Maliny znížia krvný tlak a pomôžu pri rôznych problémoch

Poznáte liečivé účinky malín? Vedeli ste, že pomáhajú znižovať krvný tlak? Silné antioxidanty v malinách pomáhajú nášmu telu pri celej škále problémov.
Už od antických čias sa poznala liečivá sila malín. Lekári ju vtedy odporúčali pri poruchách zažívania. Maliny však majú omnoho širší záber pre naše zdravie.
Ako prírodný prostriedok pomáhajú maliny pri vývoji zdravej kože a vlasov. Zároveň pomáhajú pri únave a posilňujú našu imunitu.
Farbivo obsiahnuté v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Vo všeobecnosti platí, že čím majú maliny sýtejšiu a tmavšiu farbu, tým je jeho koncentrácia vyššia. Najmä vďaka antioxidantom sa maliny dajú používať pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach.
Čítajte: Jahodami aj proti nádorovým ochoreniam
Maliny dokonca odporúčajú konzumovať pri Alzheimerovej chorobe. Tiež zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov.
Obsahujú veľa zdravých látok
V malinách sa nachádza približne 13 percent jednoduchých cukrov. Obsahujú veľa vápnika, fosforu či železa. Železo, draslík, vitamín C, karotén či vitamíny skupiny B majú v malinách tiež hojné zastúpenie. Treba tiež spomenúť pomerne vysoký obsah pektínu.
Kyselina salicylová obsiahnutá v tomto ovocí pomáha pri horúčkovitých ochoreniach. Maliny sa odporúčajú užívať aj pri reumatizme a
niektorých pečeňových a ľadvinových chorobách vďaka tomu, že sú žlčopudné a močopudné.
Jadierka malín obsahujú 16 percent žltozeleného oleja. Vitamín A pomáha pri očných problémoch. Stará čínska medicína využívala maliny pri liečbe šerosleposti.
Biotín obsiahnutý v tomto univerzálnom ovocí pomáha transportovať v našom tele síru dôležitú pre hustotu a lesk vlasov a zároveň kvôli pružnosti pleti. Maliny však priaznivo pôsobia pri anémiách a pomáhajú odbúravať cholesterol. Tiež pomáhajú pri problémoch s vysokým krvným tlakom.
Čítajte: Kivi je najvýživnejšie ovocie na svete, tvrdí štúdia
Nielen plody ale aj listy malinovníka majú liečivé účinky. Pri zápaloch ústnej dutiny sa listy používajú pri kloktaní. Malinové listy sa zbierajú na čaj. Sušené listy obsahujú triesloviny, organické kyseliny a flavóny.
Ak si maliny kupujete, počítajte s ich rýchlou konzumáciou, nakoľko sa rýchlo kazia. V žiadnom prípade nevyberajte mäkké alebo pomačkané ovocie. V chladničke vám toto ovocie vydrží jeden alebo dva dni.
Niečo z histórie
Archeologické vykopávky sú dôkazom toho, že maliny poznali ľudia už v neolite. Pestovať ich však začali až v 16. storočí. V dnešnej dobe sa maliny tešia veľkej obľube záradkárov. Druhov malín existuje veľké množstvo, no najznámejších je asi 12. Nenáročný ovocný krík nájdeme či už v nížinách, na okrajov lesov ale aj vo vysoko položených miestach.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.