• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

8 zdravých a nízkokalorických potravín, ktoré nemôžu chýbať na vašom tanieri

  • 18:27 14.10.2016
  • Bratislava
8 zdravých a nízkokalorických potravín, ktoré nemôžu chýbať na vašom tanieri

Chcete sa dopracovať k štíhlej línii alebo si ju udržať? V tom prípade by na vašom tanieri nemali chýbať tieto potraviny.

Zeler

Na jednu stonku zeleru pripadá zhruba 5 kcal. Je pritom bohatý na vitamín K, kyselinu listovú, draslík a vápnik. Naviac má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá zasýti a podporí správne trávenie.

Vyskúšajte ho s arašidovým alebo mandľovým maslom, obe obsahujú pomerne vysoké dávky proteínu.

Rajčiny

Sú skvelým zdrojom lykopénu, čo je silný antioxidant, ktorý chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov. Môžu sa ale pochváliť aj vysokými hodnotami vitamínov A, C a E. Paradajky sa skvele hodia do mnohých jedál, od šalátov až po polievky a omáčky.

Špenát

Má vysoký obsah zinku, draslíka, fosforu, vápnika a selénu. Naviac je špenát bohatý aj na antioxidanty. Opäť ide o surovinu, ktorá sa dá v kuchyni všestranne využiť. Hodí sa do smoothie nápojov, šalátov alebo ako príloha.

Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?

Špargľa

Pokiaľ hľadáte skutočnú vitamínovú bombu, skúste špargľu. Nájdete v nej vlákninu, kyselinu listovú a vitamíny A, C, E a K. Dávajte si ale pozor na jej prípravu, pridlhým varením ju pripravíte o výživné látky.

Čítajte: Špargľa: zelenina, ktorá vám zlepší náladu aj trávenie

Kapusta

Či už si ju pripravíte dusenú, skonzumujete ju surovú alebo uvarenú, z kapusty vždy vyťažíte sulforafan, ktorý chráni naše telo pred rozvinutím rakoviny. Okrem toho jej konzumáciou získate aj poriadnu dávku vitamínu K a antokyánov, ktoré podporujú nervovú sústavu.

Cottage cheese

Nízky obsah kalórií a pritom vysoké hodnoty proteínu nájdete v obyčajnom cottage cheese. Skvele sa hodí na raňajky a môžete si z neho pripraviť sladkú alebo slanú verziu.

Čítajte: Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly

Hríby

Vďaka obsahu jedinečného antioxidantu (ergothioneine) dokážu chrániť našu pokožku. Okrem toho obsahujú iba malé množstvo kalórií a výborne chutia. Pridávajte ich do jedál a získate nielen výživné látky, ale aj výraznejšiu chuť pokrmu.

Karfiol

Je skvelým zdrojom vitamínu C a mangánu, samozrejme to všetko pri vysokom obsahu vlákniny a nízkom množstve kalórií. U nás ho najčastejšie poznáme vo vyprážanej verzii. Pokiaľ ale z neho chcete vyťažiť čo najviac pre štíhlu líniu, mali by ste si nájsť iné, zdravšie recepty.

Čítajte: Karfiol - zelenina, ktorá bojuje so zápalom a zlepšuje prekrvenie

Ktorá z týchto potravín nechýba vo vašom jedálničku?

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, eatingwell.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.