• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

10 smrteľných chorôb spôsobených fajčením

  • 18:04 04.04.2017
  • Bratislava
10 smrteľných chorôb spôsobených fajčením

Tento zoznam vám poskytne obraz o tom, aké nebezpečné fajčenie naozaj je.

Mnohé výskumy dokazujú, že fajčenie je príčinou mnohých chorôb a ochorení, ktoré nie sú len chronické, ale takisto sú aj častou príčinou smrti. Či už ste mierny fajčier alebo silný, v oboch prípadoch vznik ochorení súvisiacich s fajčením zostáva rovnaký.

1. Emfyzém pľúc

Fajčenie môže spôsobiť rad pľúcnych porúch, ktoré sú známe ako chronická obštrukčná choroba pľúc. Emfyzém vytvára u osoby problémy s dýchaním kvôli zničeniu pľúcnych mechúrikov. Fajčenie prispieva k tomu, že z mechúrikov sa dostáva znížené množstvo kyslíka do krvi. Ľudia s týmto ochorením majú problémy s dýchaním, aj keď nič nerobia. Tento stav možno zmierniť tým, že osoba prestane fajčiť, ale existuje možnosť, že tento stav už nemožno zvrátiť.

2. Chronická bronchitída

Fajčenie môže spôsobiť, že zapálené dýchacie cesty môžu spieť k vytvoreniu chronického kašľa. Chronická bronchitída je ochorenie, pri ktorom sa vylučuje veľké množstvo hlienu, je charakterizovaná záchvatmi kašľa, ktorý blokuje dýchacie cesty a zjazvené tkanivo a hlien vedú k pľúcnej infekcií. Aj keď odvykanie od fajčenia môže pomôcť udržať symptómy pod kontrolou, chronickú bronchitídu nemožno zvrátiť.

3. Astma

Fajčenie spôsobuje podráždenie dýchacích ciest a zvyšuje šancu vyvolať náhly a ťažký astmatický záchvat. Tehotné ženy by si mali dávať obzvlášť pozor. Prenatálna expozícia je totiž spojená s trojnásobným rizikom denných a nočných príznakov astmy u dieťaťa v neskoršom veku.

4. Srdcovo-cievne ochorenia

Fajčenie neohrozuje len vaše pľúca. Štúdie ukázali, že fajčenie zvyšuje tepovú frekvenciu, sťahuje veľké tepny a môže spôsobiť nepravidelný srdcový rytmus, a preto srdce musí pracovať usilovnejšie. Fajčenie zvyšuje riziko ochorení srdca aj u ľahších fajčiarov, u pravidelných spôsobilo 20% všetkých úmrtí spôsobených srdcovým ochorením.

5. Rakovina

Fajčenie môže spôsobiť rad druhov rakoviny v tele, vrátane rakoviny pľúc, ktorá je najčastejšou príčinou úmrtia u pacientov s nádorovým ochorením. Tabakový dym je toxická zmes viac ako 7000 chemikálií, takže nie je sa čomu čudovať.

Fajčenie cigariet môže spôsobiť rakovinu takmer kdekoľvek v tele, vrátane rakoviny úst a krku, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, konečníka, pečene, pankreasu, hrtana, priedušnice, obličiek a obličkovej panvičky, močového mechúra a krčka maternice.

6. Mŕtvica

Fajčenie znižuje podiel dobrého cholesterolu, čím poškodzuje cievy a zvyšuje hromadenie plaku v cievach, čím sa významne zvyšuje riziko vzniku cievnej mozgovej príhody.

7. Crohnova choroba

Štúdie potvrdili, že fajčiari majú 2,7 krát väčšia pravdepodobnosť vzniku Crohnovej choroby v porovnaní s nefajčiarmi. Ľudia, ktorí fajčia a trápi ich táto choroba pociťujú často bolesť v oblasti brucha a majú hnačku. A takisto majú vyššiu pravdepodobnosť, že na zlepšenie svojho stavu budú potrebovať opakovanú operáciu.

8. Peptické vredy

Peptické vredy sú bolestivé vredy, ktoré sa vyvíjajú na žalúdočnej sliznici. Fajčenie zvyšuje kyslosť dvanástnika a robí ho náchylnejší k infekcií H. pylori, baktérie, ktorá je jednou z príčin žalúdočných vredov.

9. Ateroskleróza

Príčinou číslo jedna aterosklerózy je fajčenie. Toxíny v tabakovom dyme znižujú prítomnosť dobrého cholesterolu a zároveň zvyšujú množstvo zlého. Nikotín a oxid uhoľnatý zároveň poškodzujú vnútorný povrch ciev a to vedie k hromadeniu plaku v nich.

10. Cukrovka

Fajčiari majú o 30-40% vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu ako nefajčiari. A rovnako fajčiari trpiaci cukrovkou majú väčšie problémy s dávkovaním inzulínu a so zvládaním svojho ochorenia. Diabetici, ktorí fajčia, sú tiež náchylnejší k ochoreniam obličiek, vzniku retinopatie a môžu byť postihnutí periférnou neuropatiou. Väčšina z týchto komplikácií môže byť minimalizovaná, ak sa postihnutí ľudia vzdajú fajčenia.

Aj keď mnoho ľudí tvrdí, že fajčenie im pomáha uľaviť od stresu, je pravda, že je zodpovedné za mnohé smrteľné ochorenia, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu života. Nie je ľahké prestať fajčiť, ale vaše úsilie sa vám odvďačí na vašom zdraví.

Čítajte: Ako prestať fajčiť za 21 dní?

Zdroj: info.sk, NJ, curejoy.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.