Rakovina pankreasu: Koho najviac ohrozuje a ako znížiť riziko jej vzniku?

Spomedzi všetkých krajín Európy je práve Slovensko tou, kde je druhý najvyšší výskyt tohto druhu rakoviny. Aké sú rizikové faktory jej vzniku? A dá sa jej rozvinutiu zabrániť? Odpovede vám poskytneme v článku.
Pri rakovine pankreasu je pomerne vysoká úmrtnosť a neskorá diagnostika. Môže za to najmä fakt, že nádor nemusí byť pri štandardných vyšetreniach dostatočne viditeľný. Rakovina sa zvykne aj v tomto prípade prejavovať rôznymi symptómami, no zvyčajne ich pripisujeme iným ochoreniam.
Čítajte: Postrach Slovákov – rakovina pankreasu
Ako pri iných diagnózach, aj tu je výskyt nádoru silne individuálna záležitosť. Napriek tomu ale existujú určité vlastnosti, ktoré ľudí robia viac náchylnými podľahnúť tomuto ochoreniu.
Rizikové faktory
- Vek
Stúpajúci vek je silným rizikovým faktorom pri všetkých druhoch rakovinových ochorení. Ako organizmus starne, stáva sa viac zraniteľný a imunitný systém menej odolný. Podľa prieskumov je výskyt rakoviny pankreasu omnoho menší u ľudí vo veku 30 – 50 rokov, než u tých, ktorí už prekročili 50-tku. Veľmi často napáda organizmus ľudí starších ako 80 rokov.
- Pohlavie
Tento druh rakoviny sa u mužov vyskytuje až o 30% častejšie, ako u žien. Vedci predpokladajú, že to súvisí s tým, že muži sú častejšie dlhodobými fajčiarmi.
- Rasa
Najvyšší výskyt rakoviny pankreasu na svete je u afroameričanov, pritom tí čelia tejto hrozbe aj v mladšom veku. Najmenší výskyt zažívajú obyvatelia Ázie.
- Rodinná anamnéza
Ak si niekto týmto ochorením vo vašej rodine už prešiel, značne tým rastú vaše šance na výskyt rovnakej diagnózy. Platí to najmä v prípade, že váš blízky rodinný príslušník mal rakovinu ešte pred 50-tkou.
- Nadváha
Najmä nadmerný tuk v oblasti pása sa značne podieľa na vzniku rôznych foriem rakoviny, ktorá sa lokalizuje v tráviacom trakte. Najviac ohrození sú ľudia, ktorí trpia nadváhou od puberty alebo detstva.
- Fajčenie
Karcinogény v cigaretách dvíhajú dlhodobým fajčiarom riziko vzniku rakoviny pankreasu až o 20%. Šanca na rozvinutie rakoviny pľúc je pritom mnohonásobne vyššia.
- Cukrovka
U pacientov s diagnostikovanou cukrovkou je pomerne veľké riziko rozvinutia tohto (ale aj iného) druhu rakoviny. Cukrovka dokonca môže byť jedným z etiologických faktorov a symptómov.
- Nadmerná konzumácia alkoholu
Medzi častým popíjaním a rakovinou pankreasu je silné prepojenie. Ak k tomu naviac fajčíte, riziko jej vzniku si zvyšujete o 35 – 40%. Občasný pohárik kvalitného alkoholu je ale v poriadku.
Čítajte: Alkohol: Šesť prekvapivých spôsobov, ako ovplyvňuje vaše zdravie
- Pankreatitída
Alebo tiež zápal pankreasu je vôbec najčastejšia choroba, ktorá pankreas postihuje. Jej chronické štádium je ale nebezpečné, pretože dlhodobo vyčerpávaný a zapálený orgán bude viac náchylný k formovaniu nádoru.
- Dlhodobé nezdravé stravovanie
A tým nemyslíme len fastfood, ale aj nadmernú konzumáciu červeného a spracovaného mäsa. To, čo prechádza našim tráviacim traktom má pomerne významný dopad aj na výskyt rôznych ochorení a inak to nie je ani pri rakovine.
Ako znížiť riziko jej vzniku
Čo presne spôsobuje vznik rakoviny pankreasu nie je známe. Ako u iných chorôb, aj tu rozhoduje kombinácia viacerých faktorov, hlavne stav a odolnosť nášho organizmu. Existujú ale určité spôsoby, ako môžete obmedziť riziko vzniku rakoviny:
- Rozlúčte sa s cigaretami
- Pokúste sa udržať si primeranú váhu
- Zvoľte zdravú stravu a adekvátny pohyb
- Obmedzte príjem alkoholu
- Pravidelne absolvujte lekárske prehliadky
- Pokiaľ je to možné, nevystavujte sa pôsobeniu karcinogénov

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.