• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 14.5.2021Meniny má Bonifác
12°Bratislava

7 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať!

  • 19:13 01.03.2016
  • Bratislava
7 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať!

Zo zdravej výživy sa behom pár minút môže stať toxická a to všetko kvôli ohrievaniu. Týchto sedem potravín by ste po vychladnutí už nemali viac prihrievať.

Ohrievanie niektorých druhov potravín zničí ich nutričný profil. Zemiaky sú skvelé jedlo plné vitamínov, minerálov a zdravého množstva škrobu, ktorý pomáha telu rýchlejšie dodať pocit sýtosti. Keď sú však znovu ohrievané, strácajú svoje vlastnosti ako aj obsah škrobu.

Čítajte: Zemiaky: Kreatívne využitie pre zdravie i krásu

Je veľmi dôležité u zemiakov neprekročiť hranicu 121° C. Pri vysokej teplote sa v nich vytvára jedovatá látka známa ako akrylamid. Štúdie na zvieratách preukázali, že môže spôsobiť rakovinu. Obilniny a dokonca aj káva môže vytvárať akrylamid počas varenia alebo pečenia. Viac informácií nájdete v článku → Ako sa vyhnúť toxínom pri varení

Keď sa znovu ohrievajú huby, mení sa štruktúra ich proteínov a strácajú všetko prospešné pre náš organizmus. To platí aj pre kurča. Odborníci odporúčajú prihrievanie kuracieho mäsa na miernom ohni po dlhšiu dobu, aby proteíny ostali zachované. V opačnom prípade môže toto mäso vyvolať aj nežiaduce zažívacie problémy.

Čítajte: Päť bezmäsitých potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny

Špenát, repu, reďkovky a zeler by ste tiež nikdy nemali ohrievať. Tieto potraviny boli v prvom rade určené na spotrebu v surovom stave. Ak túto zeleninu znovu ohrejete, dusičnany v nich sa rozložia na dusitany, ktoré môžu podporiť vznik rakoviny.

Čítajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát

Aj keď má táto zelenina mimoriadne nutričné ​​profily (samotný špenát obsahuje vitamín A, C, K, kyselinu listovú, vápnik a horčík), nemala by byť znovu prihrievaná, pretože potom má potenciál uvoľňovať do tela rakovinotvorné nitrozamíny, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvňovať príjem kyslíka v krvi.

Čítajte: Cvikla: Ako ju používať na očistu pečene, čriev a zlepšenie funkcie mozgu

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, science.naturalnews.com, HealthyTipsWorld.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto príznaky koronavírusu šesťnásobne zvyšujú riziko úmrtia

Tieto príznaky koronavírusu šesťnásobne zvyšujú riziko úmrtia

VČERA - 20:39Zdravie

Nový koronavírus postihuje telo tak, že následky môžu pretrvávať aj po dobu niekoľkých mesiacov. V niektorých prípadoch sa ale dá predpokladať, že budú mimoriadne rizikové.

Espresso alebo bez kofeínu? Vaše gény naznačujú, akú kávu pijete

Espresso alebo bez kofeínu? Vaše gény naznačujú, akú kávu pijete

VČERA - 9:14Zdravie

Genetika hrá istú úlohu pri výbere kávy.

Ako dlho trvá imunita po očkovaní a ako zistiť, či ste imúnni voči COVID-19?

Ako dlho trvá imunita po očkovaní a ako zistiť, či ste imúnni voči COVID-19?

21:23 12.05.2021Zdravie

Keďže očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa na celom svete spustilo len nedávno, stále ohľadom neho vyvstávajú nezodpovedané otázky. Jednou z nich je otázka imunity.

Vedci overili účinky vitamínov na COVID-19. Výsledky prekvapili

Vedci overili účinky vitamínov na COVID-19. Výsledky prekvapili

20:40 11.05.2021Zdravie

Niektoré doplnky stravy pomáhajú v boji s COVID-19. Tie, ktoré ľudia užívajú najčastejšie, však majú minimálny účinok.

Efekt uspávanky: Táto hudba pomáha aj seniorom

Efekt uspávanky: Táto hudba pomáha aj seniorom

20:41 09.05.2021Zdravie

Hudba pred spaním zlepšuje kvalitu spánku aj u ľudí starších ako 60 rokov.