• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

  • 19:53 05.05.2024
  • Svet
6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

41-ročná ošetrovateľka z hospicu v kalifornskom meste Los Angeles Julie McFaddenová vo videu na YouTube hovorí o najčastejších prejavoch správania, s ktorými sa stretáva u svojich zomierajúcich pacientov. Jej cieľom je šíriť povedomie o našich posledných chvíľach na tomto svete a lámať tabu okolo témy smrti a umierania.

McFaddenová vo videu vymenovala šesť zvláštností, ktoré spozorovala u pacientov na smrteľnej posteli.

1. Terminálna lucidita

Pacienti sa podľa ošetrovateľky tesne pred smrťou stretávajú s náhlym prívalom energie, ktorý sa prejavuje napríklad vo forme hladu, pozitívnej nálady alebo nečakanej schopnosti znovu kráčať.

„Ak neviete o tom, čo bude nasledovať, môžete nadobudnúť dojem, že sa ich stav zlepšil, a tak náhle úmrtie, ktoré prichádza do jedného až dvoch dní, mnohých mimoriadne zasiahne.“

2. Živé sny

Niekoľko týždňov pred smrťou ľudia bežne halucinujú, tvrdí McFaddenová. Ich vízie sú zväčša upokojujúce, no okolostojacich môže zmiasť, akí sú pri nich pacienti bdelí a vedomí.

Podľa ošetrovateľky najlepší spôsob, akým sa rodina môže zachovať, je tolerovať vízie umierajúceho a nevyvracať ich za každú cenu.

3. Výber času úmrtia

McFaddenová sa stretla už aj s pacientmi, ktorí správne predpovedali deň a hodinu svojho odchodu.

„Videla som niekoľko extrémnych prípadov, keď pacienti povedali 'Dnes večer zomriem, viem to, cítim to,' a potom sa to naplnilo.“

U väčšiny hláv rodín podľa nej platí, že títo ľudia čakajú na to, kým ich obklopí rodina, a až potom poslednýkrát zaspia. Iní zas počkajú na to, kým rodinní príslušníci odídu z miestnosti – v tomto prípade ide väčšinou o nezávislejších a introvertnejších pacientov. Mnohí tiež čakajú napríklad na výročie alebo narodeniny.

4. Naťahovanie ruky

Keď pacient pred smrťou leží v posteli a z posledných síl naťahuje ruku do vzduchu, môže ísť o sprievodný znak halucinovania, pri ktorom sa pacient chce dotknúť svojej vízie. Podľa McFaddenovej mnohí dokážu mať ruku vystretú aj niekoľko minút.

Ide o normálne správanie, ktorému netreba nijako brániť.

5. Predsmrtný pohľad

Spolu s naťahovaním ruky sa môžete u pacienta stretnúť aj s akoby prázdnym pohľadom smerujúcim do rohu miestnosti alebo nabok.

„Ak im pred tvárou lusknete prstami alebo vyslovíte ich meno, nevyruší ich to, až kým sami nechcú uhnúť pohľadom.“

Predsmrtný pohľad je opäť jedna z normálnych známok umierania a pacienti pri ňom často majú úsmev na tvári.

6. Spoločné zážitky na prahu smrti

Spoločné alebo zdieľané zážitky na prahu smrti sú tie, pri ktorých okolostojaci pri pacientovi cítia alebo vidia to, čo samotný pacient. Podľa ošetrovateľky ide o jednu z najzásadnejších skúseností, aké počas svojej praxe nadobudla.

„Je to akoby vám umierajúci požičal svoje aktuálne vnímanie. Stretla som sa s prípadmi, keď to nemalo priaznivé následky, ale z vlastnej skúsenosti a aj z toho, čo som počula, viem povedať, že väčšinou ide o pozitívny zážitok.“

Keď sa McFaddenová prvýkrát stretla so zdieľaným zážitkom na prahu smrti, podľa vlastných slov cítila slobodu a radosť, ktorú v tej chvíli pociťovala aj umierajúca osoba.

Zdroj: Info.sk, DP, YouTube.com/Hospice Nurse Julie
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

DNES - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

DNES - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.