• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

5 druhov tabletiek, ktoré vás zbavujú vitamínov

  • 20:05 11.07.2017
  • Svet
5 druhov tabletiek, ktoré vás zbavujú vitamínov

Cítite sa stále slabí, ospalí a neprestávajú vás bolieť svaly? Na vine môžu byť lieky, ktoré vám doktor predpísal.

Aj samotní lekári súhlasia s tým, že lieky, ktoré pravidelne užívate, sa môžu podieľať na úbytku vitamínov vo vašom organizme.

Dietologička Sarah Brewerová v rozhovore s denníkom Daily Mail prezradila, ktoré lieky by ste nemali prijímať tak často a ako sa brániť ich vedľajšiemu účinku.

Antikoncepcia

Nielen lekári, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na úbytok vitamínov pri pravidelnom užívaní antikoncepcie. Môže dôjsť k úbytku kyseliny listovej, vitamínov B2, B6, B12, C a E, horčíka, selénu a zinku. Podľa odborníkov antikoncepčné pilulky oslabujú vstrebávanie vitamínov a urýchľujú ich vylučovanie z organizmu.

Čo robiť: Zvýšte príjem ovocia a zeleniny bohatých na vitamíny. Pravidelne by ste mali konzumovať listovú zeleninu, no zaobstarajte si aj vitamínové doplnky stravy. Pri pretrvávajúcich ťažkostiach je najlepšie poradiť sa s lekárom.

Preháňadlá

Keďže preháňadlo urýchľuje pohyb potravy cez tráviaci trakt, telo nemá dostatok času na absorpciu vitamínov. Nadmerné užívanie preháňadiel môže viesť ku kritickému zníženiu počtu takmer všetkých vitamínov a minerálov v organizme.

Čo robiť: Do svojho jedálnička zaraďte dostatok vlákniny (zelenina, celozrnné pečivo, otruby) a tekutín. Doprajte si tiež dostatok horčíka (orechy, semená, fazuľa, tmavá zelenina, horká čokoláda).

Preháňadlá by ste, samozrejme, nemali využívať pravidelne. Môže to totiž viesť k závislosti.

Antibiotiká

Antibiotiká môžu mať negatívny vplyv na absorpciu vitamínu K. Vplyvom antibiotík totiž umierajú probiotické baktérie v hrubom čreve, ktoré sú zodpovedné za vstrebávanie vitamínu K.

Tetracyklínové antibiotiká (napríklad Doxycyklín, ktorý sa používa pri liečbe gynekologických a močových infekcií) sa zas spájajú s molekulami vápnika. V dôsledku tohto mechanizmu môže dôjsť k oslabeniu funkcie antibiotika a k úbytku vápnika.

Celkovo je problém v tom, že širokospektrálne antibiotiká sa dokážu rýchlo zbaviť zlých, no i dobrých buniek.

Čo robiť: Do stravy zahrňte viac produktov obsahujúcich vitamín K (karfiol, brokolica), vápnik (mlieko, vajcia, orechy) a horčík (celozrnné pečivo, krúpy). Vhodné je tiež konzumovať probiotické doplnky stravy, no až po konzultácii s lekárom.

Aspirín

Možno vás to prekvapí, no v žalúdku sa nachádza asi 25-krát viac vitamínu C ako v našej krvi. Je to preto, aby nás pomáhal chrániť pred spálením žalúdočnou kyselinou. Pravidelným prijímaním aspirínu sa zvyšuje riziko ochorenia tráviacej sústavy. Je to preto, že aspirín blokuje absorpciu vitamínu C.

Čo robiť: Ak musíte pravidelne prijímať aspirín, poraďte sa s lekárom o doplnení vitamínu C. Ak po tomto lieku siahate len príležitostne, nič sa nedeje – len majte na pamäti, že môže vyvolať slabšie žalúdočné kŕče.

Statíny

Statíny sú lieky, ktoré sa predpisujú pri vysokej koncentrácii „zlého“ cholesterolu v krvi. Tieto lieky môžu však znížiť obsah koenzýmu Q10 v krvi, ktorý bunkám dodáva energiu. Celkovo sa celý organizmus môže cítiť vyčerpane.

Čo robiť: Mali by ste zvýšiť príjem vitamínu D3 a doplniť svoju stravu o koenzým Q10. Do stravy zaraďte mliečne výrobky a ryby.

Zdroj: Info.sk, DP, med.vesti.ru, Wikipedia, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.