• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
26°Bratislava

V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

  • 6:00 29.06.2013
  • BRATISLAVA
V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

V horúcich letných mesiacoch si ľudia musia dávať pozor na dodržiavanie pitného režimu a vyhnúť sa konzumácii rizikových potravín, ktoré sa ľahko kazia.

Odporúčajú to hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej treba piť hlavne vodu, minerálne vody, šťavy či čaj.

Treba sa vyhnúť káve a alkoholickým nápojom, ktoré majú dehydratačné účinky.

Rizikové potraviny musíme chladiť, alebo mraziť

Medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie a mrazenie. Ide hlavne o živočíšne potraviny, kde patria napríklad mäkké mäsové výrobky, mliečne výrobky, lahôdkarské výrobky, ako rôzne šaláty s majonézou alebo bez nej.

Treba si dávať pozor aj na mäkké cukrárske výrobky, porciovanú zmrzlinu, hotové výrobky, hlavne s obsahom živočíšnej zložky, pričom najrizikovejšie sú vajcia, či pokrmy rýchleho občerstvenia alebo nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

"Živočíšne potraviny samé o sebe obsahujú mikroorganizmy a tým sú v podstate aj dobrou živnou pôdou pre rozmnožovanie mikroorganizmov," poznamenala Trusková.

Potraviny môžu byť príčinou rôznych črevných ochorení. Najčastejšie sa vyskytujú hnačkové ochorenia sprevádzané teplotou, zvracaním a celkovou nevoľnosťou. Spôsobujú ich baktérie alebo vírusy, majú za následok celkové oslabenie organizmu, až dehydratáciu. Podľa Truskovej sú to najčastejšie salmonelózy, kampylobakteriózy, či ochorenia spôsobené baktériou Escherichia coli alebo vírusmi. Nevyhnutné je hlavne často si umývať ruky.

Grilovať treba mierne a dlhší čas

Pri príprave jedla sa odporúča teplota najmenej 70 stupňov Celzia aspoň na desať minút. Uvarené jedlo treba schladiť do dvoch hodín a potom dať do chladničky. Leto je aj obdobím grilovania.

"Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote a dlhší čas. Napríklad vytekanie ružovej šťavy poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa," upozornila Trusková. Grilované mäso treba hneď zjesť. Mäso treba rozmrazovať len v chladničke a nie voľne v kuchyni.

Čítajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

V lete je podľa odborníkov potrebné jesť vyváženú a pestrú stravu, dostatok zeleniny, ovocia, rýb, hydiny a strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, zemiakov a celozrnných výrobkov.

"Uplatňovať zásady ľahšej stravy, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou," odporúča Trusková. Treba uprednostniť dusenie a varenie pred vyprážaním a fritovaním.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.