• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
15°Bratislava

Výskum: Slovenky sa rizika neboja

  • 10:52 09.12.2014
  • BRATISLAVA
Výskum: Slovenky sa rizika neboja

Ekonomické experimenty mapujúce správanie ľudí sú na Slovensku skôr výnimkou ako pravidlom, ich výsledky však predstavujú cennú pomoc pre súkromnú aj verejnú sféru. Najnovší výskum realizovaný na študentoch ekonómie bratislavskej Ekonomickej univerzity priniesol zistenie, že slovenské ženy sú ochotné riskovať rovnako ako muži. Hovoríme o ekonomických rozhodnutiach spojených s určitou mierou rizika, ako investovanie, úspory, či poistenie. Vo svete pritom platí, že muži sú odvážnejší.

Jednu z najvýznamnejších štúdií zameraných na správanie Slovákov pri ekonomických rozhodnutiach u nás v roku 1998 uskutočnil nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu za rok 2012 Alvin Roth. Spolu so svojím kolegom Robertom Slonimom vtedy zistili, že Slováci sa pri ekonomických rozhodnutiach správajú odlišne, ako by sa na základe existujúcich teórií očakávalo. Vo svojom experimente ultimátnych hier napríklad poukázali na zvýšenú vnímavosť Slovákov na spravodlivosť pri rozdeľovaní peňazí.

Práve spomínaný výskum inšpiroval tím výskumníkov z Ekonomickej univerzity v Bratislave, aby sa na slovenské špecifiká pozreli znova. Motiváciou im bola aj prítomnosť profesora behaviorálnej ekonómie Nikosa Georgantzisa z britskej University of Reading, ktorý počas zimného semestra 2014/2015 pôsobil na univerzite ako hosťujúci profesor v rámci rovnomenného programu Nadácie VÚB. Profesor Georgantzis patrí v oblasti skúmania ľudského správania pri ekonomickom rozhodovaní k svetovej špičke.

"Pätnásť rokov po uskutočnení štúdie Slonima a Rotha vieme stále málo o tom, ako robia Slováci svoje ekonomické rozhodnutia. A tak sme sa namiesto prijatia nebezpečnej a nerealistickej myšlienky, že všetci ľudia by mali byť viac-menej rovnakí, rozhodli skúmať jedinečné zvláštnosti Slovákov," vysvetľuje profesor Nikos Georgantzis a pokračuje: "Zamerali sme sa pritom na otázku, do akej miery sú Slováci ochotní pri ekonomických rozhodnutiach ísť do rizika a akú rolu v tom zohráva pohlavie."

Podľa existujúcich štúdií z celého sveta sú muži pri rozhodovaní ochotní podstupovať vyššie riziko ako ženy, avšak najnovšia slovenská štúdia ukázala niečo iné. Výskum na vzorke 198 študentov a študentiek ekonómie potvrdil, že sa pri rozhodovaní správajú rovnako a nežnejšie pohlavie sa rizika nebojí o nič viac ako muži. "Je to úplne iná situácia ako napríklad v Španielsku. Neprítomnosť tzv. rodových rozdielov by mohla byť dôsledkom toho, že na Slovensku sú ženy a muži pri rozhodovaní dlhodobo považovaní za rovnoprávnych," hovorí N. Georgantzis.

Tieto zistenia môžu mať v budúcnosti význam aj pre firmy a finančné inštitúcie. "Výsledky štúdie sú zaujímavé a bolo by vhodné rozšíriť ju aj na všeobecnejšiu vzorku populácie. Z našej skúsenosti môžem povedať, že tak ako existuje rozdiel v investičnom správaní mladšej a staršej generácie, existujú aj rozdiely medzi mužmi a ženami. Zatiaľ sa nám potvrdzuje, že ženy sú spravidla hĺbavejšie a nehrnú sa do rizika. Platí to najmä v prípade bankových sporiacich produktov, o výbere ktorých v rodine spravidla rozhoduje žena, matka. Muži zvyknú mať pri investovaní viac sebadôvery, čo sa prejavuje v ich aktívnejšom prístupe k obchodovaniu na finančných trhoch, ktoré so sebou nesie viac rizika," zhodnotil výsledky výskumu Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky.

Výsledky ekonomických experimentov sa v zahraničí bežne využívajú pri zavádzaní rôznych makroekonomických opatrení, ako sú zmeny v daňovom či dôchodkovom systéme. Náklady na ekonomické experimenty sú pritom často rádovo nižšie ako náklady na vypracovanie teoretických analýz.

Poznámka:
Názov výskumného projektu: "Metódy určovania rizikových postojov: Ide vždy o ten istý príbeh?
Autori: Martin Alexy, Nikolaos Georgantzis, Marek Káčer a Jana Péliová
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.