Chren – dobre chutí a súčasne lieči

Chren patrí medzi obľúbené prílohy k mäsovým pokrmom. Má výraznú arómu a silnú chuť, pre ktorú ho mnohí ľudia milujú, ale aj obchádzajú. Jeho konzumáciu by ste mali zvážiť, pretože patrí medzi mimoriadne zdravé potraviny.
Čo obsahuje
Chren má veľmi bohaté zloženie na zdraviu prospešné látky. Z vitamínov v ňom nájdeme vitamín A, B, C a E. Má tiež bohaté zastúpenie minerálov ako je horčík, draslík, sodík, železo a vápnik.
Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie
Ak ho chcete konzumovať, odporúča sa ho nastrúhať a zjesť čo najrýchlejšie, pretože pomerne rýchlo stmavne a jeho chuť je nepríjemne horká.
Ako nám prospieva
- Na imunitu
Obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusy. A o tomto vitamíne je dobre známe, že podporuje náš imunitný systém. Smelo si ho teda pridajte do jedálnička, či už s vírusmi bojujete alebo chcete predísť vzniku chrípky a prechladnutia.
- Proti rakovine
Chren obsahuje rôzne formy látok isothiokyanátemoc a sinigrínov, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Priamo stimulujú produkciu a aktivitu bielych krviniek. Súčasne chránia telo pred pôsobením voľných radikálov. Pridajte si teda chren k hlavnému jedlu a zvýšite šance vášho organizmu na úspešný boj proti rakovinotvorných faktorom.
- Na chudnutie
Chren obsahuje málo kalórií, pričom nemá žiaden tuk. Má ale istý podiel omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú pre správne fungovanie metabolizmu kľúčové. Vďaka vysokému obsahu vlákniny vás udrží sýtych na dlhšiu dobu.
Čítajte: Cvikla: Ako ju používať na očistu pečene, čriev a zlepšenie funkcie mozgu
- Regulácia krvného tlaku
Draslík, ktorý sa v chrene nachádza, reguluje prietok bunkových tekutín a reguluje napätie ciev. Nedostatok draslíka znamená nárast krvného tlaku. Jeho hladiny si teda môžete doplniť aj konzumáciou chrenu. Dávajte si ale pozor na množstvo – vo vyšších dávkach obsahuje pomerne veľa sodíka, ktorý krvný tlak ovplyvňuje negatívne.
- Trávenie
Fytochemikálie v chrene stimulujú rôzne žľazy v tele, vrátane tých, ktoré produkujú slinenie a žalúdočné či črevné šťavy. V kombinácii s vlákninou bude stimulovať trávenie a mierniť prípadné zažívacie problémy. Práve preto je chren obľúbenou prílohou k mäsu, ktoré sa môže ťažšie tráviť.
Ďalšie zdravotné benefity
Chren sa odporúča aj v ľudovom liečiteľstve pri liečbe ďalších zdravotných problémov a ako prevencia pred ich vznikom.
- Prečistí krv
- Pri reumatických ochoreniach
- Proti zápalom všeobecne
- Pri infekciách močových ciest
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Upozornenie na záver – chren má pomerne veľký obsah sodíka. Doprajte si ho teda v menších množstvách ako prílohu k jedlu.
Konzumujete chren pravidelne alebo sa mu radšej vyhýbate?

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.