Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

Tropické ovocie guava je u nás pomerne málo známe. Tvarom pripomína hrušku, chuť má sladkú a vôňu veľmi prenikavú. Guava okrem toho, že výborne chutí, má aj veľa výhod pre naše zdravie.
Predpokladá sa, že guava pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila do Karibiku a iných teplých oblastí. Momentálne sa jej plody pestujú na Bahamách, Floride, Bermundách, ale aj v Strednej Amerike alebo Západnej Indii. V menšom množstve sa pestuje aj v Afrike a Ázii. Celý plod guavy je jedlý – zelená šupka, sladká dužina i tvrdé semiačka, v ktorých sa skrýva najviac vitamínu C. Môžete ju jesť so šupkou i bez nej, jednoducho sa zahryznúť ako do jablka, alebo si ju nakrájať na kúsky.
Čím nám prospieva
V guave je malé množstvo tuku a proteínov, ale až zo 70% ju tvorí voda. Sto gramov tohto ovocia obsahuje okolo 50 kalórií, 6 gramov cukru, menej ako gram tuku a okolo 200 miligramov vitamínu C na 100 gramov. Väčším množstvom sa môžu pochváliť už len šípky. Ďalšími výživnými látkami sú vápnik, draslík (obsahujú ho viac, než banány), fosfor, horčík a zinok. Takisto obsahuje vitamíny A, B a pomerne veľké množstvo vlákniny vo forme pektínu – viac ako 6 gramov vlákniny na 100 gramov.
Čítajte: Melón - zdravá letná pochúťka
Guava je teda výborný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a postará sa o správne fungovanie tráviaceho traktu. Takisto môže pomôcť fajčiarom prekonať ich závislosť na nikotíne. Výborne hydratuje a vďaka lykopénu ochraňuje pokožku pred slnkom a obnovuje jej pružnosť. Lykopén podobne funguje aj ako prevencia pred rakovinou prostaty u mužov. Guava s ružovou dužinou obsahuje viac lykopénu, než paradajky.
Skladovanie a použitie v kuchyni
Pochutnať si môžete na surovom plode guavy, ale takisto ju môžete tepelne upravovať – môže nahradiť ovocie v koláčoch, dá sa použiť ako prísada do nátierok, omáčok ale môžete ňou dochutiť aj vločky, pridať ju do jogurtov, nápojov alebo zmrzliny.
Čítajte: Marhule - sladké vitamínové bomby
Plody uchovávajte v suchu v izbovej teplote, ak sú prezreté – uskladnite ich v chladničke. Najlepšie sú tvrdé plody so zeleno-žltou šupkou. Farba dužiny závisí na tom, kde sa plody pestovali. Môže byť biela až tmavoružová.

Endometrióza: Ako zmierniť nepríjemné príznaky
Vďaka týmto tipom dokážete zmierniť príznaky endometriózy, ako sú bolesti a kŕče, ktoré vám znepríjemňujú každodenný život.

Lepší spánok i výkon v práci: Odhaľte tajomstvo hnedého šumu
O bielom šume počul už zrejme takmer každý. Ale hovorí vám niečo hnedý šum?

Prikrývate cez leto kočík plienkou? Toto video vás presvedčí, že je to veľmi zlý nápad
Považujte to za všeobecné rodičovské pravidlo.

5 jedál, po ktorých rýchlo rastú vlasy
Vďaka týmto potravinám vám budú vlasy rásť rýchlejšie a zlepší sa aj ich kvalita.

Takto sa vysoký cholesterol prejaví na tvári: Ak to spozorujete, čo najskôr navštívte lekára
Ak spozorujete tieto príznaky, neváhajte a navštívte svojho praktického lekára.