• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
11°Bratislava

V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

  • 6:00 29.06.2013
  • BRATISLAVA
V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

V horúcich letných mesiacoch si ľudia musia dávať pozor na dodržiavanie pitného režimu a vyhnúť sa konzumácii rizikových potravín, ktoré sa ľahko kazia.

Odporúčajú to hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej treba piť hlavne vodu, minerálne vody, šťavy či čaj.

Treba sa vyhnúť káve a alkoholickým nápojom, ktoré majú dehydratačné účinky.

Rizikové potraviny musíme chladiť, alebo mraziť

Medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie a mrazenie. Ide hlavne o živočíšne potraviny, kde patria napríklad mäkké mäsové výrobky, mliečne výrobky, lahôdkarské výrobky, ako rôzne šaláty s majonézou alebo bez nej.

Treba si dávať pozor aj na mäkké cukrárske výrobky, porciovanú zmrzlinu, hotové výrobky, hlavne s obsahom živočíšnej zložky, pričom najrizikovejšie sú vajcia, či pokrmy rýchleho občerstvenia alebo nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

"Živočíšne potraviny samé o sebe obsahujú mikroorganizmy a tým sú v podstate aj dobrou živnou pôdou pre rozmnožovanie mikroorganizmov," poznamenala Trusková.

Potraviny môžu byť príčinou rôznych črevných ochorení. Najčastejšie sa vyskytujú hnačkové ochorenia sprevádzané teplotou, zvracaním a celkovou nevoľnosťou. Spôsobujú ich baktérie alebo vírusy, majú za následok celkové oslabenie organizmu, až dehydratáciu. Podľa Truskovej sú to najčastejšie salmonelózy, kampylobakteriózy, či ochorenia spôsobené baktériou Escherichia coli alebo vírusmi. Nevyhnutné je hlavne často si umývať ruky.

Grilovať treba mierne a dlhší čas

Pri príprave jedla sa odporúča teplota najmenej 70 stupňov Celzia aspoň na desať minút. Uvarené jedlo treba schladiť do dvoch hodín a potom dať do chladničky. Leto je aj obdobím grilovania.

"Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote a dlhší čas. Napríklad vytekanie ružovej šťavy poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa," upozornila Trusková. Grilované mäso treba hneď zjesť. Mäso treba rozmrazovať len v chladničke a nie voľne v kuchyni.

Čítajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

V lete je podľa odborníkov potrebné jesť vyváženú a pestrú stravu, dostatok zeleniny, ovocia, rýb, hydiny a strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, zemiakov a celozrnných výrobkov.

"Uplatňovať zásady ľahšej stravy, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou," odporúča Trusková. Treba uprednostniť dusenie a varenie pred vyprážaním a fritovaním.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

7:04 21.10.2024Zdravie

Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

7:06 20.10.2024Zdravie

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy, ktoré na prvý pohľad so zubami nesúvisia.

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

7:20 19.10.2024Zdravie

Vyplachovanie nosa patrí k najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť nádchy. Poznáte však jeho zásady?

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

21:04 18.10.2024Zdravie

Gastroenterológ vidí hneď niekoľko dôvodov, prečo nikdy nepiť diétnu kolu a podobné malinovky.

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

20:03 18.10.2024Zdravie

Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.