Tieto dva faktory najvýraznejšie prispievajú k vzniku všetkých typov rakoviny

Nezdravé jedlo a alkohol medzi nimi nehľadajte. Naopak, veda dokazuje, že za vznikom väčšiny druhov rakoviny treba vidieť túto dvojicu hlavných faktorov.
Rakovina je ochorenie, pri ktorom dochádza k abnormálnemu deleniu poškodených buniek a ich šíreniu do ďalších častí tela. Z týchto buniek sa potom vytvárajú nádory, ktoré v závislosti od schopnosti metastázovania delíme na zhubné a nezhubné.
K vzniku rakoviny dochádza vplyvom chýb pri delení buniek, poškodenia DNA vonkajšími faktormi alebo dedením predispozície po iných rodinných príslušníkoch. Za najčastejšie rizikové faktory rakoviny sa označuje vyšší vek, rodinná anamnéza, fajčenie a pitie alkoholu, obezita a nadmerné slnenie. Len dva z nich pritom podľa najnovších zistení možno označiť za spúšťače rastu štatisticky najvyššieho množstva zhubných nádorov.
Jednému z nich sa dá vyhnúť
Výskum publikovaný v prestížnom žurnále Cancer ani náhodou nespochybňuje prevenciu pred rakovinou formou zdravej stravy, pravidelného pohybu a ochrany pred slnečnými lúčmi. Zároveň však tvrdí, že fajčenie a vyšší vek sú faktory, ktoré najdramatickejšie zvyšujú riziko vzniku zhubného ochorenia.
Autori výskumu analyzovali zdravotné údaje takmer 430 tisíc Američanov bez rakoviny, a následne ich sledovali po dobu piatich rokov. Výskum mal za úlohu odhaliť faktory, ktoré by dvomi a viac percentami prispievali k vzniku akéhokoľvek druhu rakoviny.
„Pre takmer všetkých mužov a väčšinu žien vo veku 50 a viac rokov bolo absolútne riziko vzniku akéhokoľvek typu rakoviny v priebehu piatich rokov úmerné dvom percentám alebo vyššie bez ohľadu na ďalšie rizikové faktory,“ uvádza štúdia s tým, že vo vyššom veku a s niekoľkými ďalšími rizikovými faktormi môže mužom hroziť až o 29 percent a ženám o 25 percent vyššie celkové riziko rakoviny. „Po veku je najdôležitejším rizikovým faktorom vzniku rakoviny v priebehu piatich rokov fajčenie.“
Z 15.226 pacientov, ktorým v priebehu piatich rokov diagnostikovali zhubný nádor, väčšina z mužov trpela rakovinou prostaty alebo pľúc. V prípade žien prevládala rakovina prsníka a maternice. Po veku a fajčení sa za najvyššie riziko považuje alkohol, rodinná anamnéza, konzumácia červeného mäsa a fyzická neaktivita.
Riziko vzniku rakoviny v priebehu piatich rokov sa u žien okrem toho spája aj s indexom telesnej hmotnosti (BMI), výskytom cukrovky 2. typu, hysterektómiou a prípadnými pôrodmi v minulosti.
Pokiaľ ide o mužov mladších ako 50 rokov, riziko rakoviny u nich stúpa o dve percentá a viac iba v prípade, že majú 45 a viac rokov a zaraďujú sa medzi fajčiarov alebo skoncovali s fajčením v uplynulých 30 rokoch. Najvyššie riziko (2,7 percent) hrozí takýmto mužom, ktorí sú okrem toho vystavení vyššie uvedeným rizikovým faktorom.
Ženy-fajčiarky sú ohrozené už po 35-ke. Najvyššie 5,8-percentné riziko pritom hrozí takým ženám v tomto veku, ktoré sú vystavené viacerým ďalším faktorom.
„Ak predpokladáme, že testy v budúcnosti dokážu identifikovať ďalšie druhy rakoviny, musíme najprv porozumieť tomu, kto je ňou najviac ohrozený,“ uvádza v stanovisku autorka štúdie Alpa Patelová. „Tieto informácie nie sú prístupné širokej verejnosti, ale sú nevyhnutné pre potreby ďalších možných vyšetrení.“

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.