depresie

VČERA - 11:13Zdravie

Deti, ktoré sa v detstve venovali tejto aktivite, zvyknú byť v dospelosti šťastnejšie.

Liek na demenciu máte na dosah, skrýva sa v týchto potravinách

Liek na demenciu máte na dosah, skrýva sa v týchto potravinách

8:26 20.01.2021Zdravie

Dva rastlinné extrakty zabraňujú hromadeniu amyloidu beta v mozgu.

Toto je najlepšie cvičenie pre kardiovaskulárne zdravie, pri ktorom sa nemusíte zadýchať

Toto je najlepšie cvičenie pre kardiovaskulárne zdravie, pri ktorom sa nemusíte zadýchať

7:14 18.01.2021Zdravie

Tento druh cvičenia znižuje problémy s krvným tlakom a obehom u dospelých s obezitou.

Tento typ hudby výrazne znižuje epileptické záchvaty

Tento typ hudby výrazne znižuje epileptické záchvaty

6:38 18.01.2021Zdravie

Pomocou hudby je možné znížiť frekvenciu epileptických záchvatov.