Pečený cesnak: Toto sa stane len 24 hodín po tom, ako si dáte jednu hlávku

Cesnak je snáď jednou z najzdravších potravín, ktoré ponúka domáca kuchyňa. Aké zdravotné benefity sa dajú očakávať od jeho pečeného variantu?
Jesť surový cesnak je možno pre niekoho nepredstaviteľné, no pre iných je to bežná prax, vďaka ktorej si dopĺňajú zdravú dávku živín a vitamínov. Cesnak sa po stáročia používal aj v tradičnej medicíne na liečbu a prevenciu množstva ochorení.
Medzi hlavné výhody cesnaku patrí napríklad jeho schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak, zabrániť vzniku srdcovo-cievnych ochorení, zlepšiť obeh krvi a zabrániť infarktu. Toto by sa s vaším telom stalo, ak by ste zjedli jednu hlávku pečeného cesnaku, teda približne 6 strúčikov cesnaku:
1. hodina: Telo strávi cesnak a absorbuje z neho živiny.
2.-4. hodina: Cesnak ničí voľné radikály a zhubné bunky.
4.-6. hodina: Cesnak podporuje metabolizmus a eliminuje prebytočné tekutiny a tuk v tele.
6.-7. hodina: Antibakteriálne účinky cesnaku ničia baktérie.
6.-10. hodina: Prejavujú sa pozitívne účinky na úrovni buniek. Telo je chránené pred oxidáciou.
10.-24. hodina: Telo je znútra celkom prečistené.
Účinky cesnaku po tom, ako ho telo strávi
- posilňuje imunitu
- zvyšuje hustotu kostí a ich pevnosť
- znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu
- zvyšuje životnosť buniek
- zabraňuje únave a vyčerpaniu
- posilňuje zdravie srdca a ciev
- zabraňuje absorbovaniu ťažkých kovov v tele
- zlepšuje fyzický výkon
Prečo je cesnak taký výnimočný?
Hlavnou zložkou cesnaku, ktorá z tejto zeleniny robí potravu so superschopnosťami, je alicín. Práve alicín má podľa vedcov schopnosť chrániť pred rakovinou a niekoľkými ďalšími ochoreniami. Cesnakové strúčiky majú antikoagulačné účinky, takže zabraňujú krvným doštičkám tvoriť zrazeniny a lepiť sa na steny ciev. V dôsledku toho sa nám zlepší krvný obeh a posilní zdravie srdca.
O cesnaku sa tiež hovorí, že dokáže zabrániť množeniu DNA rakovinových buniek. Platí to v prípade surového aj pečeného cesnaku, no ak máte možnosť, vždy sa odporúča jesť radšej v surovom stave, keď sa naplno prejavia všetky jeho pozitíva.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.