Pravda o ryži. Je hnedá zdravšia než biela?
Ryža má bezpochyby význam v našej strave. A tvrdí to i múdra východná medicína. Domnievali ste sa, že hnedá ryža je zdravšia? Vyvedieme vás z omylu!
Odborníci na Ajurvédu sa rozhodli objasniť stále propagované produkty zdravej výživy a porovnať ich s tými, ktoré sme jedli doteraz.
O bielom cukre či múke sme vám už články napísali a poskytli sme dostatok faktov o tom, prečo im povedať nie a radšej zvoliť skutočne zdravé a nášmu organizmu prospešné alternatívy.
Čítajte: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?
Čítajte: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?
A tak spolu s cukrom, múkou či soľou prišli i informácie o tom, aká nezdravá je biela ryža a v zdravých receptoch nájdete jej hnedú náhradu.
Netreba hneď veriť šíriacim sa fámam a všetky informácie si overte pretým, než niečo zaradíte alebo vyradíte zo svojho jedálnička. Urobili sme to za vás a takáto je pravda:
Biela alebo hnedá?
Tieto dva druhy ryže sú tou istou potravinou. Hnedá ryža sa zdravšie nepestuje ani nespracúva. Biela ryža je len na rozdiel od hnedej zbavená šupky, takzvanej otruby.
Pozreli sme sa na informácie o nutričných hodnotách na baleniach týchto dvoch produktov.
Hoci je o vlákninu biela ryža ochudobnená, rozdiel je minimálny. 100 gramov bielej ryže obsahuje 1 g vlákniny, v hnedej jej nájdeme o 2,5 gramu viac. Biela ryža stále zostáva rovnakým zdrojom bielkovín, vitamínu B1, B3, železa a energie vo forme potrebných sacharidov. Obe varianty majú takmer rovnakú kalorickú hodnotu.
Nemožno tvrdiť, že biela ryža je nezdravou potravinou a už vôbec nie to, že nám škodí.
A čo vyšší obsah minerálov? Tie hnedá ryža bezpochyby má. Výživoví odborníci však upozorňujú na obsah ďalších látok v jej obale, ktoré ich vstrebávanie negujú a trávenie dokonca zhoršujú.
Zdravé sú obe
Ajurvéda ich odporúča konzumovať obidve. Vitamíny a minerály by sme sa mali snažiť získavať prioritne z ovocia a zeleniny.
Podľa nej je každá ryža vhodná na konzumáciu v inom ročnom období. Povieme vám, prečo.
Kým hnedú ryžu je lepšie jesť v zime, biela ryža je vhodnejšia počas teplejších mesiacov, kedy by sme mali siahať po ľahších potravinách. V zime si totiž naše telo poradí i s trávením ťažší potravín.
Existuje ale spôsob, ako tráveniu hnedej ryže pomôcť. Stačí ju pred varením na 24 hodín hodín namočiť do vody podobne, ako to robíte so strukovinami.
Východná medicína kladie odporúčania i v súvislosti s tráviacim systémom jednotlivcov, ktorý je u každého iný. Ak vám trávenie funguje dobre, rozhodovať sa nemusíte. Ak vám však trávi pomalšie, odborníci odporúčajú radšej bielu ryžu.
Biela ryža si tak nezaslúži zlú povesť, ktorú si v súčasnej móde zdravej výživy vyslúžila. Ak ste teda pátrali po odpovedi, ktorú ryžu zvoliť, podľa indickej medicíny záleží len na stave vášho trávenia a ročnom období.
Rovnako, ako u všetkých potravín, aj pri ryži platí, že dôležité je hľadieť najmä na jej pôvod a spôsob spracovania. Bioprodukty sú vždy lepšou voľbou. Vyvarovať sa s nimi môžete napríklad obsahu plesní, ktoré potom úradujú v organizme a dajú vám to pocítiť.
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.