7 najčastejších baktérií a parazitov v jedle, kvôli ktorým môžete ochorieť

Otravu jedlom najčastejšie spôsobujú títo vinníci.
Nepríjemné kŕče, zvracanie, hnačky a aj dokonca silný zápal, dehydratáciu až zlyhanie orgánov môžu spôsobiť otravy zapríčinené jedlom. Na to, aby ste znížili riziko ochorenia, by ste mali poznať baktérie, ktoré na vás v jedle číhajú. Tu je sedem bežných vinníkov chorôb prenášaných potravinami a ako sa im môžete vyhnúť.
E. coli
Baktérie Escherichia coli žijú v črevách ľudí a zvierat, ako sú kravy, ovce a kozy. Často sa vyskytujú v potravinách, ako je hovädzie mäso, neupravené mlieko a džús a kontaminovaná voda. Medzi príznaky infekcie E. coli patrí silná hnačka, bolesť žalúdka a zvracanie, ktoré môžu trvať päť až 10 dní.
Ak sa chcete vyhnúť infekciám E. coli, jedlo dobre uvarte, pred konzumáciou alebo varením ovocie a zeleninu umyte a vyvarujte sa nepasterizovaného mlieka a štiav.
Aj keď väčšina E. coli je relatívne neškodná, kmene, ako napríklad E. coli O157: H7, môžu spôsobiť krvavé hnačky, zlyhanie obličiek alebo dokonca smrť.
Campylobacter
Campylobacter jejuni sú baktérie v tvare špirály, ktoré sa vyskytujú u kurčiat a kráv a infikujú ich bez akýchkoľvek príznakov choroby.
Väčšina ľudí, ktorí ochorejú na kampylobakteriózu, má hnačku, kŕče, bolesti žalúdka a horúčku do dvoch až piatich dní po expozícii. Hnačka môže byť krvavá a môže ju sprevádzať nevoľnosť a zvracanie. Choroba zvyčajne trvá asi jeden týždeň.
Každý rok sa diagnostikuje približne 13 prípadov kampylobakteriózy na každých 100 000 osôb v populácii. Väčšina infekcií je vo všeobecnosti mierna, ale podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžu byť baktérie fatálne u veľmi malých detí, starších ľudí a jedincov s oslabenou imunitou.
Medzi spôsoby, ako zabrániť infekciám baktériou Campylobacter, patrí dôkladné varenie mäsa, umývanie rúk po manipulácii so surovými potravinami a čistenie dosiek a kuchynského náčinia po použití a pitie iba pasterizovaného mlieka.
Listeria
Listeria monocytogenes sú baktérie nachádzajúce sa v pôde a vode, surových, ako aj v spracovaných potravinách a nepasterizovanom mlieku. Na rozdiel od iných baktérií môže Listeria rásť a šíriť sa aj pri nízkych teplotách bežnej chladničky.
Medzi príznaky infekcie baktériou Listeria patrí horúčka a zimnica, bolesti hlavy, žalúdočné ťažkosti a zvracanie. Ale pre niektorých ľudí môže byť choroba vážnejšia až smrteľná. Ľudia so zvýšeným rizikom vzniku listeriózy sú tehotné ženy a ich nenarodené plody, dospelí nad 50 rokov a ľudia so slabým imunitným systémom.
Aby sa zabránilo infekcii, je vhodné očistiť potraviny so šupkou, ako sú melóny a uhorky, kefou a okamžite vyčistiť všetky škvrny v chladničke, najmä od džúsu, surového mäsa či párkov.
Neotvorené balenia mäsa by sa mali v chladničke skladovať najviac dva týždne a krájané mäso či šunka nie dlhšie ako tri až päť dní.
Vibrio
Baktérie Vibrio parahaemolyticus žijú v slanej vode a často sa vyskytujú v surových morských plodoch.
Ľudia, ktorí jedia surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäkkýše, sa nakazia zvyčajne do 24 hodín. Medzi príznaky infekcie patrí hnačka so silnými kŕčmi žalúdka, nevoľnosť, zvracanie, horúčka a zimnica.
Príznaky môžu trvať až tri dni. Závažnejšie infekcie sú zriedkavé a vyskytujú sa častejšie u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Väčšine infekcií možno predísť dôkladným varením morských plodov.
Toxoplasma
Parazit Toxoplasma gondii sa nachádza u mnohých dospelých aj detí, no len málo z nich má príznaky, pretože imunitný systém zvyčajne zabráni parazitovi, aby spôsobil ochorenie.
U niektorých ľudí sa však môže vyvinúť toxoplazmóza, pri ktorej majú príznaky podobné chrípke, ako sú bolesti hlavy, bolesti tela a horúčka.
Parazit môže tiež spôsobiť vážne problémy, ako je poškodenie mozgu, očí a iných orgánov. Je rizikový pre tehotné ženy a osoby s oslabeným imunitným systémom.
Väčšina ľudí sa infikuje pri styku s výkalmi mačiek, ktoré nesú parazita, alebo po konzumácii kontaminovaného mäsa, ktoré je surové alebo nie je správne uvarené, alebo po vypití kontaminovanej vody.
Aby sa zabránilo expozícii, potraviny by ste mali skladovať pri bezpečnej teplote, umyť si ruky pri manipulácii s potravinami, vyhýbať sa pitiu neupravenej vody a v tehotenstve sa vyhýbať podstielke mačiek.
Salmonella
Salmonella je skupina baktérií, ktoré sa bežne vyskytujú v surovom hydinovom a hovädzom mäse, vajciach a niekedy na neumytom ovocí a zelenine.
Salmonelóza môže spôsobovať príznaky, ako je horúčka, hnačka, kŕče žalúdka a bolesti hlavy a zvyknú trvať trvať štyri až sedem dní.
Väčšina ľudí sa vylieči aj bez liekov, ale infekcie salmonelou môžu byť závažnejšie pre starších ľudí, dojčatá a ľudí s chronickými ochoreniami. Ak sa Salmonella nelieči správne, môže sa šíriť krvou do iných orgánov, čo môže niekedy viesť k smrti. U detí mladších ako 5 rokov je najvyššie riziko salmonelózy.
Aby sa predišlo infekcii, ľudia by nemali jesť surové alebo tepelne neupravené vajcia, hydinu alebo mäso. Tepelne neupravené mäso by sa malo uchovávať oddelene od ostatných potravín. Je nutné si dôkladne umývať ruky, dosky na krájanie a kuchynské náčinie.
Norovirus
Norovírusy sú vírusy, ktoré spôsobujú gastroenteritídu, ochorenie, ktoré spôsobuje zápal žalúdka a čriev.
Vírusy, ktoré spôsobujú žalúdočnú chrípku sa zvyčajne nachádzajú v kontaminovaných potravinách alebo nápojoch, ale môžu tiež žiť na povrchoch alebo sa šíriť pri kontakte s infikovanou osobou.
Gastroenteritída môže byť vysoko nákazlivá. Príznaky zahŕňajú nevoľnosť, kŕče žalúdka, zvracanie, hnačky, bolesti hlavy, horúčku a únavu a majú tendenciu trvať niekoľko dní.
Väčšina ľudí sa zotaví z choroby, ale pri zvracaní a hnačke je vyššie riziko dehydratácie a môže byť potrebná hospitalizácia.
Aby ste zabránili nakazeniu norovírusom, umyte si ruky mydlom a vodou, bezpečne manipulujte s potravinami, kontaminované povrchy v kuchyni a kúpeľniach dezinfikujte.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.