10 druhov húb, ktoré sú pre vás najzdravšie
V radoch regálov je dnes možné vybrať si spomedzi množstva húb druhy, ktoré najviac zaujmú tvarom, spôsobom prípravy alebo chuťou. Ktoré z nich sú však najlepšie pre zdravie?
Tradícia zbierania húb má na Slovensku hlboké korene, a tak množstvo domácností na jeseň zdobí vôňa sušených dubákov, kuriatok či hríbov. Rôznorodé možnosti ponúkajú aj regály obchodov, kde si môžeme vyberať aj medzi exotickejšími shiitake alebo hlivami.
Huby sa vďaka prispôsobivej chuti a bohatému obsahu vitamínov hodia do ktorejkoľvek kuchyne, pričom sa dajú pripraviť na nejeden spôsob. Ak si však vyberáte podľa obsahu prospešných látok, odporúčame vám siahnuť po niektorej z týchto možností.
Šampiňóny
Obľúbená položka chladničiek a špájz má bohaté prebiotické a imunologické účinky. Konzumácia šampiňónov takisto spomaľuje tvorbu enzýmu aromatázy, ktorý prispieva k tvorbe rakoviny prsníka.
Šampiňóny sú tiež skvelým zdrojom selénia, ktoré podporuje imunitu a plodnosť mužov aj žien.
Hríby
Takisto patria ku kuchynským stáliciam, pričom obsahujú množstvo vitamínu D, ktoré môžete ešte znásobiť, ak ich pred varením necháte na priamom slnečnom svetle, napríklad na okennom parapete.
Hríby sú bohaté predovšetkým na meď, selénium a draslík.
Portobello
Foto: barmalini/Shutterstock.com
Široké klobúky húb portobello sa pri varení ideálne kombinujú s plesnivým syrom, cesnakom alebo smotanou. Okrem bohatej textúry vám dodajú aj množstvo draslíka, ktorý hrá v tele kľúčovú rolu pri udržiavaní rovnováhy tekutín a uvoľňovaní svalov.
Shiitake
Tento druh húb je charakteristický najmä vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje zdravie srdca a čriev. Huby shiitake okrem toho vytvárajú chemickú zlúčeninu eritadenín, ktorá v tele znižuje množstvo cholesterolu.
Kuriatka
U hubárov obľúbené kuriatka milujeme najmä pre jemnú, takmer ovocnú chuť. Podobne ako hríby, aj v nich môžeme nájsť množstvo vitamínu D, ktorý podporuje zdravie kostí, srdca a celkový stav imunity.
Porcini
Foto: evrymmnt/Shutterstock.com
Huby porcini sú známe predovšetkým v talianskej kuchyni, u nás ich dostať najmä v sušenej podobe. Obsahujú dva typy aminokyselín známych ako ergotioneín a glutatión, ktoré podporujú udržiavanie vnútornej rovnováhy organizmu.
Ergotioneín takisto prispieva k znižovaniu oxidačného stresu a bunkového poškodenia.
Reishi
Domorodkyne z východnej Ázie sú známi vďaka bohatým zdravotným prínosom, a tak sa neraz predávajú aj vo forme výživových doplnkov. Huby reishi obsahujú protizápalové triterpenoidy, ktoré okrem zápalu bojujú aj proti mikróbom a rakovinovým bunkám.
Koralovec ježovitý
Tieto huby produkujú zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie nervovej sústavy a mozgu a zlepšujú ich funkciu a sústredenie. Pri varení dokážu skvele zastúpiť mäso a rovnako vstrebávajú chute ostatných prísad.
Ryšavec šikmý (čaga sibírska)
Foto: Okyela/Shutterstock.com
Ryšavce svojím tvarom pripomínajú výrastky živočíšneho uhlia, pričom dominujú v oblasti severnej Európy, Sibíri a severnej Kanady. Obsahujú množstvo fenolových zlúčenín a jednu z najbohatších zásob antioxidantov spomedzi všetkých druhov húb. Štandardne sa pred prípravou namáčajú alebo lúhujú a odvar z nich sa pije ako čaj.
Žezlovky
Rodáčky z Nepálu, Číny a Tibetu žezlovky sú parazitické huby, ktoré rastú na larvách hmyzu. V našich končinách sa predávajú vo forme doplnkov a práškov, pričom liečivé látky v nich sú prospešné pre zdravie pľúc. Žezlovky sa tiež využívajú na dodanie energie a zlepšenie libida.
Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie
Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.
Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka
Pokazený mliečny zub môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy, ktoré na prvý pohľad so zubami nesúvisia.
Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!
Vyplachovanie nosa patrí k najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť nádchy. Poznáte však jeho zásady?
Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch
Gastroenterológ vidí hneď niekoľko dôvodov, prečo nikdy nepiť diétnu kolu a podobné malinovky.
5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené
Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.