• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
10°Bratislava

Ak víno, tak jedine tento druh. Zistite, ako pomocou neho znížiť riziko cukrovky o 14 percent

  • 20:48 07.02.2023
  • Londýn
Ak víno, tak jedine tento druh. Zistite, ako pomocou neho znížiť riziko cukrovky o 14 percent

Neviete si predstaviť večer bez pohára dobre vychladeného vína? Nemajte obavy, s týmto druhom svojmu zdraviu prospejete.

Pre cukrovku 2. typu je príznačné stúpanie hladiny krvného cukru, čo má za následok aj ďalšie zdravotné komplikácie, vrátane oslepnutia či ochorenia obličiek. V rámci prevencie pred týmto nepríjemným ochorením sa odporúča dodržiavať zdravý životný štýl, no pomôcť si viete aj pomocou vína – stačí zvoliť správny druh.

Záleží na druhu aj načasovaní

Britský lekár a publicista Michael Mosley pre magazín Express priblížil, že alkohol možno vo všeobecnosti považovať za zdraviu škodlivý, no jeho konzumácia v niektorých prípadoch so sebou prináša aj iné ako negatívne dôsledky.

Mosley tvrdí, že mierne pitie červeného vína dokáže obmedziť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Lekár sa pritom odvoláva na výskum zo Španielska, ktorý odhalil, že obľúbený nápoj zlepšuje odpoveď tela na inzulín.

„To znamená, že telo sa rýchlejšie zbaví cukru,“ vysvetľuje Mosley. „Nie je to však len o tom, čo pijete, ale aj kedy to pijete,“ pokračuje.

Ako vplýva víno na váš intelekt? Neurológovia majú prekvapivú odpoveď

Podľa odborníka je najlepšie piť víno popri jedle, keď sú jeho pozitívne účinky najvýraznejšie. Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 312 tisíc ľudí, a ktorý prebiehal celých 11 rokov, poukazuje na skutočnosť, že pitie červeného vína spolu s jedlom dokáže obmedziť riziko cukrovky až o 14 percent.

„Ochranné účinky nám však poskytuje len vtedy, keď ho pijeme popri jedle a v miernom množstve,“ dodáva Mosley.

Okrem zjavného efektu na riziko cukrovky nám červený nápoj pomáha aj s regulovaním hladiny cukru v krvi. To dokazuje výskum na 224 diabetikoch, ktorým sa skutočne zlepšila schopnosť regulácie tejto látky v krvi po tom, ako sa naučili piť víno popri jedle.

Čo je na červenom víne také zázračné, keď toto všetko dokáže? Zdá sa, že za svoje blahodarné účinky vďačí hlavnej zložke, z ktorej sa vyrába – červenému hroznu. Obsahuje totiž množstvo polyfenolov, ktoré sú známe aj tým, že pomáhajú znižovať krvný tlak a cholesterol.

Ak ste abstinent, s pitím vína rozhodne nezačínajte. Ak si však sem-tam doprajete pohár či dva, nabudúce pri výbere v obchode voľte červenú farbu.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.