• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

  • 12:40 05.05.2024
  • Bratislava
5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.

Zo začiatku všetko vyzerá ako v rozprávke. Rozprávate sa každý deň, rýchlo prídete na to, že zdieľate podobné záujmy a ciele, vaše životné krédo sa zhoduje a budúcnosť vidíte jedine spoločnú.

Po niekoľkých týždňoch zrazu nastane zvrat, a človek, ktorého ste doteraz vnímali ako osudového, vám sotva odpíše na správu, nezaujíma sa o vás a nijako svoje správanie nevysvetlí.

S emocionálne nedostupnými ľuďmi sa už stretol každý z nás – či už išlo o potenciálnych partnerov, kolegov alebo rodinných príslušníkov. Vzťah s nimi v nás často vyvoláva podozrenie, že sme spravili niečo zlé, aby sme ich od seba odradili.

Azda najhorším aspektom vzťahu s nimi je cyklickosť, ktorá nás vyčerpáva a znižuje naše sebavedomie. Opakujú sa nielen vzorce správania emocionálne nedostupných ľudí, ale aj tie naše, pri ktorých sa ocitáme stále pri rovnakom type osobností. Prečo je to tak?

Ako tvrdia psychológovia, existuje prinajmenšom 5 dôvodov, prečo uzatvárate vzťahy práve s takýmito ľuďmi:

1. Hľadáte uznanie, nie spojenie

Platí to najmä pri randení – ak hľadáte partnera, ktorý vás bude uznávať alebo v jeho očiach budete ako trofej, nehľadáte spojenie, ale uznanie, čo je vstupnou bránou pre emocionálne neprístupných ľudí. Tých priťahuje aj vaše neustále flirtovanie a neautentickosť.

Namiesto toho uprednostnite budovanie vzťahu s partnerom, ktorý od začiatku pozná vašu hodnotu a cení si vás pre to, akí ste.

2. Dobrý pocit

Vzťah s emocionálne nedostupným človekom sa od hlbokého empatického vzťahu líši najmä rýchlosťou, akou prebieha. V takomto vzťahu môžete preskočiť spoznávanie a zisťovanie, či medzi vami preskočí iskra – vrhnete sa rovno do romániku, ktorý väčšinou končí nešťastne.

Pocit, že ste obdivovaní a cenení, je skvelý, ale v takomto prípade falošný. Ani jeden z vás totiž nezískal dostatok času na skúmanie vzájomnej hodnoty, a preto jediné, čo o tom druhom viete, je vaša predstava.

3. Nezahojené rany

Deti emocionálne nedostupných rodičov dlho žijú v presvedčení, že je to ich vina, že si nezaslúžili lásku rodiča. Z tohto dôvodu hľadajú vrúcny cit u opačného pohlavia, ktoré im pripomína správanie takéhoto rodiča.

Ak túto prekážku chcete prekonať, musíte sa naučiť nevnímať varovné znaky u iných ako výzvy, a nesnažiť sa zmeniť ich. Zmena totiž nastáva zriedka a väčšinou len za asistencie terapeuta.

4. Aj vy ste emocionálne neprístupní

Ak vám sú krehkosť a emocionálna prepojenosť cudzie, je možné, že aj vy sami ste emocionálne neprístupní. Naučte sa stanovovať si hranice, hovoriť o svojich pocitoch a prípadne navštívte psychológa.

5. Je vám to známe

Ak ste vyrástli pri emocionálne nedostupnom rodičovi, alebo vás vychoval len jeden rodič, dynamika emocionálne nevyrovnaných vzťahov vám je známa, a tak sa v nej aj v dospelosti cítite bezpečne, hoci bezpečná vôbec nie je.

Prvý krok k riešeniu je dať väčší priestor emocionálne dostupným ľuďom, aj keď sa vám môžu zdať ako nudní. Po čase si na ich prístup zvyknete a začnete ho považovať za atraktívny.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

DNES - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

VČERA - 20:36Zaujímavosti

Tu je návod, ako zabrániť tomu, aby sa niekto cudzí priživoval na vašom internetovom pripojení.