Iba drobná prasklinka? Toto riskujete aj pri najmenšom poškodení teflónu!

Už aj drobné poškodenie teflónovej panvice z nej robí potenciálne nebezpečný riad. Štúdia ukazuje, koľko plastu sa kvôli tomu uvoľňuje do jedla.
Nepriľnavé a teflónové panvice častým používaním a umývaním postupne strácajú odolnosť povrchu, čo môže predstavovať problém pri príprave jedál. Jeho presné vytýčenie je ale pomerne náročné.
Inžinier mechaniky a materiálov z austrálskej Flindersovej univerzity Youhong Tang sa spolu s kolegami pozrel na to, koľko mikroplastov (menšie ako 5 milimetrov) a nanoplastov (asi miliónkrát menšie častice) sa môže pri varení uvoľniť z jedinej drobnej praskliny na takýchto povrchoch.
Vedecký tím využil postup známy ako Ramanova spektroskopia, vďaka ktorej mohli pozorovať mikroplasty a nanoplasty na teflónovom povrchu. Okrem toho pomocou algoritmu vypočítali, aké množstvo celistvého povrchu sa môže pri príprave jedla odlepiť a kontaminovať potraviny.
Vedci najprv rozrezali teflónom potiahnutý povrch na niekoľko kúskov. Tie následne treli o vzorky vybraných materiálov (nehrdzavejúcej ocele, bavlny, plastu a dreva), aby tak simulovali varný proces bez použitia reálneho tepla či potravín. Následne sledovali, koľko plastových častíc sa do materiálov uvoľní.
Poškodené teflónové povrchy podľa všetkého uvoľňujú až 2,3 milióna drobných častíc pri príprave jedla, a to len počas 30 sekúnd varenia.
Teflón je okrem toho známy aj svojím členstvom v skupine „večných chemikálií“, ktoré sa v bežnom životnom prostredí nedokážu rozložiť a spájajú sa s celým radom zdravotných ťažkostí, vrátane rakoviny pečene. Súhrnne sa označujú aj skratkou PFAS (perfluóralkylované a polyfluóralkylové chemikálie).
„Keďže PFAS predstavujú veľký problém, tieto teflónové mikročastice v jedle môžu ohrozovať zdravie,“ tvrdí výskumník zaoberajúci sa materiálmi Cheng Fang.
Zatiaľ nedokážeme presne určiť mieru a nebezpečenstvo kontaminácie potravín mikro a nanoplastmi, preto vedci volajú po ďalšom výskume, ktorý by mohol poskytnúť odpovede.
„Keďže teflón patrí do skupiny PFAS, na zistenie rizikovosti plynúcej z mikroplastov a nanoplastov pri jeho používaní je potrebný ďalší výskum,“ dodáva Tang.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.