Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

Kráľom medzi ovocím by mohli byť banány, no na zoznam tých naj ovocí by sme mohli zaradiť aj jablká.
Klasické ovocie, ktoré nájdete skoro všade. A hlavne, nie je potrebné ho dovážať z ďaleka, dokážeme si ho dopestovať aj v našich končinách. Na druhej strane, však veľké obchodné reťazce uprednostňujú dovoz. Ale to už je o inom. Poďme na výhody konzumácie jabĺk.
Čítajte: 15 tipov, ako použiť citróny
V jablkách nájdeme aj účinnú látku pektín, ktorá účinne bojuje proti zvyšovaniu cholesterolu v krvi, dokáže stabilizovať hladinu cukru. Pektín v jablkách dodáva po zjedení jabĺk pocit plnosti, tým pádom nás aj odrádza od prejedania sa.
Jablká obsahujú aj ďalšiu silnú zložku - kvercetín. Vyskytuje sa najmä v šupke. Ako bolo zistené vedecky, kvercetín ako antioxidant dokáže bojovať napríklad s rakovinou, vysokým krvným tlakom, mozgovými príhodami či ďalšími problémami.
Keď sa pozrieme ešte bližšie na obsah jabĺk, tak tie neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, no majú veľký podiel vody. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Toto ovocie sa však dá používať aj na detoxikáciu tela. Pektín pomáha z tela odbúravať ťažké kovy a odstraňovať ďalšie toxíny, ktorým je naše telo denno denne vystavované.
Jedno jablko denne nám môže pomôcť držať sa ďalej od lekárov :-).
Vedeli ste, že na svete existuje až 7000 odrôd jabĺk? Pozor však na jablká z dovozu. Bývajú často krát postriekané chemickými látkami vyvolávajúcimi alergické reakcie. Odporúčame preto kupovať jablká v biopotravinách, prípadne ak si už kúpite jablká v supermarkete dôkladne ich umyte horúcou a studenou vodou.
Zdravotné výhody konzumácie jabĺk:
- zlepšenie príznakov astmy
- znižujú riziko vzniku rakoviny
- zvyšujú odolnosť nášho tela
- chránia pokožku
- znižujú riziko vzniku cukrovky
- regulujú hladinu curku v krvi
- chránia naše srdce
- pomáhajú pri chudnutí

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.