• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

  • 19:02 29.05.2023
  • Bratislava
Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?

Teplá, sparená a nadýchaná ryža spoľahlivo zasýti a uspokojí chuťové poháriky každého hladného jedáka. Nanešťastie je tento pokrm takisto živnou pôdou pre Bacillus cereus a ďalšie baktérie, ktoré vytvárajú spóry odolné voči teplu. Nedokáže ich odstrániť dokonca ani varný proces.

Ryža, ktorú po uvarení necháte vychladnúť pri izbovej teplote, poskytuje ideálne podmienky pre rast a množenie baktérií, ktoré po skonzumovaní môžu viesť až k otrave známej aj ako syndróm praženej ryže („fried rice syndrome“). Nebezpčeným následkom sa dá vyhnúť, kľúčové sú však príprava, varenie a skladovanie ryže.

Príprava a skladovanie

Dobrým začiatkom pred prípravou akéhokoľvek jedla je umývanie rúk. Následne by ste mali pristúpiť k umytiu samotnej ryže, ktoré ju síce zbaví nečistôt a prípadného drobného hmyzu, no pred B. cereus vás neochráni.

Ešte pred dusením je potrebné dosiahnuť bod varu, ktorý eliminuje všetky škodlivé mikroorganizmy. Po varení je vhodné servírovať ryžu čím skôr, alebo ju rýchlo vychladiť a v uzatvorenej nádobe umiestniť do chladničky alebo mrazničky. Vyhnite sa skladovaniu ryže pri izbovej teplote po dobu dlhšiu ako jedna hodina.

Ohrievanie

V prípade, že ste ryžu pripravili a skladovali bezpečne podľa vyššie zmieneného postupu, v nasledovnej fáze ju môžete rovnako bezpečne ohriať v mikrovlnke, na panvici alebo dusením. Ohrievanie ryže, ktorá dlhší čas stála odložená na kuchynskej linke, však nemusí byť bezpečné.

Opakované ohrievanie a chladenie ryže poskytuje baktériám, ako je B. cereus, skvelú príležitosť na rast a množenie, a tak zvyšuje riziko syndrómu praženej ryže.

Syndróm praženej ryže

V závažných príznakoch môže mať otrava B. cereom smrteľné následky, pričom sa netýka len konzumácie znovu ohrievanej ryže, ale aj takto pripravených cestovín.

Prípadová štúdia z roku 2011 dokumentuje situáciu, pri ktorej došlo k otrave 20-ročného študenta po desiatich hodinách od zjedenia päťdňových cestovín. Podobná udalosť sa odohrala v roku 2003, keď celá rodina jedla osemdňový cestovinový šalát, čo malo za následok jedno úmrtie a hospitalizáciu piatich detí.

Príznaky syndrómu praženej ryže

B. cereus počas rastu vylučuje toxín, ktorý v tele spúšťa príznaky, ako je vracanie a hnačka. Vo väčšine prípadov príznaky ustupujú v priebehu dvoch dní od nakazenia aj bez lekárskeho zásahu.

V závažnejších prípadoch pacientom nepomôžu ani antibiotiká, pretože zdrojom príznakov je toxín, a nie samotná baktéria, ktorá ho produkuje. Liečba sa preto zameriava najmä na dopĺňanie tekutín a tlmenie prípadnej bolesti.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.