• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Vodka – viete, ako ju využiť v domácnosti?

  • 12:38 07.09.2015
  • Bratislava
Vodka – viete, ako ju využiť v domácnosti?

Najpraktickejším využitím vodky je zrejme jej konzumácia. No okrem toho dokáže byť výborným pomocníkom v domácnosti. Prečítajte si, na čo všetko sa dá využiť.

  • Dezinfekčný prostriedok

Ako každý biely alkohol, aj vodka môže v prípade núdze poslúžiť ako dezinfekcia na krvácajúce rany. Namočte do nej tampón alebo ju priamo vlejte na ranu. Používajte ju ale iba na povrchové rany, ktoré sa dajú ošetriť doma. Vážnejšie zranenia by mal ošetriť lekár.

  • Proti hmyzu, štípancom a vyrážkam

Vodka dokáže nahradiť repelent a tiež upokojiť pálenie či svrbenie vyrážok, ktoré spôsobil hmyz alebo rastliny.

Čítajte: Prírodný repelent, ktorý je účinnejší než chemický

  • Udrží kvety dlhšie čerstvé

Ak chcete, aby čerstvé kvety zdobili váš domov dlhšie, pridajte do vody lyžičku cukru a niekoľko kvapiek vodky. Túto zmes vymieňajte každý deň.

  • Na pleseň

Ak práve nemáte po ruke Savo alebo iný prostriedok proti plesni, vyskúšajte na ňu nastriekať vodku. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom zotrite alebo zoškrabte. Funguje najmä na plesne v kúpeľni. Tu ju môžete využiť aj na vyleštenie vodovodných batérií alebo porcelánu.

  • Proti zápachu nôh

Ak bojujete so zapáchajúcimi nohami napriek tomu, že dodržiavate hygienu, vyskúšajte si ich potrieť vodkou. Alebo si pripravte vodný kúpeľ, do ktorého nalejete niekoľko deci vodky. Tá pomôže zastaviť potenie aj zápach.

Čítajte: 7 domácich receptov, ktoré zastavia nadmerné potenie

  • Na krásne vlasy

Vodka pomôže vlasom získať lesk a pevnosť. Stačí, ak ju pridáte do šampónu v pomere 1:3, teda deci vodky na tri deci šampónu. Ak ale máte veľmi suché alebo poškodené vlasy, neodporúčame ich ošetrovať alkoholom.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

  • Postrek

Vodka sa výborne hodí aj na kvety alebo do záhrady. Ak máte problém s burinou, pripravte si roztok z vodky, vody a saponátu. Pravidelne ho používajte na burinu a uvidíte, ako sa jej zbavíte.

  • Proti bolesti zubov

Ak vás chytí bolesť zubov a neustupuje ani po tabletke, priložte si na boľavé ďasno vatový tampón namočený vo vodke. Tá by mala pomôcť stiahnuť prudkú bolesť. Je to ale iba forma prvej pomoci, návštevu zubára by ste nemali odkladať.

  • Osvieži oblečenie

Ak vaše oblečenie zapácha zatuchlinou alebo je trochu spotené, skúste ho pokropiť vodkou a chvíľu nechať vetrať na balkóne. Vodka by mala pohltiť jemný zápach. Samozrejme, na prepotené a špinavé veci tento trik nebude fungovať – vtedy dajte oblečenie radšej oprať.

Na použitie vodky v domácnosti nemusíte kupovať drahé značky, postačí vám aj obyčajná, lacnejšia verzia. Používate vodku v domácnosti? Aké s ňou máte skúsenosti?

Zdroj: Info.sk, DK, esquire.com, rd.com, Foto: freestockphotos.biz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.