• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
10°Bratislava

Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

  • 19:23 11.08.2016
  • Bratislava
Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Tu je šesť druhov najviac rizikových potravín, kvôli ktorým sa môžete ocitnúť v nemocnici.

Advokát Bill Marler už viac ako 20 rokov pracuje na súdnych sporoch zameraných na otravu jedlom. A práve po všetkých tých skúsenostiach sa rozhodol, že niektoré potraviny už viac nebude jesť.

Marler, ktorý pracuje na žalobách siete reštaurácii Chipotle po šírení nákazy E. coli a norovirovusom, prezradil pre Health Insider, aké potraviny vynechal zo svojej stravy. Pre svojich klientov vysúdil už viac ako $600 miliónov a hovorí, že jeho skúsenosti ho presvedčili, že tieto potraviny nestoja za to riziko:

1. Surové ustrice a mäkkýše

Marler hovorí, že videl viac alimentárnych ochorení súvisiacich s mäkkýšmi v posledných piatich rokoch, ako v dvoch predchádzajúcich desaťročiach. Môže za to otepľovanie vôd. To podporuje rast mikróbov, ktoré končia v surových ustriciach, ktoré ľudia s obľubou jedia.

2. Predkrájaná alebo predumytá zelenina a ovocie

Balené šaláty a nakrájané ovocie je síce pohodlné, ale čím viac ľudí manipuluje a spracúva jedlo, tým väčšia je šanca na kontamináciu.

3. Surové klíčky

Ochorenia po klíčkoch sú prekvapivo bežné. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo viac ako 30 bakteriálnych epidémií, predovšetkým salmonely a E. coli.

4. Surové mäso

Marler si objednáva svoje steaky prepečené na nie menej ako “medium-well”. Podľa odborníka musí byť mäso varené na 160 stupňoch, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť E. coli alebo salmonellu.

5. Neuvarené vajcia

Podľa Marlera je dnes šanca dostať otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, ale stále nehodlá nič riskovať.

6. Nepasterizované mlieko a džúsy

Mnoho ľudí presadzuje konzumáciu surového mlieka, pretože podľa nich pasterizácia ničí živiny. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.

Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, independent.co.uk, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.