Koenzým Q10: Aké sú jeho účinky a čo sa stane, keď ho máme málo

Nedostatok tejto chemickej zlúčeniny môže mať nepriaznivé účinky na telo.
Koenzým Q10 je antioxidant, ktorý telo prirodzene produkuje a ukladá ho do zložiek buniek nazývaných mitochondrie. Tento koenzým súvisí s energiou, chráni bunky a má pozitívne účinky na srdce.
Ako antioxidant chráni bunky neutralizáciou voľných radikálov, čím znižuje oxidačný stres. Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie tkaniva, zápal a bunkovú apoptózu alebo bunkovú smrť. Existujú väzby medzi oxidačným stresom a množstvom porúch, vrátane Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.
Hladiny koenzýmu Q10 vekom prirodzene klesajú. Vedci našli spojenie medzi nedostatkom koenzýmu Q10 a ochorením srdca a rakovinou.
Zdravotné výhody koenzýmu Q10
Zlepšuje zdravia srdca
Koenzým Q10 môže pomôcť pri liečbe srdcových ochorení, ako je srdcové zlyhanie a vysoký krvný tlak, najmä u starších jedincov. Jedna štúdia uviedla, že koenzým Q10 je dôležitým faktorom pre prežitie starších dospelých s chronickým srdcovým zlyhaním. Iný výskum ukázal, že môže pomôcť ľuďom zotaviť sa z niektorých typov operácií srdca.
Zmierňuje migrény
Podľa Americkej akadémie neurológie a American Headache Society môže koenzým Q10 pomáhať pri prevencii migrény, aj keď výskum na podporu tejto problematiky je stále obmedzený. Je možné, že koenzým Q10 má tento účinok, pretože udržuje mitochondrie v bunkách zdravé.
Zmierňuje vedľajšie účinky statínov
Niektoré výskumy naznačujú, že koenzým Q10 môže pomôcť zmierniť svalovú slabosť, ktorá je spôsobená užívaním liekov na zníženie hladiny cholesterolu, známych ako statíny. Výsledky inej štúdie však ukázali, že liečba koenzýmom Q10 neznižuje bolesť svalov súvisiacu s týmto liekmi.
Zdroje a dávkovanie
Koenzým Q10 je možné získať konzumáciou určitých druhov mäsa a bielkovín z obilnín, ale množstvo prítomné v týchto potravinách je príliš malé na výraznejšie zvýšenie hladín koenzýmu Q10 v tele.
Potraviny, ktoré obsahujú koenzým Q10:
- vnútornosti, ako sú obličky a pečeň
- kuracie, hovädzie a bravčové mäso
- mastné ryby, ako sú sardinky a pstruhy
- špenát
- brokolica
- sója
- celozrnné výrobky
Koenzým Q10 sa dá dopĺňať injekciou alebo vo forme kapsúl alebo tabliet. Štúdie bežne používali denné dávky koenzýmu Q10 v rozmedzí od 50 miligramov až po 1200 mg u dospelých. Typická denná dávka pre osoby, ktoré majú nedostatok koenzýmu Q10 je 100-200 mg, zatiaľ čo pozorovaná bezpečná hladina je 1200 mg denne.
Vedľajšie účinky
Doplnky koenzýmu Q10 sú bezpečné, no mierne vedľajšie účinky môžu zahŕňať tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, nespavosť, vyrážky, únavu, závraty, citlivosť na svetlo, podráždenosť.
Účinky doplnkov koenzýmu Q10 môžu byť znížené užívaním statínov. Štúdie preukázali výrazné zníženie koncentrácií koenzýmu Q10 v plazme po liečbe statínmi. Koenzým Q10 môže znížiť účinnosť liekov na znižovanie krvného tlaku, ako je warfarín, čo môže zvýšiť riziko tvorby krvných zrazenín.
Koenzým môže tiež interferovať s inzulínom a niektorými chemoterapeutickými liekmi. Ľudia by mali užívanie akýchkoľvek nových doplnkov alebo liekov prekonzultovať so svojím lekárom.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.