• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
25°Bratislava

Toto je dôvod, prečo sa nemusíte báť smrti: Zdravotná sestra uviedla, čo sa deje s telom pred smrťou

  • 21:25 07.04.2024
  • Los Angeles
Toto je dôvod, prečo sa nemusíte báť smrti: Zdravotná sestra uviedla, čo sa deje s telom pred smrťou

Zdravotná sestra pracujúca v hospici opísala, čo sa deje s telom, keď sa začnú vypínať životné funkcie.

Zdravotná sestra pracujúca v hospici prezradila, prečo by sa ľudia nemali báť odchodu na druhý svet. Podľa nej je totiž telo "stavané na smrť". Julie McFaddenová je zdravotná sestra z Los Angeles, ktorá sa špecializuje na hospicovú starostlivosť a na sociálnych sieťach si získala milióny priaznivcov tým, že sa podelila o svoje postrehy, ktoré pomáhajú destigmatizovať proces umierania.

Táto odborníčka, ktorá už predtým prezradila, čo vidia zomierajúci ľudia pár týždňov pred smrťou, vo videu na YouTube priznala, že sa nebojí umierania. Zároveň vysvetlila, prečo by sa nikto nemal zbytočne obávať procesu umierania. McFaddenová poznamenala, že vaše telo má zabudované mechanizmy, ktoré sa "vypnú", keď sa chystáte zomrieť, aby bol odchod prirodzený a pokojný.

Pred smrťou človek menej prijíma jedlo a tekutiny

Podľa zdravotnej sestry nám telo biologicky pomáha zomrieť. „Naše telo je doslova stvorené na to, aby zomrelo,“ povedala. Ako uviedla McFaddenová zo svojej skúsenosti v hospici, telá sa začali pomaly vypínať počas šiestich mesiacov pred smrťou. Vysvetlila, že človek blížiaci sa k smrti začne menej jesť, menej piť a viac spať:

"Prečo sa to deje? Pretože hladina vápnika v tele stúpa, a keďže hladina vápnika stúpa, človek začína viac spať. Náš mozog má zabudované mechanizmy, ktoré nás nútia byť hladní a smädní. Z biologického hľadiska, keď telo vie, že sa blíži koniec života, tieto mechanizmy sa vypnú, takže človek zvyčajne nepociťuje hlad a smäd, čo pomáha telu pomaly sa vypínať.“

So smrťou prichádza úľava a dokonca aj endorfíny

Zdravotná sestra pripustila, že hoci sa to môže zdať desivé, keď vidíme niekoho umierať, samotný umierajúci pociťuje smrť ako prirodzenú. Povedala, že hoci niektoré choroby môžu smrť znepríjemniť, samotné umieranie nie je bolestivé. Proces, ktorým telo prechádza, aby mu pomohlo zomrieť, v skutočnosti spôsobuje človeku úľavu:

„Ako hospicová sestra som mnohokrát sledovala, ako niekto v hospici pomaly zomiera a nemusela som mu podávať žiadne lieky, pretože jeho choroba nespôsobovala žiadne príznaky - žiadnu bolesť, žiadnu dýchavičnosť, bol len viac unavený a nejedol ani nepil. Cítil sa úplne pohodlne a zomrel veľmi pokojnou smrťou."

McFaddenová vysvetlila, že smrť je dokonca svojím spôsobom upokojujúca, pretože keď sa chystáte naposledy vydýchnuť, vaše telo uvoľňuje endorfíny:

"Telo pomaly prechádza do niečoho, čo sa nazýva ketóza, ktorá uvoľňuje endorfíny. V tele toho človeka tieto endorfíny tlmia bolesť, otupujú nervy a tiež mu dodávajú pocit eufórie, takže sa cíti dobre. Existuje mnoho dôvodov, prečo sa nebojím smrti. Áno, ako zdravotná sestra v hospici som zažila niekoľko dosť šialených duchovných zážitkov, ktoré ma viedli k tomu, že sa smrti nebojím, ale sú tu aj biologické, metabolické a fyziologické veci, ktoré sa dejú v tele a ktoré ma naozaj upokojujú. Naše telo je stvorené na to, aby zomrelo. Čím menej sa tým budeme zaoberať, tým pokojnejšie to bude.“

Zdroj: Info.sk, TM, Video: YouTube/Hospice Nurse Julie
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.