Rastlinné oleje môžu spôsobiť ochorenie čriev, srdcové choroby či cukrovku: Používajte tieto zdravé alternatívy

Ak konzumujete priveľa týchto olejov, môžete dlhodobo škodiť svojmu zdraviu. Prezradíme vám, ktoré tuky je potrebné obmedziť a aké alternatívy sú pre vás omnoho vhodnejšie.
Rastlinné oleje, ktoré nájdeme vo väčšine obchodov s potravinami sú číre, bez chuti, veľmi rafinované a spracované oleje. Najčastejšie sú to slnečnicové, sójové, repkové, kukuričné oleje. Veľa uznávaných vedcov a lekárov doteraz trvalo na tom, že by sme mali znížiť príjem nasýtených tukov a prejsť na polynenasýtené. No ukazuje sa, že nemali celkom pravdu.
Výskum z Tufts University zistil, že znižovanie príjmu nasýtených tukov alebo zvyšovanie polynenasýtených tukov, s výnimkou omega-3 mastných kyselín, nemá pre človeka žiadny prospech. Samotná myšlienka, že rastlinné oleje sú lepšie ako nasýtené tuky vychádza z presvedčenia, že znižujú hladinu cholesterolu a pravdepodobne znižujú celkové riziko srdcových ochorení.
V minulosti ľudia konzumovali oveľa viac omega-3 mastných kyselín (a oveľa menej omega-6) než v súčasnej dobe. Hlavným zdrojom omega-3 v dnešnej strave sú ryby, ale voľne žijúca zver a rastliny majú tiež vysoký obsah omega-3 a kedysi zohrávali väčšiu úlohu v našej strave. Divina a hovädzie mäso kŕmené trávou obsahuje asi sedemkrát viac omega-3 mastných kyselín ako priemyselne chované zvieratá.
Zavedenie rafinovaných olejov do nášho jedálnička a menšia konzumácia diviny a voľne chovaných zvierat zvýšili náš príjem omega-6 tukov, zatiaľ čo podiel omega-3 mastných kyselín v našej strave dramaticky poklesol. Omega-6 tuky obsiahnuté v rastlinných olejoch naštartujú zápalové dráhy tela, a tiež znižujú dostupnosť protizápalových omega-3 mastných kyselín do našich tkanív, čo vedie k ďalšiemu zápalu.
Inými slovami, omega-6 tuky ničia výhody omega-3 mastných kyselín. Nadmerná konzumácia rastlinných olejov zvyšuje pravdepodobnosť zápalových ochorení a dokonca aj riziko vzniku duševných chorôb. Štúdie preukázali, že existuje súvislosť medzi duševnými chorobami a zápalom v mozgu.
Doktor Joseph Hibbeln z National Institutes of Health skúmal vplyv omega 6 a omega 3 mastných kyselín na naše zdravie. Vysvetľuje, že zvýšený príjem omega-6 a nízky príjem omega-3 tukov môže mať za následok zvýšené riziko niektorých ochorení:
- Ochorenie srdca
- Diabetes 2. typu
- Obezita
- Metabolický syndróm alebo prediabetes
- Syndróm dráždivého čreva
- Zápalové črevné ochorenie
- Makulárna degenerácia (poškodenie zraku a slepota)
- Reumatoidná artritída
- Astma
- Rakovina
- Psychiatrické poruchy
- Autoimunitné ochorenia
Takže aké tuky by sme mali jesť?
Dokonca ani odborníci sa nemôžu dohodnúť a menia svoj pohľad raz za niekoľko rokov. Najnovšie odporúčania hovoria, že by sme mali prijímať viac tradičných tukov:
- Extra panenský olivový olej
- Avokádo
- Mäso z voľného chovu
- Bio maslo
- Orechy
- Tučné ryby - sardinky, makrely, slede a divoké lososy, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.