• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 15.7.2024Meniny má Henrich
27°Bratislava

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

  • 19:02 29.05.2023
  • Bratislava
Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?

Teplá, sparená a nadýchaná ryža spoľahlivo zasýti a uspokojí chuťové poháriky každého hladného jedáka. Nanešťastie je tento pokrm takisto živnou pôdou pre Bacillus cereus a ďalšie baktérie, ktoré vytvárajú spóry odolné voči teplu. Nedokáže ich odstrániť dokonca ani varný proces.

Ryža, ktorú po uvarení necháte vychladnúť pri izbovej teplote, poskytuje ideálne podmienky pre rast a množenie baktérií, ktoré po skonzumovaní môžu viesť až k otrave známej aj ako syndróm praženej ryže („fried rice syndrome“). Nebezpčeným následkom sa dá vyhnúť, kľúčové sú však príprava, varenie a skladovanie ryže.

Príprava a skladovanie

Dobrým začiatkom pred prípravou akéhokoľvek jedla je umývanie rúk. Následne by ste mali pristúpiť k umytiu samotnej ryže, ktoré ju síce zbaví nečistôt a prípadného drobného hmyzu, no pred B. cereus vás neochráni.

Ešte pred dusením je potrebné dosiahnuť bod varu, ktorý eliminuje všetky škodlivé mikroorganizmy. Po varení je vhodné servírovať ryžu čím skôr, alebo ju rýchlo vychladiť a v uzatvorenej nádobe umiestniť do chladničky alebo mrazničky. Vyhnite sa skladovaniu ryže pri izbovej teplote po dobu dlhšiu ako jedna hodina.

Ohrievanie

V prípade, že ste ryžu pripravili a skladovali bezpečne podľa vyššie zmieneného postupu, v nasledovnej fáze ju môžete rovnako bezpečne ohriať v mikrovlnke, na panvici alebo dusením. Ohrievanie ryže, ktorá dlhší čas stála odložená na kuchynskej linke, však nemusí byť bezpečné.

Opakované ohrievanie a chladenie ryže poskytuje baktériám, ako je B. cereus, skvelú príležitosť na rast a množenie, a tak zvyšuje riziko syndrómu praženej ryže.

Syndróm praženej ryže

V závažných príznakoch môže mať otrava B. cereom smrteľné následky, pričom sa netýka len konzumácie znovu ohrievanej ryže, ale aj takto pripravených cestovín.

Prípadová štúdia z roku 2011 dokumentuje situáciu, pri ktorej došlo k otrave 20-ročného študenta po desiatich hodinách od zjedenia päťdňových cestovín. Podobná udalosť sa odohrala v roku 2003, keď celá rodina jedla osemdňový cestovinový šalát, čo malo za následok jedno úmrtie a hospitalizáciu piatich detí.

Príznaky syndrómu praženej ryže

B. cereus počas rastu vylučuje toxín, ktorý v tele spúšťa príznaky, ako je vracanie a hnačka. Vo väčšine prípadov príznaky ustupujú v priebehu dvoch dní od nakazenia aj bez lekárskeho zásahu.

V závažnejších prípadoch pacientom nepomôžu ani antibiotiká, pretože zdrojom príznakov je toxín, a nie samotná baktéria, ktorá ho produkuje. Liečba sa preto zameriava najmä na dopĺňanie tekutín a tlmenie prípadnej bolesti.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

VČERA - 21:34Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.

Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

19:38 11.07.2024Zdravie

Špecialistka prezradila, čo spája väčšinu onkologických pacientov ešte predtým, ako si vypočujú hrozivú diagnózu.

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

6:55 10.07.2024Zdravie

Pacienti, ktorí užívajú vybrané druhy liekov, by si mali dať pozor na konzumáciu tohto ovocia. Môže totiž výrazne zintenzívniť ich účinok.

Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

19:41 08.07.2024Zdravie

Mnohí ľudia poznajú ostrú bolesť pod hrudným košom, ktorá sa objaví pri behu či cvičení. Málokto však vie, čo je jej príčinou.

Cesta lietadlom zvyšuje riziko trombózy, títo ľudia si musia dať pozor

Cesta lietadlom zvyšuje riziko trombózy, títo ľudia si musia dať pozor

9:21 08.07.2024Zdravie

Riziko vzniku trombózy sa v lete zvyšuje.