Broskyne: 9 dôvodov, prečo ich jesť častejšie

Konzumácia broskýň dvakrát týždenne má obrovský dopad na vaše zdravie.
Broskyne pôsobia proti starnutiu, zvyšujú imunitu a pomáhajú odstraňovať toxíny z tela. Štúdia v Číne zistila, že muži a ženy, ktorí jedli broskyne viac ako dvakrát týždenne mali menšie riziko vzniku rakoviny úst, než tí, ktorí nejedli broskyne. Broskyne obsahujú všetky dôležité živiny, vrátane sacharidov, bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny.
Nutričné hodnoty broskýň
Jedna veľká broskyňa (100 g) obsahuje:
- Kalórie 46
- Draslík 310 g
- Vitamín A 880 UI
- Vitamín C 8 mg
- Vápnik 8 mg
- Sacharidy 12 mg
- Vláknina 2,2 g
9 úžasných výhod a použití broskýň
Znižujú hladiny cholesterolu
Výskum ukázal, že fenolové zlúčeniny prítomné v kôre a dužine broskýň pomáhajú udržiavať nižšiu hladinu LDL cholesterolu a vyššiu hladinu dobrého HDL cholesterolu. Pomáhajú tak pri znižovaní rizika vzniku ochorení súvisiacich so srdcom.
Čítajte: Vysoký cholesterol: Ako proti nemu bojovať?
Čistia obličky
Draslík v broskyniach pomáha znížiť výskyt chorôb obličiek a pomáha očistiť močový mechúr. Koncentrácia draslíka a ďalších vitamínov umožňuje udržanie normálnej funkcie obličiek a pečene. Konzumáciou broskýň zabránite nefritíde a celému radu ďalších ochorení obličiek. Môžu vám tiež pomôcť odstrániť obličkové kamene.
Strata váhy
Broskyne sú nízkokalorické. Majú až 87% obsah vody a sú dobrým zdrojom vlákniny. Pomôžu tak kontrolovať hlad pri snahe schudnúť. Prirodzená sladkosť tohto ovocia tiež pomôže zahnať chuť na sladké.
Čítajte: Tuk na bruchu: Prečo patrí k tichým zabijakom?
Znižujú zápal
Fenolové zlúčeniny prítomné v broskyni poskytujú vynikajúce protizápalové vlastnosti. Vysoký obsah vitamínu A tiež pomáha liečiť reumatizmus a dnu.
Anémia
Anémia je spôsobená najmä nízkym príjmom železa. Ak ste trpíte príznakmi chudokrvnosti, môžete začať jesť viac broskýň, ktoré vám železo doplnia.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Prevencia rakoviny
V rôznych štúdiách sa ukázalo, že broskyne majú schopnosť znižovať riziko vzniku mnohých typov rakoviny, najmä rakoviny úst, pľúc, prsníka a rakoviny hrubého čreva. Vďaka obsahu antioxidantov broskyne pomáhajú telu bojovať so škodlivými voľnými radikálmi, ktoré významne prispievajú k vzniku rakoviny.
Zlepšujú zdravie očí
Broskyne sú bohaté na beta-karotén, ktorý hrá významnú úlohu v udržiavaní zdravého zraku. Štúdie naznačujú, že karotenoidy luteín a zeaxantín, prítomné v broskyni, majú pozitívne účinky spojené so znížením výskytu šedého zákalu.
Posilňujú imunitný systém
Imunitný systém je pomerne krehký a môže byť ľahko ovplyvnený celým radom faktorov. Kyselina askorbová a zinok v broskyniach ho môžu pomôcť posilniť.
UV ochrana
Broskyne sú tiež bohaté na vitamín C, A a K, beta karotén, draslík, horčík a selén, vďaka čomu dokážu chrániť pokožku pred škodlivými ultrafialovými lúčmi. K liečbe spálenín môžete uvariť toto ovocie, roztlačiť ho vidličkou a aplikovať na vašu tvár. Dostatočne mäkké broskyne môžete použiť aj surové.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.