• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 29.2.2024Meniny má Radomír
12°Bratislava

Hrozno ochráni srdce, ale pomôže aj štíhlej línii

  • 20:14 04.06.2015
  • Bratislava
Hrozno ochráni srdce, ale pomôže aj štíhlej línii

In vino veritas. Ak je vo víne pravda, v hroznových bobuliach je potom zdravie. Prečítajte si, čo všetko hrozno obsahuje a aký má vplyv na naše zdravie.

Už starovekí Gréci si cenili hrozno ako dar od bohov. Niet sa čo čudovať, toto ovocie obsahuje 80% vody, minerály a stopové prvky, ale aj vitamíny A, B, C, E a K. Je tiež bohaté na draslík, vápnik, kremík, fosfor ale aj vlákninu. Jeho najdôležitejšou súčasťou je ale antioxidant resveratrol.

Prečo je pre nás hrozno dobré

Konzumácia hrozna sa pozitívne odrazí na štíhlej línii. Obsahuje 80% vody a takmer 18% hroznového cukru, ktorý sa postupne uvoľňuje a neukladá sa v podobe tuku. Je teda ideálnou náhradou sladkostí.

Resveratrol, nachádzajúci sa najmä v tmavších odrodách, má ako antioxidant ochranné účinky pred rakovinou a pôsobením voľných radikálov. Výskumy tiež naznačili, že dokáže chrániť srdce pred kardiovaskulárnymi chorobami. Táto látka má celkovo dobrý vplyv na cirkuláciu krvi v našom tele a to sa odráža aj na zvýšenej výkonnosti mozgu. Dokáže potlačiť únavu, depresiu a aj migrénu. V kombinácii s vitamínom A a E pôsobí resveratrol blahodárne aj na pleť, vlasy a nechty.

Čítajte: Červené víno vám môže pomôcť s pamäťou

Vďaka vláknine v šupke hrozna podporuje toto ovocie aj zdravie nášho tráviaceho traktu a lieči zápchu. Neodporúča sa ho ale zapíjať vodou alebo mliekom, to môže spôsobiť hnačky.

A na záver fakt, ktorí poznali už starovekí Rimania – hrozno je prírodné afrodiziakum.

Zaujímavé fakty o hrozne:

  • V Španielsku by sa príchod nového roka mal osláviť zjedením 12 bobúľ z hrozna
  • Na výrobu jednej fľaše vína je potrebných približne 600 bobúľ hrozna
  • Hieroglyfy v hrobkách egyptských panovníkov často zobrazujú výrobu a konzumáciu vína
  • Na svete existuje viac než 8 000 odrôd hrozna
  • Svetový rekord v rýchlom jedení hrozna získal v roku 2011 Ashrita Furman, ktorý za tri minúty zjedol 186 bobúľ

Čítajte: Nestíhate cvičiť? Pohár vína to vyrieši

Zdroj: Info.sk, DK, care2.com, winelovetoknow.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

7:36 22.02.2024Zdravie

Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

9:22 19.02.2024Zdravie

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka.

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

6:52 19.02.2024Zdravie

Rodičia, ktorí používajú smartfóny, môžu uškodiť svojim deťom v tínedžerskom veku.