4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi

Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.
Stabilita hladiny krvného cukru počas dňa je dôležitá nielen pre cukrovkárov. Aj bežnému človeku pomáha odstrániť pocit hladu, chuť na sladké, výkyvy energie a hrozbu priberania.
K nevyrovnanej hladine cukru v krvi u mnohých dochádza hneď ráno pri raňajkách. Najčastejšie za to môžu tieto štyri chyby:
1. Málo vlákniny
Denne by sme mali prijať aspoň 30 gramov vlákniny. Prečo s tým nezačať hneď ráno?
Vláknina zlepšuje fungovanie metabolizmu a reguluje hladinu cholesterolu. Okrem toho dodáva pocit sýtosti a spomaľuje uvoľňovanie sacharidov do krvi.
Raňajkové jedlá s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom vlákniny, ako je hrianka s džemom, okamžite zvyšujú hladinu krvného cukru. Takýto nárast následne ovplyvní energetickú úroveň a hlad počas ďalších hodín.
Ku každým piatim gramom sacharidov by ste pri jedle mali pridať aspoň jeden gram vlákniny. Pomôžu aj náhrady jedla: biele pečivo vymeňte za celozrnné, do jedál pridajte ovocie a ďalšie na vlákninu bohaté potraviny, ako sú ovsené vločky, pohánka a zelenina.
2. Vynechanie raňajok
Vynechávanie raňajok je štandardný postup, ktorý v rámci stravovania odporúča čoraz populárnejší prerušovaný pôst. Jeho podstatou je jedenie počas dňa len v rámci časového okna, ktoré má často osem hodín a nezačína skôr ako napoludnie.
Niektoré výskumy naznačujú, že vynechanie raňajok má u zdravých ľudí potenciál zvýšiť riziko cukrovky 2. typu. Dlhšie hladovanie okrem toho dramaticky znižuje hladinu cukru v krvi, čo sa u citlivejších ľudí prejavuje klasickými príznakmi hypoglykémie, ako je rýchly tep, trasenie, potenie, podráždenosť a nevoľnosť.
Raňajky by si určite mali dopriať najmä diabetici, u ktorých takéto výkyvy hladiny krvného cukru z dlhodobého hľadiska vedú k ochoreniam srdca, nervov, obličiek a ďalších orgánov a tkanív.
3. Málo bielkovín
Vyvážené jedlo by malo mať adekvátny podiel sacharidov (vrátane vlákniny), tukov a bielkovín. Mnohí z nás sa pri raňajkách neriadia týmto pravidlom, a jednoducho ich odbijú kávou, sladkou tyčinkou alebo ovocím.
Ani jedna z vyššie uvedených potravín nie je vyslovene zdraviu škodlivá, no rozhodne by ju mali sprevádzať aj iné s obsahom bielkovín. Telu totiž trvá pomerne dlho, kým bielkoviny rozloží a vstrebe, takže ak ich skonzumujeme spolu so sacharidmi, spomalíme tým zároveň spracovanie sacharidov a ich uvoľňovanie do krvného obehu.
Skvelým zdrojom bielkovín na raňajky je napríklad cottage cheese, grécky jogurt alebo vajce.
4. Málo zdravých tukov
Základy už ovládate – na raňajky sa vyhnite čisto sacharidovým jedlám a snažte sa udržať rovnováhu živín. Pomalšiemu uvoľňovaniu sacharidov do krvi pomôžete aj pridaním zdravých tukov, ktoré tiež podporujú dlhodobý pocit sýtosti.
Sústreďte sa na nenasýtené tuky, ktoré možno nájsť napríklad v avokáde, orechoch a orechových nátierkach. Jednou z ich výhod je aj to, že redukujú zápal v tele, a navyše väčšinou si nevyžadujú veľa času na prípravu.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.