Prečo chodiť na huby

Zber húb nemá pozitívny vplyv len na vašu fyzickú kondíciu. Prezradíme vám, ako huby prospievajú vášmu zdraviu.
Vitamín B12
O tomto vitamíne sa hovorí, že sa nenachádza v rastlinách a ak sa aj nájde malé množstvo hubách, je to vplyvom ich účelného pestovania za pomoci hnoja. No ukázalo sa, že huby, ktoré rastú v prírode sa predsa len môžu týmto vitamínom pochváliť.
Čítajte: Nedostatok vitamínu B12: Hlavné príznaky a ako ho doplniť
V roku 2009 vedci z University of Western Sydney zistili, že vitamín B12 rastie na povrchu húb, a je produkovaný baktériami.
Prirodzený posilňovač imunitného systému
Aj keď ich obsah vitamínu B12 predstavuje iba 3% dennej odporúčanej dávky, nie je pravda, že B12 sa v rastlinách nenachádza. 87 gramov bežných húb dodáva 25% dennej odporúčanej dávky vitamínu B2, 17% B3, 13% B5, 32% selénu a 22% medi.
Čítajte: 8 návykov, ktoré ničia váš imunitný systém
Obsahujú fytonutrienty, ktoré podporujú normálnu funkciu bielych krviniek a posilňujú tak imunitný systém. Šampiňóny a ostatné huby majú pozitívny vplyv na ľudí, ktorí trpia cukrovkou typu 2. Pomáhajú udržovať správnu hladinu cukru v krvi.
Antioxidanty pre zníženie zápalu
Huby pomáhajú znižovať zápal, ktorý na bunkovej úrovni spôsobuje mnoho ochorení, ako je diabetes 2. typu, rakovina či kardiovaskulárne choroby. Minerálne antioxidanty, ako je selén, mangán a zinok pritom zohrávajú dôležitú úlohu. Ergotheonein je aminokyselina s antioxidačnými funkciami. Všetky tieto zložky spolu pôsobia ako prevencia oxidácie cholesterolu.
Protirakovinové vlastnosti
Vedecký výskum ukazuje, že huby majú schopnosť zabíjať línie rakovinových buniek prostaty a prsníka. Obsahujú pomerne vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín.
Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať
Podľa nositeľa Nobelovej ceny Otta Warburga je nedostatok omega 3 hlavným dôvodom, prečo ľudia majú rakovinu. Jeho pohľad bol vo vedeckom svete šesťdesiatych rokov 20. storočia ignorovaný. No v poslednej dobe sa ukázalo, že mnohé z jeho nálezov sú kompatibilné s modernou vedou.
Čínski vedci v roku 2008 dospeli k záveru, že tento typ potravín by mohol pomôcť v prevencii rakoviny prostaty.
Čínska štúdia z roku 2007 uvádza: 'naše štúdie ilustrujú protinádorový účinok hubového extraktu in vitro a in vivo a jeho hlavné zložky mastných kyselín.” Toto je iba jedna z mnohých štúdií, ktoré ukazujú jasný vzťah medzi mastnými kyselinami a prevenciou rakoviny
Môžu sa huby jesť surové?
V hubách sa nachádza iba jedna zložka, ktorá po izolovaní ukazuje toxicitu. No museli by ste zjesť tri kilá húb, aby mala na vás vplyv. Nazýva sa hydrazín a podľa nemeckých výskumníkov nie je príliš nebezpečná.
Vo výskume uvádzajú: "... hydrazín je len slabo karcinogénny aj po celoživotnom požívaní v jednoznačne toxických dávkach. Klasifikácia hydrazínu ako "karcinogénu" by preto mala byť prehodnotená ... "
Príprava
Aj keď je možné huby jesť v surovom stave, omnoho lepšie chutia, keď sa krátko orestujú. Môžete ich nechať vychladiť a použiť v šaláte. Pripravte si zdravú polievku rozmixovaním húb a kokosového krému. Pridajte praženú cibuľu, cesnak, čierne korenie a morskú soľ. Huby si môžete pridať do rannej omelety a užiť tak svoj prírodný liek.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.