Oslaďte si život stéviou

Bylina stévia cukrová je tristokrát sladšia ako cukor, no je úplne prírodná a neobsahuje žiadne kalórie.
Sušená stévia sa používa ako sladidlo
Pôvodom pochádza táto bylina z Paraguaja a je známa najmä svojimi sladkými listami. Spoločnosť v posledných rokoch hľadá nové alternatívne spôsoby sladenia a stévia sa núka ako na tanieri.
Až tristo násobne sladšia je stévia v porovnaní s bežnými sladidlami a jej sladká chuť vydrží dlhšie.
Sladkosť stévie spôsobujú zlúčeniny glykozidickej povahy - glykozidy steviolu. Pri analýze rastliny bolo zistené, že stévia obsahuje 8 zlúčenín sladších ako cukor. Stévia sa pestuje hlavne kvôli svojim sladkým zlúčeninám - tzv. glykozidom steviolu.
Použitie pri cukrovke aj vysokom krvnom tlaku
V štátoch latinskej ameriky sa stévia už po stáročia používa na liečbu cukrovky II. typu ako sa aj pridáva do čajov. Stévia sa používa aj pri rôznych diétach. Štúdia, v ktorej sledovali pacientov s hypertenziou, zistila, že denné dávky 250 mg steviosidu dokázali za jeden rok znížiť krvný tlak o desať percent.
Čítajte: Vysoký krvný tlak - Účinná liečba bez farmaceutík
Stévia sa používa dlhšiu dobu aj v ázijských krajinách, kde sa používa ako náhrada umelých sladidiel sacharínu, a cyklamátu.
V roku 2006 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že nezistila žiadne karcinogénne aktivity v súvislosti s používaním stévie. V súčasnosti prebieha výskum o dlhodobom používaní stévie.
Zoženiete ju vo viacerých podobách
V USA sa už istý čas stévia predáva ako výživový doplnok a bola schválená aj ako sladidlo, ktoré sa môže používať v potravinách a nápojoch.
Stéviu kúpite v tekutej ale aj práškovej podobe. Dokonca najväčší svetoví výrobcovia nápojov nedávno oznámili plány používať stéviu vo svojich produktoch.
Čítajte: Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády
Pokiaľ máte radi sladkú chuť je stévia určite lepším riešením ako iné druhy sladidiel. Aj stéviu by sme však mali používať s mierou.
Stéviu ako sladidlo dostane bežne kúpiť v lekárňach, ale aj obchodoch s potravinami.
Ako pestovať stéviu?
Rastlina sa odporúča pestovať v miernom tieni. Zasadíme ju do kvetináča a orientujeme ju na východnú stranu.
Sladké látky sa tvoria viac, keď má rastlina dostatok svetla a tepla. Z jednej rastliny dokážeme získať asi 0,5 kg sušených listov. V lete sa odporúča rastlinu dávať von a na zimu samozrejme dovnútra.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.