• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.6.2023Meniny má Norbert
16°Bratislava

Guava – exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

  • 13:30 12.06.2015
  • Bratislava
Guava –  exotické ovocie doplní až päťkrát viac vitamínu C, než pomaranč

Tropické ovocie guava je u nás pomerne málo známe. Tvarom pripomína hrušku, chuť má sladkú a vôňu veľmi prenikavú. Guava okrem toho, že výborne chutí, má aj veľa výhod pre naše zdravie.

Predpokladá sa, že guava pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila do Karibiku a iných teplých oblastí. Momentálne sa jej plody pestujú na Bahamách, Floride, Bermundách, ale aj v Strednej Amerike alebo Západnej Indii. V menšom množstve sa pestuje aj v Afrike a Ázii. Celý plod guavy je jedlý – zelená šupka, sladká dužina i tvrdé semiačka, v ktorých sa skrýva najviac vitamínu C. Môžete ju jesť so šupkou i bez nej, jednoducho sa zahryznúť ako do jablka, alebo si ju nakrájať na kúsky.

Čím nám prospieva

V guave je malé množstvo tuku a proteínov, ale až zo 70% ju tvorí voda. Sto gramov tohto ovocia obsahuje okolo 50 kalórií, 6 gramov cukru, menej ako gram tuku a okolo 200 miligramov vitamínu C na 100 gramov. Väčším množstvom sa môžu pochváliť už len šípky. Ďalšími výživnými látkami sú vápnik, draslík (obsahujú ho viac, než banány), fosfor, horčík a zinok. Takisto obsahuje vitamíny A, B a pomerne veľké množstvo vlákniny vo forme pektínu – viac ako 6 gramov vlákniny na 100 gramov.

Čítajte: Melón - zdravá letná pochúťka

Guava je teda výborný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a postará sa o správne fungovanie tráviaceho traktu. Takisto môže pomôcť fajčiarom prekonať ich závislosť na nikotíne. Výborne hydratuje a vďaka lykopénu ochraňuje pokožku pred slnkom a obnovuje jej pružnosť. Lykopén podobne funguje aj ako prevencia pred rakovinou prostaty u mužov. Guava s ružovou dužinou obsahuje viac lykopénu, než paradajky.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Pochutnať si môžete na surovom plode guavy, ale takisto ju môžete tepelne upravovať – môže nahradiť ovocie v koláčoch, dá sa použiť ako prísada do nátierok, omáčok ale môžete ňou dochutiť aj vločky, pridať ju do jogurtov, nápojov alebo zmrzliny.

Čítajte: Marhule - sladké vitamínové bomby

Plody uchovávajte v suchu v izbovej teplote, ak sú prezreté – uskladnite ich v chladničke. Najlepšie sú tvrdé plody so zeleno-žltou šupkou. Farba dužiny závisí na tom, kde sa plody pestovali. Môže byť biela až tmavoružová.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, nutrition-and-you.com, organicfacts.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Endometrióza: Ako zmierniť nepríjemné príznaky

Endometrióza: Ako zmierniť nepríjemné príznaky

VČERA - 18:48Zdravie

Vďaka týmto tipom dokážete zmierniť príznaky endometriózy, ako sú bolesti a kŕče, ktoré vám znepríjemňujú každodenný život.

Lepší spánok i výkon v práci: Odhaľte tajomstvo hnedého šumu

Lepší spánok i výkon v práci: Odhaľte tajomstvo hnedého šumu

20:01 04.06.2023Zdravie

​O bielom šume počul už zrejme takmer každý. Ale hovorí vám niečo hnedý šum?

5 jedál, po ktorých rýchlo rastú vlasy

5 jedál, po ktorých rýchlo rastú vlasy

19:08 04.06.2023Zdravie

Vďaka týmto potravinám vám budú vlasy rásť rýchlejšie a zlepší sa aj ich kvalita.

Takto sa vysoký cholesterol prejaví na tvári: Ak to spozorujete, čo najskôr navštívte lekára

Takto sa vysoký cholesterol prejaví na tvári: Ak to spozorujete, čo najskôr navštívte lekára

18:00 04.06.2023Zdravie

Ak spozorujete tieto príznaky, neváhajte a navštívte svojho praktického lekára.