• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Na Azúrovom probreží sa začne sviatok citrónov a citrusových plodov

  • 13:17 13.02.2015
  • Menton
Na Azúrovom probreží sa začne sviatok citrónov a citrusových plodov

Festival citrónov z pohľadu návštevnosti patrí v súčasnosti medzi tri najväčšie podujatia na Azúrovom pobreží.

Od soboty 14. februára do stredy 4. marca sa v roku 2015 uskutoční vo francúzskom meste Menton, ležiacom na Azúrovom pobreží, 82. Festival citrónov. Tento sviatok citrusových plodov láka pravidelne státisíce návštevníkov.

Festival citrónov z pohľadu návštevnosti patrí v súčasnosti medzi tri najväčšie podujatia na Azúrovom pobreží - spolu s karnevalom v Nice a Veľkou cenou formuly 1 v Monaku. Karneval v Nice je v roku 2015 stanovený na dni 13. februára až 1. marca.

Na prípravu Festivalu citrónov sa mobilizuje vyše 300 špecialistov na pestovanie aj spracovanie citrusov. Použije sa ich približne 145 ton. Pomaranče, grapefruity, mandarínky a najmä citróny sa využívajú na výzdobu alegorických vozov, na postavenie postáv rôznych tvarov a rozmerov, ale pripravené sú aj výstavy.

Súvisiace:

Citróny: Čo všetko v sebe ukrývajú?

Dekorácia z citrusov dosahuje výšku aj desať metrov. Ulicami mesta sa spravidla tiahnu sprievody plné zlatistých plodov aj kvetov. V jednej z miestnych záhrad sa pestuje približne 450 stromov odrody "citrón z Mentonu". Odrody nesú názvy ako napríklad Santa Theresa, Villafranca, Eureca. "Citrón z Mentonu" má oválny tvar a výraznú žltú farbu. Po rokoch útlmu sa produkcia mentonských citrónov oživila. Asi 15 pestovateľov citrusov v regióne, okrem Mentonu aj v mestách Roquebrune, Sante-Agnes a Castellar, vyprodukuje ročne vyše 200 ton ovocia. Mesto Menton a Poľnohospodárska komora spolu s bankou Crédit Agricole podporuje rozvoj produkcie citrusov - v 90. rokoch 20. storočia v regióne zasadili vyše 5000 citrusovníkov.

Legenda o prvom citróne

V meste sa traduje legenda o tom, ako sa prvý citrón v lokalite objavil. Údajne po vyhnaní Adama a Evy z raja si prvá žena so sebou vzala citrón. Adam však nechcel, aby si ho nechala a žiadal ju, aby sa citróna vzdala. Eva však počas cesty nenašla dostatočne peknú krajinu, ktorá by bola dôstojná na prijatie zlatého plodu - citróna. Až prišli k zátoke Garavan, ktorá Eve pripomínala raj. Rozhodla sa práve tam vložiť citrón do zeme.

Pestovanie citrónovníkov predstavovalo po dlhé roky pre obyvateľov Mentonu hlavnú poľnohospodársku činnosť. V 15. storočí sa v okolí Mentonu vypestovalo toľko citrónov, že s nimi mohli obchodovať. Ešte v roku 1929 bolo Menton najväčším producentom citrónov na európskom kontinente. Jeden z miestnych hotelierov dostal v tom čase nápad zorganizovať výstavu kvetov a citrusov v záhradách hotela Riviera. Výstava mala taký úspech, že nasledujúci rok sa výstava dostala do ulíc mesta. Mestské zastupiteľstvo Mentonu vytušilo príležitosť a v úsilí o rozvoj turistického ruchu sa rozhodlo dať prehliadke typicky miestny kolorit. V roku 1934 sa konala prvá výstava citrusov a kvetov v záhradách Bioves. Mala úspech, ktorý sa odvtedy každý rok opakuje.

Čítajte: Raňajšia očista tela citrónovou vodou

Citróny a citrusové plody vôbec sa dostali prirodzene aj do miestnej gastronómie. Pokrmy z mentonského citróna si našli miesto i v jedálničku vychýrených reštaurácií. Gazdinky z nich robia aj zaváraniny.

Návštevník, ktorému by pestrosť alegorických vozov a postáv z citrusov počas Festivalu citrónov nestačila, môže zájsť na Festival orchideí. Ide o jednu zo sprievodných akcií v Mentone.

Zdroje: www.fete-du-citron.com, www.menton.fr, www.tourisme-menton.fr, www.cote.azur.fr, www.calend.ru

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

20:27 28.04.2024Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

19:38 28.04.2024Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.