• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 24.5.2024Meniny má Ela
17°Bratislava

Kivi je najvýživnejšie ovocie na svete, tvrdí štúdia

  • 11:00 25.04.2013
  • Washington
Kivi je najvýživnejšie ovocie na svete, tvrdí štúdia

Štúdia Ruthgersovej univerzity tvrdí, že kivi je najvýživnejším ovocím na svete. 

Kivi - niektorými ľudmi je považované za jednu z nutrične dokonalých potravín. Pozrime sa detailnejšie na toto ovocie. 

Štúdie, ktoré sa uskutočnili v Taliansku ukázali, že deti, ktoré konzumovali kivi (5 - 7 kusov týždenne) menej kašlali. Stačilo konzumovať jeden až dvakrát týždenne tento citrusový plod a ľuďom s astmou sa výrazne polepšili výsledky. Jednou z najväčších výhod kivi je vysoký obsah vitamínu C.

Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu

Výsledky štúdie v Taliansku, ktorá sledovala takmer 20-tisíc detí hovoria za všetko. Tie, ktoré konzumovali kivi boli o 44 percent menej náchylné na dýchavičnosť, o 25 percent u nich bola znížená pravedepodobnosť chronického kašľa, takmer o 30 percent nižšia pravdepodobnosť výtoku z nosa. 

Univerzálne ovocie

Kivi pomáha ale aj pri znižovaní rizika srdcových chorôb, znižuje hladiny triglyceridov a znižuje aj riziko vytvárania krvných zrazenín. Tento citrus nás pomáha chrániť aj proti vzniku rakoviny. Jedno kivi obsahuje až 230 percent dennej dávky vitamínu C, pomáha zvyšovaniu vstrebávania železa v našom tele. Kivi však pomáha aj pri hojení rán, posilňuje imunitný systém ako aj odstraňuje toxíny z krvného obehu. To však stále nie je všetko. Tento citrus obsahuje zinok, ktorý prospieva zdraviu našich zubov, vlasov, nechtov a kože.

Kivi sa môže jesť aj so šupkou, no väčšina ľudí si ho radšej ošúpe. Pestovanie tohto ovocia je v našich končinách zatiaľ obmedzené, no niektorým odrodám odolným voči mrazu sa môže dariť aj u nás. Ak sa rozhodnete o pestovanie kivi, vedzte, že budete potrebovať opornú konštrukciu podobne ako pri hrozne. 

Poďme si teda zhrnúť aké výhody nám prináša konzumácia kivi:

  • Pomáha pri respiračných problémoch ako astma, kašeľ alebo dýchavičnosť
  • Chráni proti poškodeniu DNA a vzniku rakoviny
  • Obsahuje luteín a zeaxantín - antioxidanty, ktoré pomáhajú našim očiam
  • Chráni naše srdce
  • Zabraňuje zápche
  • Zdroj vitamínu C - posilňuje náš imunitný systém
Zdroj: Info.sk, Naturalcuresnotmedicine.com, Naturalsociety.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

VČERA - 17:27Zdravie

Odborníčka na zdravie a výživu popiera zaužívaný mýtus o tom, že jedlo ohrievané v mikrovlnke prichádza o živiny.

Tento trik s perom vám môže zachrániť život

Tento trik s perom vám môže zachrániť život

19:36 20.05.2024Zdravie

Zdravotná sestra poradila dvojsekundový trik, ktorý by mal poznať každý.

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

19:42 18.05.2024Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.