Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Zistite, ako jednoducho môžete cesnaku dodať novú chuť a zároveň obrovskú dávku prospešných baktérií.
Cesnak bol používaný viac ako 5000 rokov na liečbu širokej škály ochorení. No surový cesnak môže byť trochu pikantný a spôsobovať štipľavý zápach z úst. Vtedy môžno viac oceníte fermentovaný cesnak. Má jemnejšiu chuť a poskytuje tiež priateľské črevné baktérie.
Čítajte: Vedci priznávajú, že cesnak môže znížiť našu závislosť na antibiotikách
Jeho výroba je veľmi jednoduchá a lacná. Jediné, čo budete potrebovať, je zdravý jablčný ocot, cesnak a trocha trpezlivosti.
Výhody cesnaku
Liek na prechladnutie: štúdia uverejnená v časopise Advances in Therapy zistila, že cesnak znižuje prechladnutie o 63 percent a u 70 percent ľudí skrátil trvanie choroby v priemere z 5 dní na 1,5 dňa.
Nižší krvný tlak: podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences je starý cesnak rovnako účinný ako atenolol, liek, ktorý býva často predpisovaný na liečbu vysokého krvného tlaku.
Zdravé srdce: podľa britskej štúdie cesnak znižuje hladiny cholesterolu a rozpúšťa krvné zrazeniny, aby sa znížilo riziko upchatia tepien a infarktu.
Zlepšenie zdravia kostí: podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research cesnak obsahuje zinok, mangán, vitamín B6, vitamín C, a enzýmy, ktoré zlepšujú tvorbu kostí a spojivových tkanív, kostný metabolizmus a vstrebávanie vápnika.
Čítajte: Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky
Kvasenie navyše dodá cesnaku veľa zdravých črevných baktérií na boj proti zažívacím problémom.
Recept: Fermentovaný cesnak
Existujú 2 spôsoby - môžete cesnak kvasiť vo vode a soli alebo v jablčnom octe. Jablčný ocot pridáva prebiotický efekt, aby prospšené baktérie dokázali prežiť.
Zloženie:
- 12 - 14 hlávok cesnaku
- Soľný roztok (1 liter vody + 2 polievkové lyžice morskej soli) alebo jablčný ocot
- Vaše obľúbené bylinky, čerstvé alebo sušené podľa chuti
Postup:
- Očistite cesnak a uistite sa, že strúčiky ostanú zachované. Nedrvte ich a ani nekrájajte, pretože tým uvoľníte alicín, hlavnú zdravotnú zložku cesnaku.
- Dajte strúčiky cesnaku do čistej sklenej nádoby s uzáverom. Pridajte sušené / čerstvé bylinky, ak chcete. Nalejte soľný roztok alebo ocot na cesnak tak, aby všetky strúčiky ostali ponorené.
- Nechajte nádobu stáť po dobu aspoň 3-4 týždňov. Potom ju presuňte na chladné miesto. Čím dlhšie bude cesnak v chlade, tým bude chutnejší. Dĺžka fermentačného procesu je závislá od klimatických podmienok a ročného obdobia. Čím je teplejšie, tým rýchlejšie vám to pôjde.
Kvasený cesnak môže byť pridaný do mnohých vašich pokrmov. Je vynikajúci v šalátových zálievkach, polievkach, s pečenými zemiakmi alebo surový.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.