• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.12.2024Meniny má Marína
Bratislava

Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly

  • 19:40 21.01.2015
  • BRATISLAVA
Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly

Ak si chcete udržiavať figúru, mali by ste prijímať potraviny, ktoré zaplnia váš žalúdok, no obsahujú málo kalórií. Cottage cheese je skvelou nízkokalorickou voľbou. Povieme vám prečo.

Vysoký obsah proteínov v cottage syre pomáha udržať pocit hladu na uzde a zároveň dokáže potláčať chuť na sladké. Okrem toho pomáha budovať svalovú hmotu. Okrem bielkovín obsahuje i kazeín, a preto je súčasťou jedálničkov športovcov, najmä fitness a kulturistiky a ľudí snažiacich sa o redukciu váhy.

100 gramov tohto syra obsahuje asi 101 kalórií, 4,5 g tuku, 2,7 g sacharidov a 12,5 g bielkovín. Vďaka obsahu minerálnych látok, najmä dôležitého vápnika a fosforu, je cottage súčasťou zdravej výživy a skvelou prevenciou osteoporózy.

Čítajte: Light kolové nápoje: Toto ste o nich netušili!

Prezradíme vám pár spôsobov, ako ho môžete kombinovať.

1. Na raňajky

Konzumácia vysokokalorických potravín spôsobí, že sa budete cítiť ospalo a bez potrebnej energie. Práve bielkoviny dodajú telu energiu na dlhé hodiny.

Skúšali ste už použiť cottage namiesto tvarohu či jogurtu? Dajte ho do mixéra, pridajte kakao alebo iné obľúbené ingrediencie a raňajková dobrota je na svete.

Čítajte: Čo na raňajky? Vyberte si správne a kombinujte!

Môžete si tiež opiecť celozrnný chlieb, natrieť naň cottage a ozdobiť pažítkou. Vynikajúce!

2. Zdravý dressing

Dressingy majú obvykle vysoké množstvo kalórií. Vymeňte ich za bielkoviny! Pridajte cottage do šalátu, zamiešajte a dochuťte bylinkami! Zdravé jedlo, ktoré chutí vynikajúco. Pridajte doňho lyžicu citrónovej šťavy, nasekané bylinky, cesnak, posypte korením a soľou! Ak chcete mať dressing redší, stačí priliať dve lyžice mlieka. Rozmixujte a dressing je na svete.

Čítajte: Ako schudnúť zdravo? Dodržujte 6 stravovacích princípov!

Z cottage cheesu vykúzlite výborné pomazánky, môžete ho pridať do rizota, cestovín alebo ako prílohu k mäsu. Výborne si ho vychutnáte k čerstvej chrumkavej zelenine.

3. Dezerty a sladké dobroty

Vedeli ste, že cottage sa vie premeniť aj na vynikajúci dezert? Viete, čo s vašim telom robí častý príjem jednoduchých sacharidov.

Ani kupovanými ochutenými tvarohmi si nerobíte dobrú službu. Len si prečítajte tabuľku zloženia! A čo tak krémová zmrzlina? Poďme si pripraviť zdravú náhradu!

Tu je recept: Jednu šálku syra cottage dajte do mixéra, pridajte jeden banán, pol šálky nakrájaného ananásu, 6 jahôd a lyžičku vanilky. Rozmixujte! Zmes rozdeľte do štyroch pohárikov. Do každého môžete vložiť paličku alebo plastovú lyžičku a dať zamraziť.

Konzumovať môžete aj chladené a nízkokalorický chladený dezert alebo zmrzlina, ktorej sa môžete pokojne prejesť, je na svete.

Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!

Nebojte sa pridať na cottage lyžičku domácej marmelády alebo si vďaka nemu vytvorte nízkokalorický ovocno-smotanový pohár. Koláče? Prečo nie! Plnka z cottage syru, vrstva ovocia, zalejeme želatínou pre zdravé kosti a kĺby a všetky mlsné jazýčky si určite pochutia.

Tvaroh vs. cottage

Nemýľte si tvaroh s cottage cheesom. Hoci v preklade znamenajú to isté, a tieto dve mliečne suroviny majú veľa spoločného, ich chuť i spôsob výroby sú značne odlišné. Oba syry sú mliečne a dajú sa použiť v podstate na prípravu tých istých jedál. Tvaroh je chuťou kyslejší, cottage sladší. Cottage sa vyrába vysušením, a na rozdiel od tvarohu sa zráža účinkom enzýmov syridla, takže v ňom zostáva srvátka.

Tvaroh obsahuje vyššie množstvo sodíka, preto nie je vhodný na každodennú konzumáciu. Jeho nadbytok totiž zaťažuje obličky, zvyšuje krvný tlak a zadržiava v organizme vodu.

Ako si vybrať kvalitný produkt?

Na trhu je niekoľko výrobcov cottage cheesov. Kvalitný a výživovo hodnotný cottage by nemal plávať v smotane a mlieku. Cez obal to nevidíte, no stačí pohrkať a ak cítite tekutinu, vráťte ho späť do regálu! Časti syra by mali byť len jemne obklopené smotanovou zložkou. Najdôležitejším atribútom je krásna biela farba.

Čítajte: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?

Zdroj: Info.sk, BD, stylecraze.com, wikipedia.org, femina.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

DNES - 7:03Zdravie

Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

VČERA - 20:00Zdravie

Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

VČERA - 19:40Zdravie

Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.

Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek

Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek

9:15 04.12.2024Zdravie

Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.

Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť

Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť

7:01 03.12.2024Zdravie

Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.