• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
22°Bratislava

Bryndza je pokladom Slovenska. 8 faktov, ktoré by ste mali vedieť

  • 19:15 04.03.2015
  • LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ
Bryndza je pokladom Slovenska. 8 faktov, ktoré by ste mali vedieť

Bryndza je neodmysliteľnou súčasťou našej krajiny a tradícií už niekoľko desiatok rokov. Je neuveriteľnou zdravou bombou a ako to už býva, čo máme pod nosom, často nevidíme. Tento poklad zdravej výživy by sme si mali dopriať určite častejšie.

1. Z histórie jej produkcie

Jej priemyselná výroba začala už v 2. polovici 18. storočia. V tomto období vznikli bryndziarne v Detve a Zvolenskej Slatine. V prvej polovici 19. storočia aj na Liptove, Považí a Pohroní. Dodnes pracujú pôvodné bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Najväčšiu produkciu a export zažila Slovenská bryndza začiatkom 20. storočia.

2. Ako sa bryndza vyrába?

Metódy jej výroby prešli od salašníckeho a ručného spôsobu výroby bryndze v dávnej minulosti, cez mletie bryndze na ručných mlynoch až po súčasné elektrické bryndziarske mlyny. Princíp však zostal zachovaný.

Vyrába sa drvením a mletím ovčieho syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Ten sa z čerstvého mlieka produkuje v troch stupňoch - zrážanie a formovanie, kysnutie a zretie.

Následne sa zmieša so soľou, ktorej je maximálne 3% hmotnosti alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom.

Ak sa surové mlieko na hrudkový syr nespracuje ihneď po nadojení priamo na salaši, po schladení sa zváža do bryndziarne, kde sa postarajú o jeho ďalšie spracovanie.

3. Odkiaľ pochádza mlieko?

Na výrobu slovenskej bryndze sa používa ovčie alebo kravské mlieko.

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Bryndziarne vykupujú mlieko či hrudku výhradne od producentov z horských oblastí vymedzených na produkciu bryndze. Postupy dodávateľov, ako i samotných výrobcov bryndze sú prísne kontrolované.

Mlieko na bryndzu sa získava dojením od pasúcich sa oviec na pasienkoch, ktoré im poskytujú najzdravšiu výživu. Za najkvalitnejšie sa považujú suché pasienky vo vyšších horských polohách.

4. Ako spoznáme kvalitnú bryndzu?

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr. Musí mať bielu až žltkastú farbu, jej konzistencia je jemná, vôňa a chuť lahodná, mierne slaná. Naopak, nesmie byť žltá, kyslá, horká či štipľavá. A najdôležitejšia informácia, podiel ovčieho syra nesmie v kvalitnej bryndzi obsahovať menej ako 50 % hmotnosti v prepočte na sušinu.

5. Kam ju vyvážame?

Slovenskú bryndzu poznajú aj v zahraničí. Vyváža sa nielen do hraničných štátov, ale aj do Nemecka a v menších množstvách aj do iných krajín Európy.

6. Bryndzové pochúťky Slovákov

Bryndza je súčasťou tradičných slovenských jedál. Okrem bryndzových halušiek ako slovenského národného jedla sa s ňou pripravujú bryndzové pagáčiky, placky, pirohy či bryndzovníky alebo bryndzová polievka známa ako demikát.

Fotorecept: Bryndzové halušky

7. Zdravie na tanieri

Bryndza má neuveriteľný rad zdravotných benefitov. Nečudo, že jej priaznivé účinky na zdravie sú tak ospevované. Ešte o nich neviete? Čítajte ďalej!

Bryndza obsahuje živé kultúry. Vďaka nim posilňuje imunitný systém človeka. Jej vlastnosti sú tak dané prirodzenou mikroflórou s naozaj širokým spektrom mikroorganizmov, čo z nej robí bombu nabitú probiotikami a nielen nimi.

Čítajte: Pevné svaly a energia: Vysokoproteínové raňajky

Uchované sú v nej všetky zložky ovčieho mlieka. Obsahuje až dvojnásobne viac bielkovín ako nám môže poskytnúť kravské mlieko. Okrem toho náš organizmus poteší minerálmi a vitamínmi.

Jej pravidelná konzumácia znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, je prevenciou rakoviny hrubého čreva, pomáha tráveniu, zmierňuje alergie, prispieva k pevnejším kostiam.

8. Bez problémov s trávením

Trpíte intoleranciu laktózy? Bryndze sa báť nemusíte! Nakoľko je tento produkt fermentovaný, pri samotnom spracovaní mlieka dochádza k úbytku mliečneho cukru
a mliečna bielkovina je v nej stráviteľnejšia, môžu si ju dopriať aj ľudia, ktorí majú v tele nedostatok enzýmu laktázy.

Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly

Zdroj: Info.sk, BD, indprop.gov.sk, wikipedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.