• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
Bratislava

Vyberajte si prílohu k jedlu správne - môže vám znížiť cukor v krvi

  • 19:02 24.06.2018
  • Bratislava
Vyberajte si prílohu k jedlu správne - môže vám znížiť cukor v krvi

Zabudnite na klasickú ryžu a zemiaky. Prezradíme vám, ktoré prílohy znížia hladinu cukru v krvi.

Trápi vás cukrovka II. typu? Podľa novej štúdie, uverejnenej v časopise The Journal of Nutrition si jeho hladiny môžete podstatne znížiť výberom správnej prílohy k jedlu.

Na Slovensku sme zvyknutí si ku jedlu najčastejšie ako prílohu vyberať ryžu alebo zemiaky upravené v rôznej podobe. Obe prílohy obsahujú pomerne veľa škrobu. Podľa tejto štúdie by ich ale ľudia s cukrovkou II. typu mali začať nahrádzať, alebo aspoň dopĺňať, strukovinami.
Ak vymeníte ryžu napríklad za šošovicu, hladina cukru v krvi klesne takmer o 20%. Ak ale nahradíte strukovinami zemiaky, hladina cukru v krvi klesne ešte nižšie, takmer o 35%.

Priebeh výskumu
Vedci sledovali skupinu 24 ľudí, ktorým upravili jedálničky tak, aby časť konzumovala ako prílohu bielu ryžu, ďalšia časť bielu ryžu s veľkou zelenou šošovicou, ďalšia vzorka jedla bielu ryžu s malou zelenou šošovicou a posledná skupina jedla bielu ryžu s červenou šošovicou.
Hladiny cukru v krvi im vedci merali pred jedlom a ďalšie meranie prebehlo dve hodiny po jedle. Keď pokus opakovali, množstvo ryže nahradili zemiakmi (pomer šošovice ostal pritom rovnaký).


Vedci naschvál zmiešali ryžu a zemiaky so strukovinami (šošovicou), pretože väčšina ľudí nie je zvyknutá jesť ich osobitne ako prílohu. A presne to chceli vo svojich výsledkoch aj zobraziť.

Prečo práve strukoviny
Po meraniach, u ryže aj zemiakov, hladina cukru v krvi klesla - a to u všetkých typov šošovice (zelenej aj červenej).
Strukoviny totiž obsahujú látky, ktoré spomaľujú enzýmy, ktoré podporujú vstrebávanie glukózy. Keďže majú súčasne aj vysoký obsah vlákniny, podporujú produkciu mastných kyselín, ktoré sa taktiež podieľajú na znižovanie hladiny cukru v krvi. V praxi to jednoducho znamená, že strukoviny spomaľujú trávenie a vstrebávanie cukru do krvi, čím regulujú celkovú hladinu cukrov v krvi. "A práve spomalenie zabráni tomu, aby hladina cukru v krvi prudko vystrelila nahor," hovorí Alison Duncanová z Guelphskej univerzity.

Výskumníci ale nepredpokladajú, že by tieto výsledky ovplyvnili ľudí natoľko, aby sa ryže a zemiakov úplne vzdali. Práve preto chceli miešaním strukoví do príloh ukázať, že stačí aj pomerne malá zmena a môže to mať veľký vplyv na vaše zdravie.

Samozrejme, ak si cukrovku liečite, prekonzultujte zmenu v jedálničku najskôr s vašim lekárom.

Zdroj: Info.sk, DK, news.uoguelph.ca, academic.oup.com. Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

DNES - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.