• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
11°Bratislava

Fytoremediácia: rastliny, ktoré čistia znečistenú pôdu

  • 19:06 19.01.2016
  • Bratislava
Fytoremediácia: rastliny, ktoré čistia znečistenú pôdu

Zistite, ako by mohla vŕba a iné rastliny zachrániť našu pôdu.

Fytoremediácia je priame použitie zelených rastlín a ich pridružených mikroorganizmov k stabilizácii alebo zníženiu znečistenia v pôde, kale, sedimentoch, povrchových alebo podzemných vodách.

Po celom svete prebiehajú štúdie, ako využiť rastliny na čistenie prostredia. University of Eastern Finland vedie výskum vŕb, pomocou ktorých je možné čistenie ťažobných plôch a skládok vo Fínsku a Rusku. Ich výskum ukázal, že vŕby sú schopné prežiť vo veľmi kyslej pôde, ktorá je kľúčová pre odstránenie ťažkých kovov, ako je nikel, meď a zinok z pôdy. Štúdia pokračuje s cieľom nájsť najlepšie stromy pre odstránenie rôznych kovov v čo najväčšej kapacite a súčasne produkovať čo najväčšie množstvo dreva.

Dr Leon Kochian z Cornell University v Ithaca, New Yorku skúma fytoremediáciu ostatných 13 rokov. Jeho tím zistil, že rastline Thlaspi sa darí v pôde s vysokým obsahom zinku a kadmia.

Pozrite si: Ako plienky pomôžu vašim rastlinám

Thlaspi má úžasnú schopnosť odstraňovať kovy z pôdy. "Typická rastlina môže akumulovať asi 100 parts per million (ppm) zinku a 1 ppm kadmia. Thlaspi môže akumulovať až 30.000 ppm zinku a 1500 ppm kadmia v jej výhonku, zatiaľ čo vykazuje málo alebo žiadne príznaky toxicity," povedal Dr. Kochian. "Normálna rastlina môže byť otrávená z iba 1000 ppm zinku alebo 20 až 50 ppm kadmia vo svojich výhonkoch."

Čo sa stane v rastline po dekontaminovaní pôdy závisí na tom, ktorá rastlina sa použije a čo sa odstráni. V prípade Thlaspi sú výhonky zozbierané a kov sa z nich potom oddelí. Vŕby a hybridné topole degradujú palivo a iné znečisťujúce látky v priebehu procesu absorpcie vody, ktorý zachytáva niektoré z kontaminantov v rastline, zatiaľ čo niektoré z nich sú uvoľnené do vzduchu cez listy. Stromy, ktoré odstraňujú ťažké kovy vo Fínsku a Rusku sú spálené v riadenom procese, ktorý dodáva energiu a zároveň oddeľuje kov zo rastliny.

Čítajte: Harpagofyt: 8 výhod tejto úžasnej rastliny

Jeden kov, ktorý sa ukázal byť problematický, je hliník. "Hliníková toxicita obmedzuje pestovanie plodín v kyslých pôdach, ktoré pokrývajú viac ako polovicu z celosvetových 8 miliárd akrov inak ornej pôdy," povedal Dr. Kochian. "Keď sa pôda stane kyslá, toxický hliník poškodí koreňové systémy rastlín, čo výrazne znižuje zber."

Výsledky fytoremediácie boli doteraz sľubné z dôvodu rôznych pôdu znečisťujúcich látok, ktoré môžu byť odstránené v rôznych prostrediach. Použitie pôvodných druhov rastlín má viac výhod, vrátane zriadenia útočísk, ktoré nevyžadujú hnojivá, pesticídy a zavlažovanie. Je zrejmé, že to nebude vždy možné, ale bude to závisieť od znečisťujúcich látok, umiestnenia stavieb a ekologických charakteristík, ako je hĺbka podzemných vôd.

Zdroj: Info.sk, TM, uef.fi, greenlivingideas.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.