Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

K otrave jedlom dochádza pri skonzumovaní potravy nakazenej baktériami, vírusmi alebo parazitmi, ktoré v tráviacom trakte spôsobujú ťažkosti. Tieto jedlá ju najčastejšie spôsobujú.
Nevoľnosť, hnačka, zvracanie, bolesť brucha, vysoká teplota, únava a zimnica – to všetko sú spoločné príznaky otravy jedlom. Zvyčajne odznejú v priebehu týždňa od skonzumovania nakazenej potravy, no netreba ich podceniť.
Niektoré jedlá sa častejšie podieľajú na vzniku otravy ako iné, a to zvlášť pri nedokonalom skladovaní. O kurati a nesprávne skladovanej ryži vie snáď každý, ale len málokto považuje za pôvodcu otravy červenú fazuľu alebo zelené mandle. Pozrime sa na niektoré jedlá, ktoré sú častým pôvodcom otravy.
1. Kura
Konzumácia surového alebo nedovareného kuracieho mäsa predstavuje riziko nákazy salmonelou, ktorá spôsobuje hnačku a bolesť brucha. Už dávnejšie sme vás informovali, že surové kuracie mäso by ste pred tepelným spracovaním nemali umývať pod prúdom vody, pretože kvapôčky z neho môžu potenciálne rozšíriť nákazu aj na riad či inú kuchynskú výbavu.
Ak pečiete kura v celku, vždy by ste mali kontrolovať pripravenosť jeho najhrubšej časti. Pri pražení by na mäse nemali ostať žiadne ružové časti a šťava by mala byť číra.
2. Ryža
Čerstvo uvarená ryža nepredstavuje pre konzumenta žiadne riziko, problém však nastáva pri jej prihrievaní. V prípade, že necháte ryžu vychladnúť pri izbovej teplote, môže sa infikovať bacilom, ktorý po následnej konzumácii spôsobuje zvracanie a hnačku.
Ak si chcete uvarenú ryžu odložiť, vložte ju do chladničky hneď po dovarení a nečakajte, kým vychladne.
3. Rebarbora
Chutná rebarbora sa často používa pri výrobe koláčov, džemov a dezertov, no jej listy obsahujú toxickú kyselinu etándiovú. Jej nadmerná konzumácia môže viesť až k smrti, pričom malé množstvo spôsobuje zvracanie, ťažkosti s dýchaním a v niektorých prípadoch obličkové kamene.
4. Červená fazuľa
Obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, no napriek tomu červená fazuľa môže predstavovať riziko. Ak ju dobre neprevaríte a zjete, do tela sa vám dostane lektín, ktorý môže poškodiť steny čriev a oslabiť tak vstrebávanie živín.
Červenú fazuľu preto vždy nechajte namočenú na niekoľko hodín a varte vo vriacej vode aspoň 10 minút.
5. Baza čierna
Plody čiernej bazy by nemali nikomu uškodiť, no pri ich zbieraní si dajte pozor, aby vám do košíka nepadli aj listy, konáriky a semená obsahujúce glykozid, ktorý produkuje kyanid. Po jeho konzumácii môže dôjsť k nevoľnosti, hnačke a zvracaniu. Vyvarujte sa aj nedozretých plodov bazy.
6. Zelené mandle
Zelené, alebo nedozreté mandle, takisto obsahujú kyanid. Pri mandliach kúpených v supermarkete ale otravu neriskujete, pretože prešli tepelnou úpravou, ktorá ich zbavila všetkých toxínov.
Ako sme už spomínali, otrava kyanidom zapríčiňuje nevoľnosť, bolesť hlavy, či dokonca stratu vedomia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.