• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
18°Bratislava

3 veci, ktoré by mal o umieraní vedieť úplne každý

  • 20:58 23.12.2022
  • Svet
3 veci, ktoré by mal o umieraní vedieť úplne každý

Sestrička ponúka svoj pohľad na udalosti, ktoré sa dejú krátko pred smrťou. Vďaka bohatým skúsenostiam z hospica je na to jednou z najpovolanejších.

Smrť a umieranie stále patria k tabu témam, ktoré mnohých desia. Zdravotnícki pracovníci sú však s nimi pravidelne konfrontovaní, a preto patria k odborníkom, ktorí okrem predlžovania kvalitného života vedia mnohé povedať aj o jeho posledných momentoch.

Julie McFaddenová pracuje ako ošetrovateľka v hospici a na sociálnej sieti TikTok sledovateľov pravidelne informuje o zaujímavostiach zo zákulisia svojej práce. V jednom z najnovších videí prezradila viac o skutočnostiach, ktoré by podľa nej mal o umieraní vedieť každý.

Po prvé je podľa McFaddenovej dôležité vedieť, že ide o celkom prirodzený proces. Ďalej je potrebné si uvedomiť, že vaše telo sa o vás v posledných chvíľach postará. Ako záverečný dôležitý fakt o umieraní Julie spomína, že v posledných chvíľach je pre umierajúceho lepšie, keď je dehydrovaný.

„Viem, že to asi znie divne, ale ako sestra v hospici som stála pri stovkách úmrtí a toto hovorím s istotou,“ komentuje McFaddenová posledný zmienený bod. Keďže mnohí používatelia TikToku ostali po jej slovách zaskočení, ponúkla aj vysvetlenie.

Organizmus je v posledných chvíľach života vystavený nadmernému náporu, a tak nezvláda dodatočnú záťaž v podobe spracovávania prijatých tekutín, vysvetľuje Julie. Telo v procese umierania produkuje chemikálie, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako analgetiká a pacientovi pomáhajú bezbolestne „prejsť na druhú stranu“. Zároveň však otupujú zmysly a oslabujú činnosť orgánov, preto trávenie nefunguje tak ako predtým.

@hospicenursejulie Three things about dying naturally on hospice. #hospicenursejulie #hospice #hospicenurse #medical #education #learnontiktok ♬ original sound - Hospice nurse Julie

Julie v jednom z predošlých videí hovorila aj o tom, ako zistiť, že smrteľne chorý pacient umrie do niekoľkých dní. Podľa nej si treba všímať fialové sfarbenie chodidiel, ktoré sa postupne presúva do vyšších častí tela.

„Ide o znak aktívneho umierania, čo znamená, že smrť nastane v priebehu niekoľkých hodín až dní,“ vysvetlila ošetrovateľka, podľa ktorej sa príznak najlepšie pozoruje na svetlej pokožke.

Umierajúcich v posledných chvíľach neraz charakterizuje aj „mŕtvolný pohľad“, pri ktorom sa dívajú do rohu miestnosti, na strop alebo „akoby za vás“, tvrdí Julie. „Niekedy pozerajú na niečo, čo neexistuje, alebo o tom hovoria, inokedy zas len hľadia do prázdna,“ dodáva.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com, Video: tiktok.com/@hospicenursejulie
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.