• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Ako zistiť, či nastal čas na výmenu panvice či hrnca

  • 17:21 01.08.2021
  • Bratislava
Ako zistiť, či nastal čas na výmenu panvice či hrnca

Nezáleží na tom, či patria medzi vašich obľúbencov. V živote každej panvice aj hrnca nastane zlom, keď svojmu majiteľovi prestanú efektívne slúžiť.

O životnosti kuchynského riadu zväčša rozhoduje kvalita, štýl aj spôsob, akým sa využíva a ako sa oň staráte. Väčšina z nás ale nemá potuchy, ako často treba toto náčinie meniť.

To, či sú hrniec alebo panvica vhodné na vyhodenie, nezistíte vždy len podľa zlomenej rúčky alebo ošúchaného vzhľadu. V tomto článku vám poradíme, čo si treba lepšie všímať. Na začiatok si ale pripomeňme, ako má vyzerať dôkladná starostlivosť o kuchynský riad.

Ako sa správne starať o rôzne typy riadu

Priemerná životnosť kuchynského riadu je 5 rokov za predpokladu, že sa oň staráte ideálne. Začnime najprv panvicami: tie s nepriľnavým povrchom by ste mali zakaždým umývať ručne. Horúca voda v umývačke by totiž mohla oslabiť vrstvu nepriľnavého povrchu. Vyhnite sa aj drôteným hubkám na umývanie riadu, ktoré by mohli zanechať podobné následky.

Pri používaní nerezového riadu si v prvom rade treba dať pozor na to, koľko oleja spotrebujete. Vyššia hladina oleja či tuku na dne hrncov a panvíc lepšie chráni povrch pred poškodením a zároveň zaisťuje dokonalú prípravu jedla. Jedlo by ste pri varení mali neustále miešať.

Z hľadiska životnosti a praktickosti snáď všetky riady tromfnú liatinové panvice. Pravidlo číslo jeden, ktoré pri ich čistení treba dodržať, je nepoužívať saponát alebo iný čistiaci prostriedok, ktorý by ich mohol ochudobniť o vonkajšiu vrstvu.

Najlepší spôsob, ako vyčistiť liatinovú panvicu – prichystajte si olej a papierové utierky

Kedy nastal čas povedať si zbohom

Pri panviciach s nepriľnavým povrchom je pomerne jednoduché zistiť, či sú vhodné na vyhadzov. Nenapraviteľné poškodenie prezrádza poškriabaný povrch, priliepanie a spálenie jedla pri varení a presvitajúca spodná vrstva panvice.

Zisťovanie stavu nerezového riadu je o čosi náročnejšie. Položte panvicu alebo hrniec na sporák. Ak sa kýve zo strany na stranu, jeho alebo jej stavba nie je rovnomerná a jedlo sa v nich nedá zohriať rovnomerne, nastal čas na rozlúčku.

Tip pri používaní: K deformácii nerezových hrncov a panvíc často dochádza, keď sa na ešte rozpálený povrch naleje studená voda. Po každom použití ich preto nechajte celkom vychladnúť, a až potom umyte.

To, či treba vyhodiť nerezovú panvicu, zistíte aj podľa škvŕn po pripáleninách. Ak pri každom použití pripálite jedlo na rovnakom mieste, znamená to, že nerezový povrch je poškodený.

Liatinové panvice sa neraz dedia z generácie na generáciu. Nie je to len preto, že tie naozaj kvalitné sú drahé, ale najmä preto, že extrémne dlho vydržia. Aj pri nich ale platí, že neznesú všetko.

Ak sa liatinová panvica na sporáku kýve, je pravdepodobne zdeformovaná tak, že ju už neopravíte. Všimnite si aj to, či neodpadáva povrchová vrstva panvice. Zároveň treba pozorovať, či pri varení dosahujete rovnomerné uvarenie alebo opečenie jedla a či povrch nezačína hrdzavieť.

V neposlednom rade treba na liatinovej panvici kontrolovať aj prípadné praskliny. Platí, že aj prasklina o hrúbke vlasu môže pri častom používaní rásť, až napokon prelomí panvicu. Praskliny sa okrem toho ťažko čistia, kvôli čomu sú neraz liahňou baktérií.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com, thekitchn.com, marthastewart.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

DNES - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.

Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

DNES - 11:14Zaujímavosti

Čistú a zdravú domácnosť bez prachu si dokážete udržať celý mesiac aj bez jeho utierania. Pomôže vám podomácky vyrobený roztok.

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

VČERA - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

VČERA - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.