• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Účinné tipy pre poslušnú pamäť

  • 18:00 11.12.2013
  • BRATISLAVA
Účinné tipy pre poslušnú pamäť

Vstanete od stola a niekam sa vyberiete. V polovici cesty s hlavou zaplnenou myšlienkami zastanete a rozmýšľate, čo ste to vlastne išli robiť. Nezúfajte, nie ste jediní. Skúste takzvaným "oknám" v pamäti zabrániť! Máme pre vás pár tipov, ako pamäť naučiť rozmýšľať naplno.

Vynechávanie pamäti nie je len prirodzeným prejavom starnutia. Na zabúdanie sú náchylní aj mladí ľudia. Podľa vedcov štartuje postupný pokles činnosti pamäte už v dvadsiatich rokoch. Prispieva k tomu niekoľko ďalších faktorov ako neustály príliv informácií, ktoré musí mozog filtrovať a tiež životný štýl. Máme pre vás preto niekoľko tipov a rád, aby ste si pamätali všetko, čo potrebujete.

Rozhýbte si pamäť!

Ďalší motivačný dôvod, prečo konečne oprášiť tenisky a ísť behať. Prestaňte sa vyhovárať na to, že je zima! V lete je zas príliš horúco. Cvičením si zlepšíte pamäť a jednoduchšie si zapamätáte informácie, ktoré potrebujete. Stačí pol hodinka rýchlej chôdze denne a dostanete do pozoru vaše mozgové bunky. Intenzívnym pohybom sa zväčšuje veľkosť hipokampu, časti mozgu, ktorá spracováva nové informácie a má na svedomí dlhodobú pamäť. Pomáha tiež yoga a pilates.

Pomôže ponocovanie?

Vedeli ste, že len jedna noc bez dostatočného spánku môže poškodiť našu pamäť? Ponocovanie znižuje schopnosť udržať nové informácie až o 40%. Deje sa to preto, že mozog si počas spánku selektuje informácie, ktoré uloží a posilňuje i nové spomienky.

Nemyslite si, že keď ste mladí, zvládnete nad knihami prebdieť celú noc. Ak sa vám zdá venovanie ôsmich hodín času oddychu priveľa, pokúste sa zdriemnuť si na 40 minút poobede. Vašej pamäti tak určite pomôžete a bude vám to lepšie myslieť.

Cviky pre váš mozog

Schopnosť zapamätať si veci a nezabúdať na dôležité termíny si zlepšíte aj zámerným precvičovaním pamäte. Prestaňte používať kalkulačku pri jednoduchších počtoch, skúste si zapamätať telefónne číslo naspamäť a pomáha tiež lúštenie krížoviek a iných hlavolamov.

Koľkokrát ste použili vetu, keby sa tak kľúče dali prezvoniť? Aby ste nezabúdali, kam odkladáte svoje veci, vo všetkom si vytvárajte systém a rozvíjajte návyky. Každú vec si vždy po príchode domov ukladajte na rovnaké miesto. Časom si na to zvyknete a budete hneď vedieť, kde čo leží. Dámam môže byť veľmi nápomocné špeciálne kabelkové vrecúško. Nemusíte si tak prehadzovať každú vec z kabelky do kabelky. Jednoducho vezmete organizátor a dáte ho do tašky, ktorú si chcete vziať. Náramne to šetrí čas aj nervy, že ste v bočnej priehradke opäť niečo zabudli.

Naučte sa učiť!

Štúdie hovoria, že poslucháči, ktorí sa zúčastnili prednášok či školení poobede si dokázali zapamätať podstatne viac ako tí, ktorí ich navštevujú už ráno.

Opakovanie je matka múdrosti. Zopakovanie toho, čo ste sa naučili, ešte pred spaním a opäť ráno po prebudení robí divy. Napomáha to lepšiemu uloženiu informácií do dlhodobej pamäte.

Ak máte problém niečo si zapamätať, vymyslite si okolo tejto informácie, procesu či konkrétneho slova vlastný zábavný príbeh. Pri skúškach si tak určite spomeniete, o čo išlo.

Používajte mnemotechnické pomôcky!

Aktívna pamäť na tanieri

A to by sme neboli my, aby sme vám neponúkli aj pár tipov, ako stimulovať pamäť tými správnymi potravinami.

Toto si určite položte na tanier, počas najvypätejšieho obdobia: Vlašské oriešky, ryby a rybí olej, vajíčka, sója, mrkva, ananás, banány, avokádo, čučoriedky, zázvor. Nezabúdajte na zaručene účinné pitie zeleného čaju, kofeín a jedným z najväčších pomocníkov je známe ginko biloba.

Zdroj: Info.sk, BD, zahr.
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?