Kritické príznaky zlého trávenia, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

Kľúčové príznaky spomaleného trávenia sa nemusia prejaviť len v črevách a žalúdku. Na tieto by ste rozhodne mali dať pozor.
Poruchy trávenia sa neprejavujú len fyzicky. Zlé trávenie vie človeku často pokaziť deň aj z hľadiska nálady a energie.
Nafukovanie, nevoľnosť a ďalšie tráviace ťažkosti si neraz možno všimnúť aj vďaka prejavom, ktoré s nimi zdanlivo nesúvisia. Na tieto závažné príznaky by ste si mali dať pozor:
- nástup grgania alebo plynov do hodiny po jedení
- pálenie záhy
- nástup pocitu nafukovania do hodiny po jedení
- zápach z úst
- strata chuti na mäso
- silne zapáchajúci pot
- bolesť brucha po užití vitamínov
- ospalosť po jedle
- lámanie, štiepenie a pomalý rast nechtov
- anémia, ktorá nereaguje na liečbu železom
- bolesť brucha alebo kŕče
- chronická hnačka krátko po jedení
- nestrávené kúsky jedla v stolici
- chuť na kyslé jedlá (ocot, citrusy)
- ekzém
- nedostatok vitamínu B12
- svrbenie v oblasti konečníka
- nevoľnosť
- akné
Vo všeobecnosti možno povedať, že ak je pre vás jedenie nočnou morou, niečo s trávením s určitosťou nie je v poriadku. Väčšinu z nepríjemných príznakov ale dokážete obmedziť alebo celkom odstrániť.
Čo by ste mali vedieť o žalúdočnej kyseline
Vedeli ste o tom, že všetky z vyššie zmienených príznakov naznačujú nedostatočnú produkciu kyseliny v žalúdku? Funkciou žalúdočnej kyseliny je sterilizovať prostredie žalúdka, zabíjať baktérie, štiepiť bielkoviny a podporovať správne trávenie.
Pri nedostatku kyseliny v žalúdku začína jedlo v organizme hniť, čo súvisí aj s problémami v tenkom a hrubom čreve. Nedokonale strávené jedlo dráždi a poškodzuje tráviacu sústavu, následkom čoho dochádza k nafukovaniu a nevoľnosti. V prípade, že sa tento stav nerieši, môže dôjsť až k vzniku alergií, vážnejších porúch trávenia a autoimunitných ochorení.
Príčiny nedostatku žalúdočnej kyseliny
Spotreba spracovaného jedla a neprirodzených tukov sa neustále zvyšuje. Kvôli týmto jedlám v tele absentujú niektoré vitamíny a živiny – predovšetkým zinok, ktorý je kľúčový pri tvorbe žalúdočnej kyseliny.
Nedostatok kyseliny môže po čase viesť k podvýžive, a to aj za predpokladu, že sa začnete zdravo stravovať. Telo totiž nie je schopné absorbovať potrebné vitamíny a minerály a a chýba mu tak vápnik, zinok, vitamíny skupiny B a ďalšie.
Nedostatok žalúdočnej kyseliny väčšinou súvisí s príliš hustou žlčou. Jej hustota sa zvyšuje vekom aj vplyvom konzumovaného jedla.
Príčiny zlého trávenia
Jedlo alebo jeho nedostatok môže zapríčiniť nadúvanie, ktoré telu signalizuje, aby spomalilo metabolizmus. To, či máte pomalý metabolizmus, zistíte aj tak, že si ráno po prebudení odmeriate teplotu – ak bude znížená, pravdepodobne vám dobre netrávi.
Dôležitým orgánom pri trávení, o ktorom sme ešte nehovorili, je aj pečeň. Ak pečeň nefunguje správne v dôsledku nedostatku bielkovín alebo podvýživy, doplatí na to aj zdravie čriev.
Ako zlepšiť spomalené trávenie
Prvým krokom k lepšiemu tráveniu je pitie dostatku vody. Tá dokáže zriediť žlč. Dobrou variantou je aj citrónová voda.
Na podporu zdravia pečene by ste mali jesť dostatok jedál s vysokým obsahom zinku, vápnika a vitamínov skupiny B. Pomôcť môžu aj doplnky s obsahom týchto látok.
Viac o zrýchlení metabolizmu sa môžete dočítať v týchto článkoch:

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.