• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.11.2020Meniny má Milan
Bratislava

Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

  • 13:30 12.06.2015
  • Bratislava
Guava –  exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

Tropické ovocie guava je u nás pomerne málo známe. Tvarom pripomína hrušku, chuť má sladkú a vôňu veľmi prenikavú. Guava okrem toho, že výborne chutí, má aj veľa výhod pre naše zdravie.

Predpokladá sa, že guava pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila do Karibiku a iných teplých oblastí. Momentálne sa jej plody pestujú na Bahamách, Floride, Bermundách, ale aj v Strednej Amerike alebo Západnej Indii. V menšom množstve sa pestuje aj v Afrike a Ázii. Celý plod guavy je jedlý – zelená šupka, sladká dužina i tvrdé semiačka, v ktorých sa skrýva najviac vitamínu C. Môžete ju jesť so šupkou i bez nej, jednoducho sa zahryznúť ako do jablka, alebo si ju nakrájať na kúsky.

Čím nám prospieva

V guave je malé množstvo tuku a proteínov, ale až zo 70% ju tvorí voda. Sto gramov tohto ovocia obsahuje okolo 50 kalórií, 6 gramov cukru, menej ako gram tuku a okolo 200 miligramov vitamínu C na 100 gramov. Väčším množstvom sa môžu pochváliť už len šípky. Ďalšími výživnými látkami sú vápnik, draslík (obsahujú ho viac, než banány), fosfor, horčík a zinok. Takisto obsahuje vitamíny A, B a pomerne veľké množstvo vlákniny vo forme pektínu – viac ako 6 gramov vlákniny na 100 gramov.

Čítajte: Melón - zdravá letná pochúťka

Guava je teda výborný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a postará sa o správne fungovanie tráviaceho traktu. Takisto môže pomôcť fajčiarom prekonať ich závislosť na nikotíne. Výborne hydratuje a vďaka lykopénu ochraňuje pokožku pred slnkom a obnovuje jej pružnosť. Lykopén podobne funguje aj ako prevencia pred rakovinou prostaty u mužov. Guava s ružovou dužinou obsahuje viac lykopénu, než paradajky.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Pochutnať si môžete na surovom plode guavy, ale takisto ju môžete tepelne upravovať – môže nahradiť ovocie v koláčoch, dá sa použiť ako prísada do nátierok, omáčok ale môžete ňou dochutiť aj vločky, pridať ju do jogurtov, nápojov alebo zmrzliny.

Čítajte: Marhule - sladké vitamínové bomby

Plody uchovávajte v suchu v izbovej teplote, ak sú prezreté – uskladnite ich v chladničke. Najlepšie sú tvrdé plody so zeleno-žltou šupkou. Farba dužiny závisí na tom, kde sa plody pestovali. Môže byť biela až tmavoružová.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, nutrition-and-you.com, organicfacts.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chirurgické rúško vám poslúži aj viackrát. Takto by mala vyzerať správna starostlivosť

Chirurgické rúško vám poslúži aj viackrát. Takto by mala vyzerať správna starostlivosť

20:40 23.11.2020Zdravie

Po použití ho netreba hneď vyhodiť. Takto sa starajte o chirurgické rúško, ak ho chcete opätovne používať.

5 zlozvykov, ktorými škodíte zdraviu svojich nôh

5 zlozvykov, ktorými škodíte zdraviu svojich nôh

19:37 22.11.2020Zdravie

Ochráňte zdravie a vzhľad svojich dolných končatín, a vyhnite sa týmto zlozvykom.

Video: Toto je dôvod, prečo by ste mali mať aj v zime otvorené okná

Video: Toto je dôvod, prečo by ste mali mať aj v zime otvorené okná

10:40 22.11.2020Zdravie

Správne vetranie vás môže chrániť pred vírusmi.

Veľké raňajky alebo večera? Vedci vyvrátili teóriu o chudnutí

Veľké raňajky alebo večera? Vedci vyvrátili teóriu o chudnutí

7:08 22.11.2020Zdravie

Konzumácia väčšieho množstva kalórii na raňajky pri chudnutí nepomáha.

Zmeny krvného tlaku v tejto časti dňa zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice

Zmeny krvného tlaku v tejto časti dňa zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice

20:07 21.11.2020Zdravie

Vysoké hladiny krvného tlaku počas noci výrazne zvyšujú riziko srdcového infarktu a mŕtvice, aj keď počas dňa sú hladiny normálne.