• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
16°Bratislava

Šváby v domácnosti? Vyžeňte ich pomocou účinných trikov!

  • 20:02 10.03.2016
  • Bratislava
Šváby v domácnosti? Vyžeňte ich pomocou účinných trikov!

Šváby patria medzi najodolnejší a najotravnejší hmyz, aký môže vašu domácnosť napadnúť. Zbaviť sa ich je ťažké, no nie nemožné. Naučíme vás, ako postupovať.

Šváby v domácnosti nás nielenže esteticky odpudzujú, ale môžu nám aj škodiť. Sú totiž nosičmi rôznych baktérií a infekcií, ktoré potom prenášajú na potraviny a jedlo. Prinášame vám niekoľko spôsobov, ako sa ich môžete účinne zbaviť.

Chemické alternatívy

  • Dezinsekcia – o vyhubenie švábov a iného hmyzu sa môžu postarať aj odborníci. Na internete existuje veľa takýchto služieb, ktoré sa o váš problém spoľahlivo postarajú. Odporúčame vám využiť ich služby najmä v prípade, že je váš dom skutočne zamorený a šváby sa ku vám opakovane vracajú.

Čítajte: Prírodný repelent, ktorý je účinnejší než chemický

  • Špeciálne chemické pasce a spreje – Tieto pasce zvyčajne fungujú tak, že pritiahnu hmyz a ten sa na pasce prilepí. Dostanete ich bežne v obchode alebo aj v drogérii. Hľadajte také, ktoré budú obsahovať účinnú látku cyfluthrin. Spreje používajte lokálne, na škáry a miesta, odkiaľ sa šváby ku vám do domácnosti dostávajú. Tiež by ste sa mali postarať o to, aby ste takéto škáry a diery upchali.

Prírodné metódy

  • Odrežte im prívod vody – šváby prežijú aj týždne bez jedla, no vodu potrebujú. Skontrolujte preto, či vám doma niekde voda neuniká a prípadne to napravte. Je možné, že vašu domácnosť potichu opustia.

  • Cukor a borax – zmiešajte ich v pomere 1:3 (cukor:borax). Túto zmes aplikujte na cestičky, ktorými sa šváby vo vašej domácnosti pohybujú. Namiesto boraxu môžete vyskúšať použiť aj jedlú sódu. Dávajte ale pozor, aby sa do tejto zmesi nepustili vaše deti alebo domáce zvieratká.

  • Grunt - aróma kávy môže šváby priťahovať. Vytvorte im teda pascu tak, že zaváraninový pohár naplníte do polovice vodou. Na jeho vrch dajte papierový uzáver, v ktorom bude vlhký grunt. Spravte doňho dieru tak, aby sa šváby prepadávali do vody. Pascu dajte na miesta, kde sa šváby počas noci najčastejšie nachádzajú.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Tieto suroviny NEfungujú

  • Šupka z uhorky – jedna z babských rád, na ktorú môžete naraziť. Šupky vraj majú odpudiť šváby. Ušetrite si námahu, tento trik nefunguje. Rovnako nepôsobia ani rôzne rastliny.

  • Citrónové roztoky – opäť vám niekto môže poradiť, že šváby neznášajú kyselinu citrónovú. Opäť ide o mýtus, švábom citrón neprekáža.

Čítajte: Vodka – viete, ako ju využiť v domácnosti?

  • Mydlo a voda – aj keď touto zmesou šváby oblejete, neublíži im to. Takisto ich to ani neodpudí. Rovnako to platí aj pre použitie aviváže, ktorá má mydlové zloženie. Šváby tak jednoducho nezahubíte.

Účinná prevencia

Šváby doslova milujú zvyšky jedla. Musíte sa preto postarať o to, aby ich vo vašej domácnosti len tak ľahko nenašli. Odporúčame vám pravidelne umývať všetky povrchy (kuchynskú linku, podlahu), kde môžu byť zvyšky z jedla.

Tiež by ste nikde nemali nechať jedlo bez pokrývky a suroviny by ste mali skladovať v uzatvárateľných dózach, kam sa hmyz tak ľahko nedostane. Nezabudnite ani na pravidelné vynášanie smetí, do ktorých sa šváby tiež zvyknú pustiť.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, thebugskiller.com, wikihow.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.