Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú

Toto je sedem potravín, ktoré vám pomôžu pri chudokrvnosti.
Čo je anémia?
Anémia je stav, kedy má človek menej červených krviniek, ako je normálne, alebo má v červených krvinkách menej hemoglobínu, ako je bežné. V oboch prípadoch putuje krvným obehom znížené množstvo kyslíka.
Aké sú príznaky anémie?
Bežné príznaky sú ovplyvnené zníženým množstvom kyslíka v tele. Medzi ne patrí únava, málo energie (letargia), pocit na odpadnutie, a dýchavičnosť.
Menej časté príznaky zahrňujú bolesti hlavy, búšenie srdca, zmeny chuti a zvonenie v ušiach.
Tiež môžete vyzerať bledo.
7 účinných potravín v boji proti anémii
Mandle
Mandle obsahujú dôležité živiny, vrátane vitamínov a železa, ktoré môže liečiť anémiu. Tieto živiny pomáhajú k zvýšenej produkcii hemoglobínu.
Čítajte: Mandle – prečo ich konzumovať pravidelne
Červené mäso
Červené mäso je veľký zdroj hem železa, ktoré telo dokáže oveľa jednoduchšie vstrebať. Podľa niektorých výskumov hovädzie mäso plní viac než 600% dennej potreby železa v tele.
Morské plody a ryby sú rovnako účinné v boji proti anémii. Losos, tuniak, ustrice a slávky sú plné železa.
Granátové jablká
Granátové jablká obsahujú vitamíny, železo, vlákninu a draslík, s ktorým môžete udržať zdravý krvný obeh.
Čítajte: Zdravie v stovkách semienok – granátové jablko
Med
Med je veľmi užitočný pre celé telo. Okrem železa obsahuje aj horčík a meď, ktoré zvýšia úroveň hemoglobínu v tele. Pohár čerstvej citrónovej šťavy zmiešanej s medom každé ráno môže účinne bojovať proti anémii.
Špenát
Špenát obsahuje okrem železa aj vitamíny A, B, C a E, minerály ako vápnik a antioxidanty, ako je beta-karotén. Ostatná listová zelenina, ako je kel, žerucha a senovka má rovnaké výhody.
Čítajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát
Paradajky
Paradajky sú skvelá zelenina bohatá na vitamín C a lykopén. Vitamín C v paradajkách pomáha pri vstrebávaní železa.
Červená repa
Červená repa tiež účinne bojuje proti anémii. Je bohatá na železo, ktoré pomáha pri oprave červených krviniek. Červená repa môže byť konzumovaná v šaláte, alebo uvarená s inou zeleninou.
Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor
Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny
Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu
O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.