• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

  • 9:07 18.01.2024
  • Bratislava
Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela. Aj keby všetky ostatné časti nášho tela boli úplne zdravé, môžu problémy s nervovou sústavou váš život značne limitovať. Ako sa o ňu teda starať?

Základom je zdravá strava bohatá na živiny

Začnime od toho vôbec najdôležitejšieho. Pre samotnú stavbu nervovej sústavy sú úplne nenahraditeľné bielkoviny, minerály (najmä vápnik, horčík či draslík), vitamíny (v prvom rade vitamíny skupiny B), ale aj tuky. Nezabúdajme ani na vodu, bez ktorej by naše telo nemohlo fungovať.

Širším pohľadom ale zistíme, že nervová sústava sa nezaobíde bez komplexného prísunu všetkých vitamínov a minerálov. Preto by ste do svojho jedálnička mali zaradiť zdravé potraviny a dbať na rozmanitú stravu. Skvelou voľbou je pravidelná konzumácia orechov, skúste napríklad vlašské orechy, kešu orechy, para orechy aj všetky ďalšie druhy orieškov. Okrem toho pridajte ovocie a zeleninu, strukoviny či rôzne druhy mäsa a morských plodov. Chybu neurobíte ani mliečnymi výrobkami.

Okrem toho dodržujte pitný režim. Ideálna je čistá voda, ktorú by ste mali vypiť približne jeden až dva litre denne.

Pridajte pravidelný pohyb

Fyzická aktivita nášmu telu prospieva a ani nervová sústava nie je výnimkou. Vyvarujte sa ale toho, aby ste sa športom preťažovali. Po niekoľkých mesiacoch ničnerobenia nie je najlepšou voľbou zavítať do posilňovne a zdvíhať pre vás nevhodne ťažké váhy. Taká fyzická aktivita môže mať na nervovú sústavu naopak negatívny vplyv.

Ak patríte k ľuďom so sedavým spôsobom života, začnite nenáročnými prechádzkami a rekreačným športom. Postupne posúvajte svoje limity tak, aby sa telo novým výzvam dokázalo prispôsobovať, pri športe aj po ňom by ste sa ale mali vždy cítiť príjemne a len zdravo unavene. Takýto pohyb je pre vaše telo najlepším možným variantom.

Trénujte svoj mozog

Mozog je centrom nervovej sústavy. Ak sa teda bavíme o správnom fungovaní nervovej sústavy, mali by sme špeciálnu pozornosť venovať práve mozgu. Okrem už spomínanej zdravej stravy a pohybu pomôže vášmu mozgu aj jeho trénovanie. V detstve a počas študentských rokov je náš mozog spravidla precvičovaný viac ako dostatočne. S postupom rokov sa ale jeho rozvoju venujeme menej. Vďaka moderným technológiám odpadá tiež potreba pamätať si informácie - všetko máme uložené elektronicky, prípadne podrobnosti ľahko dohľadáme na internete. Mozog v takom prípade môže zakrpatieť.

Je preto vhodné pravidelne mozog trénovať s pomocou logických a vedomostných hier. Tiež sa môžete učiť novým jazykom, pokračovať vo vzdelávaní, absolvovať špeciálne kurzy a podobne.

Vyhýbajte sa stresu

Stres môže mať na našu nervovú sústavu fatálne dôsledky. Preto by súčasťou starostlivosti o zdravie nervovej sústavy mali byť techniky, ktoré pomáhajú stres odbúravať a vedú k celkovému uvoľneniu a duševnej relaxácii.

Zdroj: Info,sk/PR, eVisions
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.