• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 25.3.2023Meniny má Marián
13°Bratislava

Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

  • 13:30 12.06.2015
  • Bratislava
Guava –  exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

Tropické ovocie guava je u nás pomerne málo známe. Tvarom pripomína hrušku, chuť má sladkú a vôňu veľmi prenikavú. Guava okrem toho, že výborne chutí, má aj veľa výhod pre naše zdravie.

Predpokladá sa, že guava pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila do Karibiku a iných teplých oblastí. Momentálne sa jej plody pestujú na Bahamách, Floride, Bermundách, ale aj v Strednej Amerike alebo Západnej Indii. V menšom množstve sa pestuje aj v Afrike a Ázii. Celý plod guavy je jedlý – zelená šupka, sladká dužina i tvrdé semiačka, v ktorých sa skrýva najviac vitamínu C. Môžete ju jesť so šupkou i bez nej, jednoducho sa zahryznúť ako do jablka, alebo si ju nakrájať na kúsky.

Čím nám prospieva

V guave je malé množstvo tuku a proteínov, ale až zo 70% ju tvorí voda. Sto gramov tohto ovocia obsahuje okolo 50 kalórií, 6 gramov cukru, menej ako gram tuku a okolo 200 miligramov vitamínu C na 100 gramov. Väčším množstvom sa môžu pochváliť už len šípky. Ďalšími výživnými látkami sú vápnik, draslík (obsahujú ho viac, než banány), fosfor, horčík a zinok. Takisto obsahuje vitamíny A, B a pomerne veľké množstvo vlákniny vo forme pektínu – viac ako 6 gramov vlákniny na 100 gramov.

Čítajte: Melón - zdravá letná pochúťka

Guava je teda výborný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a postará sa o správne fungovanie tráviaceho traktu. Takisto môže pomôcť fajčiarom prekonať ich závislosť na nikotíne. Výborne hydratuje a vďaka lykopénu ochraňuje pokožku pred slnkom a obnovuje jej pružnosť. Lykopén podobne funguje aj ako prevencia pred rakovinou prostaty u mužov. Guava s ružovou dužinou obsahuje viac lykopénu, než paradajky.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Pochutnať si môžete na surovom plode guavy, ale takisto ju môžete tepelne upravovať – môže nahradiť ovocie v koláčoch, dá sa použiť ako prísada do nátierok, omáčok ale môžete ňou dochutiť aj vločky, pridať ju do jogurtov, nápojov alebo zmrzliny.

Čítajte: Marhule - sladké vitamínové bomby

Plody uchovávajte v suchu v izbovej teplote, ak sú prezreté – uskladnite ich v chladničke. Najlepšie sú tvrdé plody so zeleno-žltou šupkou. Farba dužiny závisí na tom, kde sa plody pestovali. Môže byť biela až tmavoružová.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, nutrition-and-you.com, organicfacts.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V USA sa šíri nebezpečná huba. Spôsobuje vážne infekcie až smrť, objavila sa aj v Európe

V USA sa šíri nebezpečná huba. Spôsobuje vážne infekcie až smrť, objavila sa aj v Európe

19:34 23.03.2023Zdravie

V amerických nemocniciach sa šíri potenciálne smrteľná huba. Spôsobuje vážne infekcie až smrť.

Bojíte sa únavy po zmene času? Toto musíte spraviť ešte tento týždeň

Bojíte sa únavy po zmene času? Toto musíte spraviť ešte tento týždeň

7:44 23.03.2023Zdravie

​Túto nedeľu (26. marca) dôjde k zmene zimného času na letný, čo mnohým pripraví nepríjemné chvíľky.

Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?

Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?

7:24 22.03.2023Zdravie

Jablčný ocot si mnohí ľudia trpiaci psoriázou nanášajú na telo a pokožku hlavy.

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život

21:45 21.03.2023Zdravie

Nadbytok kalórií počas vývoja môže zmeniť mozog dieťaťa a podnietiť prejedanie v dospelosti.

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

9:05 19.03.2023Zdravie

Riasa pomáha aj ľuďom so syndrómom dráždivého čreva.